Pasar al contenido principal
En la Doctrina social de l’Església hi ha dos principis especialment il·luminadors per als moments en que vivim. D’una banda el reconeixement del dret d’autodeterminació dels pobles i, d’altra, la primacia de la voluntat popular, democràticament expressada, per sobre dels mecanismes de la força o de la coacció en la vida política.
No crec que l’Església hagi d’anar més enllà, tampoc que s’hagi d’inhibir d’afirmar-los amb contundència i denunciar profèticament les maniobres per negar-los en la teoria o en la pràctica.
Per tant l’Església no ha de jutjar la bondat o no de la independència de Catalunya, que és una opció política determinada i contingent. En els termes que avui es parla, el dret a decidir si que forma part, gairebé diria troncal, dels ensenyaments socials de l’Església, però no pas la forma que ha de prendre aquesta “decisió”, això sí, democràtica.
Però hi ha una certa tradició d’intervencionisme de la jerarquia de l’Església catòlica espanyola que sol anar més enllà dels criteris fermament arrelats en el pensament cristià per entrar en viaranys que són més d’opció política que de doctrina social o moral.
Entorn del concepte d’unitat –que té una clara dimensió eclesial en els evangelis i en la predicació apostòlica- hi ha qui sempre està disposat a fer salt en el buit per predicar-la en el seu àmbit polític. Però no referida a una unitat universal de tots els pobles de la terra –bell desig!- sinó fàcilment limitada a la unitat del que avui conforma el territori de l’Estat espanyol, cap realitat absoluta ni permanent, ja que s’ha anat transformat al llarg de la història. Encara no fa pas tan de que es van abandonar las “províncies africanes”!
Potser per tot això encara són necessaris actes com el que Cristians per la Independència ha convocat per al proper dilluns 27 de maig, a les 20h, als Caputxins de Sarrià, la conferència: “La independència és una opció moralment acceptable per a l’Església?

Si algú encara dubte sobre el fons de la qüestió li farà bé assistir-hi i als convençuts ens pot anar bé repassar-ne els fonaments.

Potser us interessa també llegir:
El magisteri catòlic avala el dret a decidir
Independentisme i regeneracionisme
Cristians per la independència davant l'11 de setembre
"El nostre patriotisme"
Cristians per la Independència

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.