Pasar al contenido principal
Por Francesc Riu i Rovira de Villar .

Una qüestió que suscita dubtes pel que fa al caràcter de la nova evangelització és la relativa als destinataris. En qui es pensa quan es parla d’una nova evangelització? Quines són les persones a les quals l’Església vol fer arribar el missatge de l’Evangeli? En el Missatge al Poble de Déu, l’Assemblea del recent Sínode dels Bisbes es refereix a aquesta qüestió, i també va fer-ho el papa Benet XVI en l’homilia de la celebració eucarística d’inauguració d’aquesta Assemblea, el passat dia 7 d’octubre.

En el Missatge al Poble de Déu llegim que “conduir els homes i les dones del nostre temps cap a Jesús, a la trobada amb Ell, és una urgència a totes les regions, tant les d’antiga evangelització com les d’evangelització més recent. A tot arreu se sent la necessitat de revifar una fe que corre el risc d’apagar-se en contextos culturals que obstaculitzen el seu arrelament personal, la seva presència social, la claredat dels seus continguts i la coherència dels seus fruits”. Però aquesta “conducció dels homes i les dones del nostre temps cap a Jesús” requereix unes condicions en les persones que han de fer-se responsables de realitzar-la. En efecte, “els canvis socials, culturals, econòmics, polítics i religiosos ens criden a quelcom nou: a viure d’una manera renovada la nostra experiència comunitària de fe i, també, a l’anunci del missatge de Jesús mitjançant una evangelització nova en el seu ardor, en els seus mètodes i en les seves expressions”.

No obstant, el papa Benet ha precisat que la nova evangelització té uns destinataris preferents: “les persones que, havent estat batejades, s’han allunyat de l’Església i viuen sense tenir en compte la fe cristiana”. En aquest cas, la nova evangelització es proposa “afavorir una nova trobada amb el Senyor” i el “redescobriment de la fe, font de gràcia que porta alegria i esperança a la vida personal, familiar i social”.

Si això és així, la mateixa Església s’ha de sentir deixeble que escolta i reflexiona, perquè sempre té necessitat de ser evangelitzada si vol conservar la seva frescor, el seu impuls i la seva força per anunciar l’Evangeli. Aquest procés d’autoevangelització de l’Església suposa conversió i renovació constant, per tal que esdevingui capaç de transmetre el missatge de Jesús de forma creïble. Per aquest motiu, el papa Joan Pau II havia afirmat que la nova evangelització és sinònim de renovació espiritual de la vida de les Església locals. Heus aquí el gran desafiament de la nova evangelització: l’evangelització de les comunitats cristianes, de totes i de cada una.

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.