Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Escola Pia de Catalunya) Religiosos escolapis de tot el món que faran la professió solemne abans d'acabar el 2010 han fet una ruta seguint la vida del fundador, Sant Josep Calassanç, que els porta per diferents poblacions de Catalunya i Peralta de la Sal (Aragó), entre el 17 i el 24 de juliol. Han vingut des de Polònia, Equador, Estats Units, Itàlia, Mèxic, Senegal, Argentina o República Dominicana i el seu viatge finalitzarà a Roma.

Al voltant de vint futurs professos, acompanyats d'alguns dels seus formadors i de l'historiador de l'Escola Pia de Catalunya, visiten aquests dies Montserrat, Balaguer, Peralta de la Sal, Mur, Claverol, Tremp, Cellers i Lleida, seguint una ruta per aquestes poblacions vinculades a la vida del fundador de l'Orde, Sant Josep Calassanç, per conèixer de primera mà la seva història i els fonaments del seu legat. En algunes de les localitats, la presència del sant català o de l'Orde que va fundar es manifesta gràcies a escoles encara en actiu, monuments artístics o edificis històrics.

A Peralta de la Sal va néixer Sant Josep Calassanç el 1557; a Lleida va estudiar a l'Estudi General o Universitat arts o filosofia i dret civil i eclesiàstic (1571-1577) i els dos últims cursos de teologia (1581-1583); a Balaguer, l'any 1575, el sant va rebre la tonsura clerical al santuari del Sant Crist, i l'any 1587, va acompanyar com a secretari el canonge Rafael Gomis en la Visita Pastoral; a Montserrat, entre 1585-1586, Sant Josep Calassanç va acompanyar el bisbe Juan Gaspar de la Figuera en la Visita Apostòlica al monestir; a Claverol va ser rector o plebà no residencial entre 1581 i 1592; a Tremp, arxiprest de 1589 a 1591; i des de Mur va tramitar a Roma el 1592 la transformació de la canònica independent o nullius en col·legita dependent del bisbat d'Urgell

L'Escola Pia

L'Escola Pia és un Orde Religiós fundat el segle XVII per Sant Josep Calassanç (1557-1648). Calassanç va fundar la primera escola pública gratuïta a Europa i, des de llavors, els escolapis es dediquen a l'ensenyament dels nois i joves, preferentment d'escasos recursos. Actualment, al món hi ha 1.325 religiosos d'aquest Orde, repartits per quatre continents (Àfrica, Àsia, Amèrica i Europa) i 32 països (Camerún, Costa de Marfil, Gabón, Guinea Equatorial, Japó, Filipines, India, Senegal, Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador, Cuba, Mèxic, Nicaragua, Puerto Rico, República Dominicana, USA, Venezuela, Austria, Bielorrúsia, Eslovaquia, Espanya, França, Hungria, Itàlia, Polònia, República Txeca i Rumania). Estan presents a 215 escoles i al voltant de 40 fundacions o obres socials, que treballen en àmbits com l'educació no formal, la solidaritat o la promoció humana, al costat de les persones en risc social.