Pasar al contenido principal

Si sempre parlem de fets que ja han passat avui comentem el que està passant i que serà -sens dubte- el principal esdeveniment religiós d’aquest estiu. Em refereixo -com no!- a la 26ª Jornada Mundial de la Joventut que s’està celebrant ara a Madrid del 16 al 21 d’agost i que comptarà des de demà amb la presència del papa Benet XVI.

Tot i que hi ha moltes persones que, d’entrada, ja hi estan en contra d’aquesta mena d’actes, ja sigui per l’excessiu pes de la figura del papa, o per les despeses que això genera, o pel que sigui..., també és cert que per a molts joves de les nostres comunitats cristianes els hi és molt important i necessari el fet de trobar-se amb altres joves que comparteixen amb ells la mateixa fe. Per a nosaltres això també ha estat i és una necessitat.
Moltes vegades ens hem referit en aquestes pàgines a la dificultat que representa creure avui. Doncs bé, més encara quan s’és jove i es participa en un grup de joves cristians que, a vegades, sembla que són els únics que queden en el món. Per a un grup de joves que amb constància s’han anat reunint setmana rere setmana, ara és molt important de trobar-se amb d’altres joves i constatar que el seu projecte, malgrat les dificultats del món d’avui, no és una singularitat d’ells sols sinó que és compartit amb molts d’altres joves. Si, a més a més, aquesta trobada és multitudinària, jove, festiva i engrescadora, molt millor.
En aquesta trobada de Madrid es preveu que hi poden assistir més d’un milió dues-centes mil persones. Però, si mirem els antecedents ens trobem, per exemple, que en l’anterior, celebrada a Sydney, l’any 2008, ja hi van participar prop de mig milió de persones. La més multitudinària va ser la de Manila (Filipines), el 1995, en la que hi van participar cinc milions. I, de les europees, la de Roma, de l’any 2000, va ser la més nombrosa, amb més de dos milions cent mil persones. Per les dades que es tenen en aquests moments, podem dir que l’edat dels participants a Madrid està entre els 15 i els 30 anys (amb una edat mitjana de 24 anys), dels quals el 57 per cent són nois i el 43 per cent noies. Molts d’ells universitaris.
Si ens ho mirem per països tenim que més de 100.000 són d’Itàlia, més de 60.000 de França, més de 50.000 de Polònia, més de 40.000 d’Alemanya, i més de 30.000 dels Estats Units. I, com no, la immensa majoria, com sempre, són del país amfitrió: d’Espanya. De tots aquests, prop de 8.000 són capellans, hi ha més de 7.000 religiosos i religioses, i més de 2.000 seminaristes. Tots aquests participants estan allotjats a Madrid en col·legis, locals parroquials, poliesportius i càmpings, com també a cases particulars de famílies de Madrid i de les diòcesis veïnes de Getafe i Alcalà d’Henares. Per a acollir i atendre a totes aquestes persones hi ha uns 20.000 voluntaris, dels quals 4.000 són internacionals. Pel que fa als mitjans de comunicació en aquests moments ja n’hi ha més 6.000 periodistes acreditats i es preveu que els actes principals, en els que hi participa el papa, seran retransmesos en directe a més de 30 països.
També hem de tenir en compte, que aquests dies anteriors a la Jornada Mundial de la Joventut, de l’11 al 15 d’agost, hi ha hagut el que s’ha anomenat els “dies en les diòcesis”, que són les acollides que s’han fet en les diverses diòcesis del país que acull la trobada. En el cas de Catalunya es parla de prop d’uns 40.000 joves. I en el cas de Barcelona es creu que s’hi han concentrat més de 15.000 joves. Això va quedar ben palès el passat dissabte 13 d’agost en la missa multitudinària que hi va haver a l’espai del Fòrum i en les dues misses del diumenge 14, per a més de 7.000 joves cadascuna, a la Sagrada Família.
Els més crítics amb tot això sempre diuen que aquestes xifres no serveixen per a res perquè després d’aquestes trobades multitudinàries tot segueix igual i que les esglésies no s’ompliran ara amb més joves. Val a dir que tot això és molt difícil de quantificar, sobretot perquè aquestes celebracions, com les eucaristies, no són només per augmentar en nombre sinó també per mantenir-se en la fe amb il·lusió. Molts joves, després d’una trobada, no dubten en comprometre’s més en la seva vida. A tots els qui són a Madrid: Molt bona Jornada Mundial de la Joventut!

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.