Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Els joves fan pinya a l'entrada de l'església i, a dins del recinte, hi són representades la resta de generacions, també gent gran amb bastó i menuts a coll dels pares. La fotografia dels vincles que genera el Casal Loiola ha pres forma aquest dissabte a Sant Ramon de Penyafort, amb motiu dels 25 anys de fundació de l'entitat. S'hi han aplegat tres-centes persones que, compartint la fe, volen obrir el seu compromís al món.

El desig d'obertura ha estat el leitmotiv de la celebració. L'ha defensat a l'inici de la celebració el president del Casal, Juan Mezo, i també l'ha recollit durant l'homilia el jesuïta Jesús Renau, que ha presidit l'eucaristia: “El Casal Loiola és per obrir-se enfora, per obrir-se a la ciutat, a l'Església i més enllà de les fronteres. Aquesta és la nostra crida, el nostre desig i la vocació que Jesús ens dóna”.

Com a consiliari de l'entitat, Renau n'ha sintetitzat la història: “El camí del Casal Loiola és un camí en Jesús; participem d'una mateixa visió”. Però no s'ha entretingut a elogiar temps passats perquè considera que “el temps més important és l'ara. I Jesús, ara, ens demana passar de les noces de plata a les noces d'or”.

El delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, Llorenç Puig, en tancar l'eucaristia ha parlat dels religiosos i laics que donen vida al casal i ha expressat el seu desig respecte l'aniversari que commemoren: “M'agradaria que això fos un revulsiu per continuar endavant, col·laborant en aquesta missió que no és nostra, que és la missió de Jesús”.

Els participants han dedicat un minut de silenci tant per les víctimes com pels botxins de l'atac de divendres a París. En la línia d'una espiritualitat ignasiana, arrelada al món, han pregat també pel drama dels refugiats: “No volem ser simples espectadors. Ens volem comprometre”, han resat en el cor de la celebració.

En aquest vídeo hi podeu veure un petit retall del moment de la comunió:

Mirada al present, reptes de futur

Així ho han expressat també els participants de la taula rodona que ha tingut lloc als locals del número 138 del carrer Balmes, després de l'eucaristia. Per una banda, el director del Sant Ignasi-Sarrià, Toni Parellada, ha parlat de la necessitat d'una “Església alliberadora” i de “profunda caritat”. També s'hi ha referit la religiosa del Sagrat Cor Marga Bofarull, que ha demanat “sortir de la nostra zona de confort”. Bofarull ha parlat també de la pastoral juvenil, recordant que cal “treballar perquè els joves tinguin experiències riques” i fer-ho sense angoixar-se.

En la seva intervenció, el director de Cristianisme i Justícia i antic coordinador del casal, Xavier Casanovas, ha plantejat un interrogant: “Estem apostant prou per les entitats petites que busquen camins alternatius?” I ha fet una crida a afrontar amb sentit crític un sistema que genera desigualtat.

Quant a la dimensió més espiritual, el responsable de la Plataforma Apostòlica Local (PAL) Besòs, el jesuïta Pere Borràs, ha dit que “avui les persones no busquen només valors ètics, van més enllà de la llibertat i solidaritat, per viure d'una altra manera”.

La festa ha continuat amb un sopar a peu dret i un concert a càrrec de Twocats pel Gospel.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.