Pasar al contenido principal

Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 15 de setembre de 2015

L'Església és mare, no una associació rígida que a la fi esdevé "òrfena". És l'afirmació donada per Francesc a la Missa matutina a Casa Santa Marta, a la qual han participat els cardenals del "Consell del 9", reunits fins demà amb el Papa al Vaticà. El Pontífex ha ressaltat que, a l'igual que la Verge, l'Església ha de tenir aquella "maternitat" que s'expressa en l'actitud d'humilitat, bondat, perdó i tendresa.

"Fill, aquí tens la teva mare". El papa Francesc ha desenvolupat la seva homilia a partir de l'extraordinària paraula que Jesús, des de la Creu, dirigeix "al deixeble que Ell estimava i a Maria". I ràpidament -comentant l'Evangeli d'avui- subratlla que "no es pot pensar en Maria sense pensar en la mare".

Al mateix temps, -ha continuat- "la seva maternitat s'allarga en la figura d'aquell no fill, s'allarga a tota l'Església i a tota la humanitat:

"No sé quin Déu és el seu principal sentit per aquest temps, però sí que l'adquireix en el món de l'orfandat, (és) un món orfe, aquesta Paraula té una gran importància, la importància que Jesús ens diu: "no us vull deixar orfes, us dono una mare". I d'això ens hem d'enorgullir: tenim una mare, una mare que és amb nosaltres, que ens protegeix, que ens acompanya, ens ajuda, també en els temps difícils, en els moment lletjos".

Els monjos russos -ha recordat- diuen que "en els moments de turbulència espiritual hem d'anar sota el mantell de la Santa Mare de Déu" i així la mare "ens acull i ens protegeix i pren cura de nosaltres". Però "aquesta maternitat de Maria -ha continuat- va més enllà d'Ella, és contagiosa". De la maternitat de Maria esdevé una segona maternitat, la "maternitat de l'Església":

"L'Església és mare. És la nostra "santa mare Església", que ens genera en el Baptisme, ens fa créixer en la seva comunitat i té aquelles actituds de maternitat, tendresa, bondat: la Mare Maria i la mare Església sap acaronar els seus fills, els hi dóna tendresa. Pensar l'Església sense aquesta maternitat és pensar en una associació rígida, una "associació sense calor humà, òrfena".

L'Església és mare i ens rep a tots com a mare: Maria mare, l'Església mare", una maternitat que "s'expressa en les actitud d'humilitat, acolliment, comprensió, bondat, perdó i tendresa":

"On hi ha maternitat i vida, hi ha vida, hi ha alegria, hi ha pau, es creix en la pau. Quan manca aquesta maternitat només queda la rigidesa, aquella disciplina, i no se sap somriure. Una de les coses més boniques i humanes és somriure a un nen i fer-lo somriure".

"Que el Senyor -ha conclòs el Papa- en faci sentir avui quan Ell, una altra vegada s'ofereix al Pare per nosaltres: "Fill, heus aquí la teva mare".

Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.