Pasar al contenido principal

76 A peu.jpg

En aquesta Agulla, en comptes d’oferir i detallar un itinerari, us n’oferim dinou, en què, ajudats per l’obra que us presentem, coneixereu un xic més la història del país tot recorrent-lo. Com diu l’autor, «amb la intenció que l’excursionista a més de [...] dirigir la mirada contemplativa a la geografia que l’envolta, pugui fer-se càrrec [...] del petit episodi de la nostra història que va tenir com a escenari els mateixos camins que ara trepitja».

La descripció detallada de cada itinerari va precedida d’un valuós i documentat comentari històric i una informació complementària: context, altres fets o recorreguts semblants o paral·lels, anècdotes, etc. Tot plegat, tan amè i interessant que, encara que no pugueu fer-los tots –per la durada, per exemple: de 1 h 40 m el més curt a 5 h 20m el més llarg; o per la distància–, no deixareu de llegir-los.

Aquestes són les dinou excursions proposades:

1 Els camins romans: la via romana d’Àger. Seguint les petjades de fa dos mil anys. 2 Els camins medievals: de l’Ospitau de Vielha a Vielha. Itinerari pirenaic per camins medievals. 3 Les grans pastures: la transhumància. Pujada a la Tossa d’Alp. 4 Camins de pelegrins: de Monistrol al santuari de Montserrat. Seguint les petjades dels antics pelegrins. 5 Els eremites: cala Montjoi, tomb pel cap Norfeu. Passejada vers un eremitori troglodític singular. 6 El trogloditisme en època històrica: recorregut per la cinglera de la Roca Canalda. El trogloditisme: un hàbitat ancestral. 7 Per camins de traginers: Albarca, serra Major, Sant Joan de Codolar. Itinerari per vells camins... i una canal equipada. 8 En defensa dels pirates: de l’Hospitalet de l’Infant a l’Ametlla de Mar. Excursió arran de mar. 9 Les guerres carlines: d’excursió per la serra de la Mussara. Per les terres que petjà el general carlí Cercós. 10 La guerra del Francès (1808): un tomb per Montserrat. 11 Temps de contraban: passejada per la costa de Vilanova i Sitges. 12 L’abandó del món rural: Arbolí, puig de Gallicant. A redós d’un poble abandonat. 13 Torres de telegrafia òptica: Celrà, puig de Sant Miquel, mines del Nen Jesús. Passeig per l’espai d’interès natural de les Gavarres. 14 Les grans obres d’enginyeria: per la vora del canal d’Urgell. Excursió per una obra d’enginyeria singular. 15 Itinerari per un dels indrets més sagnants de la Guerra Civil: Prat de Comte, Bot, la Fontcalda. 16 Camins de l’exili. Excursió per la zona fronterera: la Vajol, les Salines, les Illes. 17 Temps de maquis: una volta per Peguera, la zona nadiua del maquis Ramon Vila. 18 El món de l’arqueologia preindustrial: itinerari per la riera de Fontscalents. Pous de gel i molins hidràulics com a exemples. 19 La revolució industrial catalana: Puig-reig, Navàs. Les colònies tèxtils: exemple de l’expansió de la indústria catalana.

Bones caminades i bona lectura!

Josep Pascual

Excursions per la història de Catalunya. 19 itineraris a peu

Gener Aymamí i Domingo

Valls, Cossetània Edicions, 2011

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.