Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galería de imágenes

Xè aniversari de la Xarxa Europea per una Església Alliberadora

Més d’un centenar de persones d’arreu d’Europa s’han aplegat aquest cap de setmana a Barcelona per celebrar el Xè aniversari de la Xarxa Europea per una Església Alliberadora i el II Fòrum Església Plural. La trobada s’ha iniciat amb un missatge de salutació de Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura de Pau i ex director general de la UNESCO. Mayor Zaragoza ha destacat en el seu missatge enregistrat en vídeo que la religió ha de ser pau, solidaritat i justícia, a més de subratllar la necessitat d’articular pautes ètiques per a la convivència en el món.

A continuació, l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya Josep Lluís Carod-Rovira ha exposat als assistents, a partir de l’experiència dels set anys que va gestionar l’àrea d’Afers Religiosos en el Govern, els principals eixos del model català de laïcitat. Un model que es fonamenta en la separació entre el Govern i les confessions religioses, la qual cosa garanteix el respecte, la col·laboració i el reconeixement mutu. “La nostra laïcitat –ha explicat Carod-Rovira- no és antireligiosa, no pretén ignorar el fet religiós en l’espai públic”. L’expresident d’Esquerra Republicana de Catalunya ha acabat la seva intervenció tot reivindicant un Pacte Nacional per la Laïcitat.

Tot seguit el teòleg Joxe Arregui, exfranciscà secularitzat ara fa un any arran de l’enfrontament amb el bisbe de Sant Sebastià José Ignacio Munilla ha abordat, en tres parts, la ponència titulada “Ètica mundial entesa des del cristianisme. Un canvi de mentalitat per afavorir una nova ètica mundial”. Entremig de l’aprovació i dels aplaudiments dels assistents que seguien la seva ponència ajudats per un servei de traducció simultània, Arregui ha aprofundit en els principals aspectes que aporta el cristianisme a l’ètica.

Amb un to assenyat, pedagògic i vitalment positiu i esperançat, Joxe Arregui s’ha referit a la inspiració cristiana, a la confiança en Déu, l’ètica de la compassió samaritana, la benaurança com a paraula essencial, la bondat i la rebel·lia. “La solidaritat compassiva de Déu és la roca de la nostra esperança”. I una i altra vegada ha reiterat la importància dels conceptes d’esperança, compassió, pau, respecte a la vida, solidaritat, justícia, veritat, amor als enemics i espiritualitat.

La trobada també ha tingut un espai per als tallers, en què els participants de diferents països han compartit les seves experiències i han apuntat algunes pistes per construir una societat no violenta, més solidària, tolerant i amb igualtat de gènere.

Com a cloenda, el mateix teòleg Joxe Arregui ha formulat una síntesi per a un canvi de mentalitat que hauria d’incloure, primer de tot, confiança basada en la fe: “aquest món té solució si es vol”. Així mateix, el canvi de mentalitat s’ha de fonamentar en el fet de posar-se en el lloc de l’altre, posar-se en el lloc del darrer, la renúncia al monopoli de la veritat i l’ètica inspirada, sí, però laica. “Encara que fracassem –Jesús va fracassar- ho hem d’intentar. El fracàs és testimoni, és un signe eficaç d’allò pel que Jesús va apostar la seva vida. I val la pena perquè Jesús va ser feliç”. El president d’Església Plural, Joan Oñate, ha fet la cloenda de la trobada amb unes paraules als assistentes de cloenda, tot agraint-los la seva participació.