Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

La deriva centralitzadora i autoritària de l’actual govern de Rajoy està desplegant-se amb més intensitat a mesura que passen els mesos i apareixen les propostes de regulació sobre els temes decisius que orienten els processos de convivència d’un país. Fins ara, les decisions econòmiques i socials del govern de Rajoy estaven marcades per Brussel·les – o Berlín– i se seguien estrictament les seves indicacions
 
Però el PP, fortament condicionat per grups mediàtics propers a posicionaments ideològics d’extrema dreta nacionalista, ha revelat el seu “programa ocult”, un programa que passa, davant del desafiament d’Euskadi i Catalunya, per una recentralització i unificació d’Espanya a l’entorn de la llengua castellana, la història i la unitat –com a bé moral– de l’estat. Només així s’explica la proposta de canvis curriculars de les matèries troncals i només així s’explica la proposta de desplaçament del català com a llengua troncal en els estudis reglats obligatoris. Com a excusa, a més, es torna a insistir en la falsedat que els estudiants a Catalunya no aprenen el castellà i, en paraules de Cospedal, aquesta proposta de llei “assegurarà el dret dels estudiants a rebre una educació en castellà”.
 
La proposta del ministre Wert, aclamat des de les plataformes mediàtiques de l’extrema dreta espanyolista, pretén incidir, insisteixo, en tres aspectes: acabar amb el català com a llengua vehicular del nostre sistema educatiu obligatori, dividint l’escola en almenys dues línies; centralitzar els continguts curriculars de les matèries troncals; i relegar l’ensenyament del català a matèria específica amb un estatus menor. Les tres mesures, més altres que s’apunten, poden representar un veritable assalt al nostre model de convivència.
 
Una proposta d’aquesta mena és senzillament inacceptable. El PP està traspassant les línies vermelles. Wert sembla el representant a casa nostra de la manera de fer del Tea Party republicà: anar sempre a la confrontació, amb un potent aparell mediàtic, d’estar sempre “a favor” o “en contra” per manipular i dividir la societat. Per a ells, el més important no és la convivència o el progrés, el més important és el poder. El poder i més poder.

Espero que Rajoy rectifiqui i el destitueixi.