Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Església Plural) Una jornada per dedicar unes hores de les vacances a la reflexió i a compartir diàleg. Ja s'han obert les inscripcions a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent que se celebraran la segona quinzena d'agost i que inclouen una jornada que organitza com cada any Església Plural. El dia 21 d'agost, amb el lema 'Una fe raonable per un Déu creïble', la filosofa Begoña Roman i del cirurgià Joan Viñas treballaran un dels reptes més importants que té plantejats l’Església: la credibilitat de les seves creences, de les propostes doctrinals i de la pràctica religiosa i moral que se’n deriven.

Sovint ens preguntem com és que tantes persones de totes les edats, educades en molts casos en un entorn cultural catòlic, que al llarg de la seva vida han viscut etapes de compromís actiu en l’Església, han arribat a fer un procés de desvinculació, han deixat de practicar, i viuen fins i tot amb desinterès tot allò que té a veure amb la religió rebuda dels seus pares. Si aquest procés s’esdevé en persones adultes, entre els més joves la indiferència és generalitzada i absoluta i el desconeixement de la fe cristiana és total.

També als qui encara segueixen vinculats a l’Església i mantenen algun nivell de pràctica religiosa o sagramental, sovint els resulta difícil d’acceptar molts principis teològics i doctrinals perquè xoquen amb el seu aprenentatge intel·lectual, amb els coneixements científics o amb la simple lògica del pensament raonat. Paradoxalment veiem com l'interès per la dimensió espiritual de la persona creix en interès, i moltes persones, d'edats ben diverses, cerquen una experiència personal que els ajudi a descobrir-la i a viure-la.

Amb aquesta jornada l'organització vol plantejar algunes preguntes com ara: Creure en Déu és possible avui en dia? És raonable? Són compatibles fe i raó? L’evolució del pensament i la ciència qüestionen alguns principis de la fe cristiana? Pot la raó impulsar l’home a la descoberta de Déu? Pot la fe humanitzar els fruits de la raó? Quins continguts de la fe cristiana són més urgents de revisar?

L'any anterior les jornades es van dedicar a la figura del bisbe Pere Casaldàliga.

Pregària de vespres a Sant Miquel de Cuixà

Com cada any la comunitat benedictina de Sant Miquel de Cuixa acollirà als participants que ho vulguin en la pregària de vespres. Aquest cop, la vetlla prèvia a l'inici de la jornada, és a dir, dijous dia 20 d’agost a un quart de set del vespre. A conitnuació també s'ofereix la possibilitat de sopar amb els ponents i compartir amb ells la sobretaula.

Perfil acadèmic dels ponents

Begoña Roman Maestre és doctora en Filosofia per la UB, professora a la Facultat de Filosofia de la UB, membre del grup de recerca 'Aporia. Pensament contemporani, Ètica i Política', presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya, autora de diversos articles i col·laboracions en publicacions especialitzades.

Joan Viñas i Salas és doctor en Medicina per la UB, catedràtic de cirurgia de la UdL, de la que va ser rector des de 2003 fins 2011, president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, vicepresident 1r de la Xarxa Vives d’Universitats, membre numerari de l’IEC dins la secció de Ciències Biològiques, director de l’Acadèmia Mariana de Lleida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.