Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Aquest dimecres al vespre la societat catalana va retre un solemne homenatge a Albert Manent amb motiu dels seus 80 anys. Centenars de persones van omplir de gom a gom la remodelada sala d’actes de l’Ateneu en un acte que va repassar les diferents facetes d’Albert Manent: escriptor, historiador, poeta, biògraf, dialectòleg, estudiós del noucentisme, activista cultural, estudiós de la nefologia i dels llops, cronista de la resistència, mestre d’historiadors i investigadors... Una de les seves principals activitats ha estat l’àmbit eclesiàstic, on ha dirigit el Diccionari d’Història Eclesiàstica de Catalunya, ha escrit nombrosos llibres i articles sobre l’Església catalana i és reconegut com un dels principals experts en la història eclesiàstica contemporània.

Una de les especialitats d’Albert Manent és el relat literari; n’ha fet més de 90. I en l’acte d’homenatge a l'Ateneu, les quinze personalitats que hi van intervenir van traçar, entre tots, un acurat retrat d’aquest polifacètic insigne home de la cultura: “Home d’acció, mestre generós (Jordi Amat), persona a qui hem recorregut quan hem tingut qualsevol dubte (Antoni Vives), home de lletres, actiu i omnipresent, bon escriptor, erudit meticulós i pacient (Oriol Izquierdo), inquiet agitador, promotor incansable d’iniciatives a favor de la supervivència del nostre poble (Josep Massot), gran biògraf de Josep Carner, home clau de la postguerra en les relacions amb Espanya (Jaume Medina), compromès, un mestre excepcional (Pilar Garcia-Sedas), home valent amb sentit del deure cultural i patriòtic, entusiasta de la cultura, de la història i de la veritat (Vinyet Panyella), estudiós de la cultura popular, la toponímia i la dialectologia, ha investigat els núvols en 18 comarques (Joan Veny), home compromès amb la llengua, la cultura i el país, amb gran capacitat per detectar l’excel·lència cultural (Jaume Subirana), estimulador, home de conviccions i compromès, sense Albert Manent avui Catalunya seria més pobra en iniciatives i dignitat, l’home amb un nivell més baix de vanitat que conec (Ramon Pla) i estudiós del noucentisme “(Josep Murgades).

Van cloure l’acte el seu amic personal des de 1948, Jordi Pujol, i el conseller de cultura Ferran Mascarell. Pujol va recordar algunes de les iniciatives conjuntes que havien impulsat al llarg dels 63 anys de relació. “És un home tossut, tenaç, estic molt content de ser el seu amic. Catalunya necessita gent així”, va reblar l’expresident de la Generalitat.  Ferran Mascarell va agrair públicament a Manent la seva capacitat de construcció, d’estimular iniciatives. “La societat civil ha continuat endavant gràcies a persones com Albert Manent”.