Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) El llibre La colección mesopotàmica del Museo de Montserrat (ed. Javier Uriach / Userkaf / Museu de Montserrat) és el resultat de l’estudi especialitzat d'Ignacio Márquez Rowe (CSIC) sobre la secció mesopotàmica del Museu Bíblic de Montserrat, que no només té interès pel seu contingut històric, arqueològic i literari –on trobem els arrels antics de la nostra civilització, sinó que evoca la continuïtat dels estudis sobre l’Orient Bíblic que en el passat i en el present ha trobat a l’Abadia de Montserrat un conreu i un desenvolupament marcat per la relació existent entre la fe i la ciència.

A l’inici del segle passat, el pare Bonaventura Ubach, monjo de Montserrat, sostingut pels abats Josep Deàs i Antoni M. Marcet, va sentir la necessitat de conèixer i d’estudiar les civilitzacions d’Egipte, de Síria, de Palestina i de la Mesopotàmia amb la finalitat d’interpretar el contingut de la Bíblia partint del context històric, geogràfic i cultural que van condicionar els seus orígens.

El seu treball va tenir un resultat doble: la publicació de la Bíblia de Montserrat, una traducció catalana amb un extens i erudit comentari dels llibres de l’Antic i del Nou Testament en una col·lecció que tindria 23 volums, i la creació d’un Museu Bíblic que oferís el context històric i cultural de la formació de les Escriptures, que permetés als estudiosos i als visitants tenir un contacte directe amb les peces arqueològiques, expressió de les cultures i de les èpoques a les quals fa esment la Bíblia. Enguany es compleixen 114 anys del naixement del Museu Bíblic.

El caràcter de la persona del pare Ubach, la seva saviesa i la seva obra van engegar l’Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat; és a dir, l’escola bíblica del monestir, que des de llavors continua viva en els seus deixebles immediats i en els monjos biblistes que van continuar després.

La persistència de la tradició històrica i cultural de Montserrat

El catàleg de la col·lecció mesopotàmica ha estat elaborat per Ignacio Márquez Rowe, especialista en llengües sumèria i acàdia i membre del CSIC, manifesta la riquesa de la secció, que conserva el conjunt de materials adquirits pel pare Ubach durant el seu llarg viatge per les terres de l’Iraq els anys 1922-1923. En el llibre es pot comprovar i admirar la varietat i la importància d’aquesta col·lecció mesopotàmica, resultat d’un esforç i d’una constància admirables, obra personal de Bonaventura Ubach. La publicació d’aquest catàleg és una afirmació de la persistència de la tradició històrica i cultural de Montserrat i també de la vitalitat del país.

Cal recordar que dins de la mateixa col·lecció l’any 2008 es va editar La col·lecció egípcia del Museu de Montserrat; l’any 2009, Dietari d’un viatge per les regions de l’Iraq; i properament sortirà un quart volum, dedicat a Xipre i, probablement, es tanqui amb una obra dedicada a l’arqueologia de Terra Santa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.