Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Marta Nin - CR/Roma) Roma s’ha omplert aquest cap de setmana centenars de milers de pelegrins provinents d’arreu del món que volen participar a la beatificació de Joan Pau II. Tot i que la ciutat eterna està avesada a acollir a milers de turistes, potser mai com ara s’havien sentit tants idiomes diferents pels carrers de la ciutat. Gent de diferents punts del planeta, de tota mena i de totes les edats, s’han desplaçat fins a Roma en un to marcadament festiu malgrat la pluja insistent. Entre aquests pelegrins, també n’hi ha molts de catalans. Han vingut a través de les parròquies, de les escoles, o bé pel seu compte.

Aquest dissabte a la tarda el cardenal de Barcelona Lluís Martínez Sistach ha celebrat una eucaristia en català a l’Església ignasiana del Jesús de Roma per a un centenar de fidels de la diòcesi de Barcelona, desplaçats amb l’associació Amics de Catalunya Cristiana. Entre altres, concelebraven el rector del seminari Josep Maria Turull i el director de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel Jaume Aymar.

Sistach ha recordat els lligams de sant Ignasi amb les terres catalanes i ha al·ludit també a aquest pelegrinatge en motiu de la beatificació, tot remarcant la fidelitat de Joan Pau II a Déu fins i tot en el sofriment més dur. En declaracions posteriors a aquest portal, el cardenal ha subratllat la importància del papa polonès en la geopolítica mundial i la seva influència en la caiguda del comunisme.

El cardenal de Barcelona és un dels concelebrants de la cerimònia de beatificació, l’únic català a fer-ho, ja que per a aquesta ocasió els concelebrants amb Benet XVI només seran els cardenals, no els bisbes ni els preveres, que participen a la cerimònia com la resta de fidels. A hores d’ara, els altres bisbes catalans que han confirmat la seva presència per a aquesta ocasió són l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan Enric Vives, el bisbe de Lleida, Joan Piris i el de Vic, Romà Casanova.

Per a aquest esdeveniment, que podria comptar amb la presència d’un milió de fidels, s’han acreditat més de 2.500 periodistes de 101 estats diferents. La cerimònia compta amb 87 delegacions oficials d'arreu del món, entre les quals hi ha 5 cases reials, 16 caps d'estat, i centenars d'autoritats polítiques i civils. Per part catalana la delegació està encapçalada per la vicepresidenta Joan Ortega i l'assessor d'afers religiosos Xavier Puigdollers. Per part espanyola les maximes autoritats presents seran els prínceps d'Astúries, acompanyats pel ministre de la presidència Ramon Jauregui. En la tarda de diumenge tindrà lloc una recepció d’honor a l’ambaixada d’Espanya de la Santa Seu.