Pasar al contenido principal

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dijous 10 d'abril de 2014

Déu va prometre a Abraham que esdevindria pare d’una multitud de nacions, però ell i els seus descendents haurien d'observar l’aliança amb el Senyor. L'homilia del Papa Francesc s'inspira en la primera lectura del dia per explicar el tancament dels fariseus al missatge de Jesús: el seu error –fa ressaltar- era "deslligar els manaments del cor de Déu”. Pensaven que tot es resolia observant els manaments, però aquests –ha subratllat el Papa- "no són un llei freda", perquè neixen d'una relació d'amor i són "indicacions" que ens ajudin a no equivocar-nos en el nostre camí per trobar Jesús. Així els fariseus, que tanquen el seu cor i la seva ment "a tota novetat", no entenen "el camí de l'esperança". "És el drama del cor tancat, el drama de la ment tancada -afirma el Papa- i quan el cor està tancat , el cor tanca la ment, i quan el cor i la ment estan tancades no hi ha lloc per a Déu", però només pel que nosaltres creiem que s'ha de fer. En canvi, "els manaments porten una promesa i els profetes desvetllen aquesta promesa". Tots els que tenen el cor i la ment tancats no aconsegueixen acceptar el "missatge de novetat" que porta Jesús, “és el que ha estat promès per la fidelitat de Déu i dels profetes. Però ells no ho entenen":

"És un pensament tancat que no està obert al diàleg, a la possibilitat que hi hagi una altra cosa, la possibilitat que Déu ens parla, que ens digui com és el seu camí, com ho ha fet amb els profetes. Aquesta gent no havien escoltat els profetes i no escoltaven Jesús. És alguna cosa més que una simple tossuderia. No, és més: és la idolatria del seu propi pensament. ‘Jo ho penso així, això ha de ser així, i res més’. Aquesta gent tenia un pensament únic i volien imposar aquest pensament al poble Déu, per això Jesús els reprèn: 'Vosaltres carregueu sobre les espatlles de la gent molts manaments i vosaltres ni els toqueu amb un dit’".

Jesús “retreu la seva incoherència". "La teologia d'aquesta gent –observa el Papa- es converteix esclava d'aquest esquema, d’aquest patró de pensament: el pensament únic":

"No hi ha possibilitat de diàleg, no hi ha la possibilitat d' obrir-se a les novetats que Déu porta amb els profetes. Han matat els profetes, aquesta gent; tanca la porta a la promesa de Déu. I quan en la història de la humanitat esdevé aquest fenomen del pensament únic, quantes desgràcies. El segle passat hem vist tots nosaltres les dictadures del pensament únic, que han acabat matant a un munt de gent, però quan en el moment que se sentien amos no es podia pensar d’una altra manera. Es pensa així".

Però “encara avui -ha continuat el Papa- hi ha la idolatria del pensament únic":

"Avui s’ha de pensar així i si tu no penses així, no ets modern, no estàs obert o pitjor. Moltes vegades diuen alguns governants: 'Però jo demano un ajut, un ajut financer per a això', ' Però si tu vols aquest ajut, has de pensar així i has de fer que aquesta llei, aquella altra, aquella altra... ‘També avui en dia hi ha la dictadura del pensament únic i aquesta dictadura és la mateixa que la d’aquesta gent: agafar les pedres per lapidar la llibertat dels pobles, la llibertat de la gent, la llibertat de la consciència, la relació de la gent amb Déu. I avui Jesús és crucificat de nou".

L'exhortació del Senyor "davant d'aquesta dictadura -conclou el Papa- és sempre el mateix de sempre: vigilar i pregar; no ser babaus, no comprar "coses" que no serveixen i ser humil i pregar, perquè el Senyor sempre ens dóna la llibertat de cor obert, per a rebre la seva Paraula, que és alegria i és promesa i aliança! I amb aquesta aliança anar endavant".

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.