Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals-CR) Aquest dimecres 9 de març la Comunitat Jueva Bet Shalom de Barcelona  organitza una conferència sobre els drets de les dones i el treball que du a terme una organització a Israel, ‘Women of the Wall’, ‘Dones del mur’ en català.
 
La conferència tindrà lloc a les 19.30 hores a l’auditori del Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla Catalunya 10), coindicint amb el Dia Internacional de la Dona.
Com explica a Catalunya Religió Jai Anguita, de la Comunitat Jueva Bet Shalom, ‘Les Dones del Mur’ és una entitat que des de finals dels anys 80 lluita pel dret de les dones a fer servir talit, poder resar, usar filatèlies i llegir en veu alta la Torà a l’esplanada que hi ha devant del Mur de les Lamentacions de Jerusalem.
 
El Mur compta amb dues seccions, una per a homes i una altra per a dones, i la llei només permet fer cerimònies religioses en la part masculina.
 
Anguita explica que a Israel es dóna la paradoxa que hi ha una legislació que empara i permet les practiques religioses dels ultraortodoxos, i contrariament, posa impediments als col·lectius més progressistes, entre ells a aquest moviment feminista, que són víctimes de la intolerància fins i tot per part del poder públic.
 
Una altra prova d’aquesta situació es dóna en el servei militar, que és obligatori per a tots els israelians menys per la població àrab i també pels ultraortodoxos.
En aquest context, ‘Women of the Wall’ reivindica des de fa més de 20 anys la igualtat de drets civils i religiosos de les dones a Israel.
 
En nom d’aquesta entitat, intervindrà a Barcelona Batya Kallus Cohen.
A la capital catalana hi ha quatre comunitats jueves: la Comunitat Israelita de Barcelona, CIB, Jabad, Atid i l’esmentada Bet Shalom.

La primera és la més antiga, és la que té més membres i és ortodoxa; la segona és ultraortodoxa, i Atid i Bet Shalom són progressistes. A més, anys enrere es va recuperar la Sinagoga Major de l’antic Call de Barcelona.