Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) La presentació de la biografia del bisbe Joan Carrera aquest dijous al Palau de la Generalitat va tornar a mostrar el seu triple compromís: amb l’Evangeli, amb els pobres i amb la catalanitat. Una triple dimensió que van destacar totes les intervencions de l’acte.

El cardenal Lluís Martínez Sistach, l’alcalde Xavier Trias i el conseller Francesc Homs, van presidir la presentació del llibre Joan Carrera: un bisbe d’un poble. És la biografia més completa escrita fins ara del bisbe auxiliar de Barcelona que va morir el 2008 mentre esperava el seu relleu episcopal.

El 2009 se li va fer un homenatge cívic, i han vingut altres bisbes, però això no vol dir que s’hagi oblidat la singularitat del bisbe Carrera. “Era dels que es mulla i dels que es va mullar”, va dir el conseller Homs. I l’alcalde Trias va assegurar que “ara tenim la impressió que el vam aprofitar poc. Som molts que el trobem a faltar”.

El retrat més complet i arrodonit el va fer el jesuïta Enric Puig, amic personal i un dels màxims col·laboradors en l’etapa que el bisbe Carrera va encarregar-se de la cúria diocesana de Barcelona. Sobretot Puig va parlar d“un home de Déu, fidel a Jesús i l’Evangeli” i que això el va portar a estimar l’Església, el país, i les persones “de les quals sabia descobrir el proïsme evangèlic”.

Puig va parlar també de la preocupació per la presència pública dels cristians, que va portar a Carrera a acompanyar diverses iniciatives com l’Editorial Nova Terra, el setmanari Catalunya Cristiana o Ràdio Estel. Carrera “ens convidà a viure al món, allunyats del tancament del gueto” i ell mateix ho va fer confiat en l’Esperit i “viscut amb una senzillesa i una humilitat que mai no fou conformar-se en la mediocritat”. Una experiència que va recordar com recull Carrera en el seu testament espiritual: “L’Església catòlica ha estat sempre per a mi una pàtria espiritual”.

Com si el tinguéssim al costat

Els autors del llibre publicat per Editorial Mediterrània, Joaquim Ferrer i Francesc Teruel, van desgranar el procés d’elaboració i d’estructuració del llibre. Una feinada que ha durat tres anys i que s’ha basat en les nombroses fonts escrites que va deixar el mateix bisbe i nombrosos testimonis: “Hem pogut escriure com si l’haguéssim tingut al costat”.

Com fa en el pròleg del llibre, el cardenal Martínez Sistach va lloar la tasca dels autors, que dibuixen “una vida que només es pot explicar amb un triple compromís de fidelitat: a Crist, a Catalunya i als pobres”. En la seva intervenció va remarcar especialment la tasca als barris durant els anys seixanta, que com Carrera va estar liderada per capellans catalanistes que no van fer de la llengua un problema: “Cal recordar-ho pels que diuen que no som acollidors”. El cardenal també va parlar de la sintonia que tindria Carrera amb el papa actual i que seria un model de l’estil de bisbe que vol Francesc: “Carrera era un bisbe amb olor d’ovella”.

Aquí podeu veure el vídeo íntegre de l'acte.

L’acte també va comptar amb la presència de l’arquebisbe d’Urgell Joan Enric Vives, que compartir la responsabilitat de bisbe auxiliar a Barcelona amb Carrera; el bisbe Agustí Cortés, de la seva diòcesi natal de Sant Feliu de Llobregat; i l’actual auxiliar de Barcelona Sebastià Taltavull. També s’hi va afegir el conseller Ramon Espadaler.

Entre els assistents que omplien la sala, durant l’acte es van referir els noms de mossèn Joan E. Jarque, que va ser qui va recopilar els seus escrits periodístics a Catalunya Cristiana; i d’Eduard Fornés, editor a Mediterrània de la majoria de llibres del bisbe Carrera i que ara ha publicat la biografia; i l'actual director de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel, Jaume Aymar.

També entre els assistents hi havia el director General d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; el comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, Ignasi Garcia i Clavel; el bisbe emèrit Joan Godayol, el vicari episcopal Salvador Bacardit; el degà de la Facultat de Teologia, Armand Puig, l’exdirectora de Càritas, Núria Gispert; el president delegat del Patronat de la Sagrada Família, Esteve Camps; el director de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol; els teòlegs Antoni Matabosch i Xavier Morlans; el responsable de Sant’Egidio Jaume Castro, els exconsellers Josep Maria Cullell, Antoni Comas, i Ignasi Ferreres; junt amb altres amics vinculats a la tasca social i activista del bisbe Carrera com Miquel Esquirol, Pere Fàbregas, o Ramon Pla i Arxé.

També va aixecar espectació la presència entre el públic de l’expresident Jordi Pujol i la seva dona, ja que era el primer acte al que assistia al Palau de la Generalitat des de la seva confessió del juliol. De fet, casualment, Pujol va ser pràcticament el darrer amic amb qui va parlar Joan Carrera abans de l’embòlia que el portar a la mort el 2008.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.