Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Bisbat de Solsona) Aquest dilluns al vespre s'inaugura al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona l’exposició 'In dubio pro Deo, mil·lenari del Sant Dubte d’Ivorra, 1010-2010'. L’any 2010 tingué lloc la commemoració del mil·lenari del Sant Dubte, un miracle ocorregut al segle XI a la parròquia d’Ivorra, a la Segarra. Aquest fet és el que portà a la creació d’aquesta nova exposició del Museu.

Cap a l’any 1010, el rector Bernat Oliver, celebrant la missa a Santa Maria, dubtà de la presència real del cos i sang de Crist en l’Eucaristia i, davant d’aquest dubte, del calze en brollà sang autèntica. El Bisbe d’Urgell, Sant Ermengol, tot seguit, reuní les proves del fet (el calze, els corporals i les estopes amb què eixugaren la sang que vessà del calze) i les presentà al Papa Sergi IV el qual reconegué amb una butlla l’autenticitat del miracle. El Pontífex es quedà amb el calze i la meitat de les estopes i a canvi donà al bisbe d’Urgell altres relíquies i instituí la confraria de Nostra Senyora d’Ivorra, la primera documentada a Catalunya. El miracle del Sant Dubte, i la conservació del reliquiari gòtic que conté les proves d’aquell fet, han generat un flux constant de pelegrins a aquest Santuari de la Segarra.

L’exposició 'In dubio pro Deo', en cas de dubte a favor de Déu, explica no només el fet prodigiós ocorregut a Ivorra sinó que el situa dins el seu context històric, fa un repàs a la història del Santuari i mostra també les vicissituds ocorregudes en època contemporània. Finalment s’exposa el debat teològic generat entorn als prodigis religiosos relacionats amb l’Eucaristia i se’n dóna una visió antropològica. L’exposició va acompanyada d’una publicació, que porta el mateix títol, i en la qual s’inclouen articles de diversos especialistes sobre els diferents aspectes del Sant Dubte d’Ivorra, tot un exemple de treball multidisciplinari entorn una mateixa temàtica.

L’exposició romandrà oberta del 20 de juliol fins al 4 d’octubre amb els següents horaris: de dimecres a dissabte d’11 a 18:30 h (juliol i agost també els dimarts) / diumenges i festius d’11 a 14 h.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.