Pasar al contenido principal

En ple debat al Parlament sobre la prohibició o no de les curses de braus a Catalunya, el professor Jordi Llovet escriu avui al suplement "Quadern" del diari El País un article en què defensa que la desaparició d'aquesta festa es deu a la progressiva desaparició dels sacrificis humans i d'animals que va suposar el Cristianisme, sobretot a partir de Sant Pau, com un element decisiu per a la seva extensió més enllà del món jueu.

Diu Llovet, , que "la nostra tesi és aquesta: el cristianisme és una religió que, des dels seus inicis, no solament va voler apartar-se de la complexitat de la litúrgia hebrea —d'una sofisticació notabilíssima, com es llegeix a Levític, Nombres i Deuteronomi—, sinó que va voler apropar-se a formes de culte menys severes i menys cruentes. Així van desaparèixer del món cristià, amb els anys, no solament els sacrificis exercits sobre el cos dels homes —com l'ablació del prepuci—, sinó també sacrificis cruents sobre humans i animals, molts dels quals tenen una vigència encara extraordinària tant en el judaisme o l'islamisme com en altres cultures del continent africà: incloses, en aquest cas, algunes pràctiques que nosaltres considerem "bàrbares". Però "bàrbar" no és l'opòsit de "civilitzat", sinó allò que fan els "estrangers" i que no s'adiu amb els nostres costums, i a l'inrevés".

El catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona conclou que aquest ímpetu propi del cristianisme, "contra tot acte cruel-sacrificial, també acaabarà, com és lògic, amb les corrides de toros. Això sí: si les corrides desapareixen, morirà una de les últimes escenes seriosament vinculades a l'ordre del sagrat que quedaven a Europa: són coses pròpies d'una època grollerament secular. I, al final, a causa de tanta secularització, potser també desapareixerà el cristianisme, per molt refinada que sigui, en l'eucaristia, la rememoració del sacrifici de Jesús".

http://www.elpais.com/articulo/paginas/Toros/i/sacrifici/elpepisupbqc/20100610elpbqcpag_9/Tes

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.