Pasar al contenido principal

vpk 5.jpg

(Casal Marianao) El projecte d’oci juvenil va néixer el 2006, a partir d’un curs de dinamitzadors juvenils, en el qual els i les joves que integren el curs decideixen crear una alternativa de lleure amb la finalitat d’omplir el buit que hi ha a la nostra ciutat de Sant Boi d’un oci diferent de l’actual i fer propostes que incideixin, de manera prioritària, en els joves. La iniciativa vol utilitzar les instal·lacions de la Fundació Marianao i altres recursos de la ciutat, per tal d’enfortir la relació entre els joves i l’associacionisme juvenil, de manera que puguin autogestionar les activitats que vulguin impulsar. Així, es tracta de cercar alternatives a l’oci nocturn tradicional i, alhora, d’incidir de manera preventiva en les conductes de risc.

Però a diferencia del que tradicionalment sol passar, que és la direcció vertical de les ofertes des de les administracions cap als joves, cosa que sol donar com a resultat ofertes poc atractives per als joves i poc adaptades a les seves necessitats, amb aquest projecte volem donar el protagonisme als joves i dotar-los de les eines i els espais perquè ells inventin el seu propi projecte de lleure.

És per això que neix aquesta iniciativa, amb la finalitat de crear espais de lleure alternatiu dinamitzats pels propis joves i dirigits a tots ells. A partir de juny de 2006, després d’una experiència pilot per comprovar si el projecte és viable, neix el programa Vente Pa’ka impulsat per joves de la comunitat.

El programa VPK d’oci alternatiu es vertebra en dos grans eixos, activitats culturals i esportives. Les activitats culturals sorgeixen de la pròpia demanda dels joves. D’aquesta manera, entenem la participació com la dotació d’eines, espais i oportunitats perquè els joves siguin protagonistes de les seves accions i decisions.

En l’apartat esportiu, es treballa per a la consolidació de bons hàbits de salut, així com per crear xarxes de participació comunitària des de l‘oci alternatiu nocturn. Totes aquestes activitats es realitzen en horari nocturn, els divendres i dissabtes, de 22 a 3 de la matinada

En conclusió, VPK és simplement, un espai alternatiu en el temps lliure dels joves, per a que puguin proposar noves maneres de gestionar el seu oci, des d’ una vessant més saludable, cooperativa, innovadora i de promoció cultural.

(Publicat al número 12 del butlletí Crit Solidari, de l'equip de pastoral obrera del bisbat de Sant Feliu)

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.