Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(David Casals i Vila –CR) A tot Catalunya hi ha set docents de religió evangèlica, malgrat que l’ensenyament religiós evangèlic és un dret segons la legislació vigent. Tot i això, les famílies i la comunitat educativa desconeixen aquest dret, i per aquest motiu el Consell Evangèlic de Catalunya ha iniciat una campanya, coincidint amb l'inici del període de preinscripció escolar.

En declaracions a Catalunya Religió el responsable de l'àrea d'Ensenyament de Religió Evangèlica, Josep M. Martínez Torrents, ha explicat que es marquen com a objectiu “normalitzar” aquesta assignatura al currículum educatiu, la presència de la qual segueix sent una “assignatura pendent” des de la recuperació de la democràcia.

Els set docents de religió són cinc professors de primària i dos de secundària, i n'hi ha quatre a la província de Barcelona, dos a Lleida, una Tarragona, i no n'hi ha cap a les comarques gironines.

“Es dóna per fet que hi ha una assignatura de religió catòlica i una alternativa a aquest ensenyament”, malgrat que els acords que des de 1992 manté l'Estat espanyol amb les minories evangèlica, jueva i musulmana reconeixen el dret a les famílies de rebre una assignatura de religió confessional dins de l'ensenyament obligatori si així ho sol·liciten.

“Som una minoria, però no estem representants en el funcionament de l'escola. Hi ha molt pocs mestres, molts pocs alumnes ho demanen”, en part pel “desconeixement” de les famílies, explica.

Evangeli obert

Segons Martínez Torrents, la religió evangèlica no només es dirigeix a famílies de tradició protestant. “Volem arribar a tothom que li pugui interessar. L'Evangeli és obert a tothom, és plural i per a tots”.

Per ser mestre o professor de religió evangèlica, s'ha de comptar amb una titulació universitària corresponent i comptar amb l'aval del Consell Evangèlic de Catalunya. Les famílies tenen dret a demanar aquesta matèria a l'hora de preinscriure els seus fills als centres educatius.

“Les escoles haurien d'oferir aquest ensenyament en llibertat, però ens hem trobat amb què hi ha molts centres que no accepten ni tan sols la demanda”, recorda Torrents, que exposa que en altres comunitats autònomes, hi ha casos on s'imparteix aquesta assignatura tot i que només hi hagi un alumne en un grup classe que ho demani. “Tampoc demanem això, perquè els recursos humans tenen un cost i avui no estem per fer alegries”, però els centres haurien de donar resposta a aquesta situació, afegeix.

El temari de l'assignatura el determina l'Estat, però ara mateix, encara no s'han editat materials en català: “El que volem aconseguir és marcar des del Consell Evangèlic uns criteris propis, preparar professors i poder fer materials”.

Precedents

A Catalunya hi van haver escoles evangèliques fins l'any 1939, quan coincidint amb l'arribada de les tropes franquistes durant la Guerra Civil foren clausurades i ja mai més van tornar a obrir.

L'ensenyament de religió evangèlica s'ofereix amb normalitat a escoles internacionals, i també a l'únic centre de titularitat protestant que hi ha a Catalunya, el Col·legi Urgell, fundat l'any 1960 per la comunitat adventista. Un dels trets distintius d'aquest centre, concertat amb la Generalitat, és que ofereix un menú ovolacteovegetarià, i de fet, les esglésies adventistes promouen la dieta vegetariana entre els seus fidels.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.