Pasar al contenido principal

(Goretti Pomé) Els dies 23, 24 i 25 d'octubre s'ha celebrat a Lleida el V Congrés d'Espiritualitat sota el títol "La interioritat habitada". Vaig tenir l'honor de ser convidada pels Carmelites Descalços a participar en una de les taules rodones que es van organitzar per tal d'explicar la meva mirada de l'art com a camí a l'espiritualitat.

En aquesta taula també hi eren presents Joan Vinyes, director de l'Acadèmia Mariana de Lleida i ex-rector de la Universitat de Lleida, el matrimoni Anna Ludevid i Immanuel Elgström del grup musical Cor Nou, i el periodista Ignasi Miranda. Les reflexions van girar sobre la interioritat en el cristianisme actual.

La meva intervenció es va iniciar recordant que l'art és un conjunt de llenguatges que, de forma independent o interactuant entre ells, connecten amb l'interior de la persona. L'art pot ser un reclam estètic, però també pot ser un reclam ètic. Tot depèn de la intenció de l'artista i de la forma que el receptor interpreti l'obra.

L'art és un camí d'autoconeixement tant per la persona que crea l'obra com per l'espectador. En el procés d'expressió i en el de interpretació hi ha un reconeixement del propi interior, ja que es tracta d'obrir la mirada des de l'exterior cap a l'interior.

L'art es pot expressar de diferents maneres. La figuració segueix la necessitat d'expressar directament i amb immediatesa la realitat del símbol; en canvi, l'abstracció ajuda a comunicar l'univers interior de la persona de manera conceptual. La figuració de la imatge reconeguda dóna seguretat a l'espectador perquè li permet reviure elements coneguts. La imatge abstracta de vegades descol·loca a l'espectador ja que no remet a res codificat i convida a ser explorada amb ulls nous. La imatge abstracta és una finestra nova a la reinterpretació de l'obra o a la continuació de la mateixa en la imaginació de l'espectador. La imatge abstracta suggereix un missatge que el receptor ha d'acabar de completar, obre una via nova a recórrer.

Si la fe necessita de la raó, també és ben cert que la raó també necessita de la fe. Hi ha realitats a les que només amb la raó no s'hi accedeix. La paraula que és fonament de la nostra fe necessita del sentit metafòric per a ser expressada. L'expressió artística interpel·la directament les sensacions i les emocions. Com diu Lluís Duch: "els símbols fan possible que l'home recorri el trajecte que va des d'un món sentit a un món amb sentit." Es a dir, l'ésser humà necessita mediacions simbòliques per poder pensar, expressar i actuar. Aquestes mediacions, aquests ponts, no poden convertir-se en murs que impedeixin arribar al destí, ni molt menys convertir-se en el propi fi.

Tenim exemples propers d'art contemporani on l'aspecte espiritual i religiós es manifesta: Pep Minguell a Tàrrega, Santi Moix a Saurí (Pallars Subirà), l'artista de la Seu d'Urgell Perico Pastor que ha il·lustrat la Bíblia i ha creat la imatge de Santa Teresa per aquest Congrés, o Sean Scully en la seva intervenció a Santa Cecília a Montserrat.

Amb la meva obra pictòrica intento buscar la buidor per tal que Déu pugui omplir el nostre interior. Intento fer conscient que la nostra interioritat està habitada. Aquest intent no és només per a mi, sinó que intento que a qui contempla l'obra també l'ajudi a tenir aquesta experiència. La simplicitat és fonamental per trobar el silenci en un temps de soroll. Com més simple sigui l'obra, més fàcilment ens portarà al silenci perquè tindrà menys distraccions. I aquest silenci és el que ens apropa al nostre veritable interior.

En aquest Congrés, perfectament organitzat i amb una gran tasca d'un grup important i implicat de voluntaris, han assistit més de 160 persones i també han intervingut Josep Otón, Àngel Briñas, Miguel Márquez, Agustí Borrell, Jesús Renau, Octavi Vilà, Concepción García, Clara Pujadas, Javier Sancho, Laia de Ahumada, Anna Almuni, Jordi Lloret, Miquel Mora, Anna Boj, Joan Maria Mayol, Victòria Molins, i Irene Obradors. El nou bisbe de Lleida Mons. Salvador Giménez Valls va estar present a l'acte inaugural i va presidir l'eucaristia del diumenge. També es va representar el musical "Si Teresa de Jesús volviera hoy" escrit per Victòria Molins i amb música de Toni Torrelles. El Congrés va finalitzar amb les actuacions musicals d'Andrew Llanes, Lluís Platero i de Cor Nou.

Etapa educativa

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.