Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

Saber más

Arxius adjunts

(Eulàlia Tort CR) Amb l'arribada del bon temps, comença la temporada de festivals d'estiu a casa nostra. L'Abadia de Montserrat n'acull un que ja s'ha convertit en una cita imprescindible per als amants de la música d'orgue i que enguany celebra la seva quarta edició precedit per l'èxit de públic.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat, dedicat a la memòria de Cassià M. Just, tindrà lloc els dissabtes 5 i 19 de juliol, 9 d'agost i 6 de setembre a la Basílica de Santa Maria de Montserrat sota l'epífrag "Sinergies". En la seva presentació, el director artístic, el monjo Jordi-Agustí Piqué, ha afirmat que "un dels objectius del Festival és protegir el patrimoni organístic català, ja que a més d'acompanyar la litúrgia o l'Escolania és un instrument amb una dimensió cultural ineludible".

Recorrent les edicions anteriors, cada concert aglutina a unes 1.000 persones amb una gran varietat de públic entre nens, gent jove i gran. Segons Piqué, "cal fer conèixer aquest instrument, ja que el nostre petit país està a la cua de la música culta per a orgue". En aquest sentit, l'organització es planteja de cara al futur encarregar alguna peça per a ser estrenada en el marc del festival i contribuir a fer gran la tradició organística catalana.

El dissabte 5 de juliol tindrà lloc la inauguració del Festival a càrrec del mestre John Scott, organista de l’església de Saint Thomas de Nova York, invitat especial de reconegut prestigi. Interpretarà obres de S. Scheidt, J. P. Sweelinck, D. Buxtehude, Ad Wammes, J. S. Bach, R. Schumann, M. Dupré, P. Racine Fricker i Simon Preston.

El dissabte 19 de juliol, l’organista titular de l’església Prioral de Sant Pere de Reus i mestre d’organistes de renom internacional Josep M. Mas Bonet portarà ressons que van des de la música ibèrica fins a la música de Max Reger. També interpretarà Jusepe Ximénez, J. S. Bach i César Franck.

El dissabte 9 d’agost, concert innovador que aplega la sinergia de la tenora i del flabiol, com a instruments solistes, amb l’orgue de Montserrat com a acompanyant. Serà el mestre Jordi Figaró, al flabiol i la tenora, acompanyat a l’orgue pel P. Jordi-Agustí Piqué, que ens endinsaran en la singular sonoritat de la música popular catalana, de la sardana i de la música simfònica amb colors de catalanitat. El programa inclou obres de J. S. Bach, Georg Philipp Telemann, F. Mendelssohn, Max Havart, F. Civil, Pau Casals i Antoni Català.

El dissabte 6 de setembre tindrà lloc un encontre amb la música del gran J. S. Bach. Enguany tindrà com a convidat especial el jove mestre D. Philipp Meyer, monjo benedictí, fundador i director de la Capella de Música de l’Abadia de Maria Laach (Alemanya). La Capella Lacensis i l’organista Christoph Schönfelder, junt amb el grup instrumental format per Miquel González, baix continu, Oleguer Aymamí, violoncel, i Roger Azcona, contrabaix, oferiran els magnífics motets del mestre Cantor de Leipzig.

Tots els concerts se celebren a les 21h i són gratuits. Per aquelles persones que es desplacin amb cotxe no els caldrà pagar pàrquing. A més, abans de cada concert, l'Abadia de Montserrat ofereix visites guiades a l'orgue, un instrument de grans proporcions inaugurat l'any 2010 després de molts anys de feina del mestre Albert Blancafort. L'orgue de Monyserrat és de factura catalana i consta de quatre teclats i 4.242 tubs, cosa que permet una extraordinària varietat de registres. Per aquells que no es puguin desplaçar, Montserrat Ràdio i Montserrat TV oferiran els concerts en directe. A més, Catalunya Música enregistrarà alguns d'ells i el del 19 de juliol, l'emetrà en directe.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.