Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) El Tribunal Europeu de Drets Humans ha admès a tràmit una demanda contra l'Estat espanyol per no pagar pensions als pastors protestants.
 
Aquesta situació és conseqüència a que durant el franquisme, l'Estat no reconeixia la categoria laboral dels pastors evangèlics.
 
Per això, no podien afiliar-se a la Seguretat Social, per tant no podien cotizar. Les seves vídues tampoc tenen dret a rebre una pensió de viudetat.
 
Davant d'aquesta situació, la IEE porta molts anys abonant una pensió a tots els pastors que s'han retirat. De fet, l'Estat espanyol no va reconèixer la categoria professional dels pastors protestants fins l'any 1992, en virtut dels acords de cooperació entre l'Estat i les minories religioses jueva, musulmana i evangèlica.
 
La demanda la ha presentat l'Església Evangèlica Espanyola (IEE), la denominació protestant més antiga d'Espanya, fundada l'any 1868, i que agrupa a comunitats de tradició metodista i calvinista. Com que l'Estat no reconeix a la IEE el dret a cobrar una pensió, es va decidir portar el cas davant la justícia.
 

Segons que ha informat la IEE, el magistrat ponent que porta el cas "aprecia indicis de discriminació en l'actuació de l'Estat contra els pastors evangèlics fundada en la religió", motiu que contravé la normativa comunitària, que impedeix discriminar als ciutadans per motius religiosos.