Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR). En l'era d’internet, el paper continua manant en la comunicació de les diòcesis catalanes. Els fulls diocesans que cada setmana editen les deu diòcesis catalanes continuen essent el mitjà amb més difusió de l’Església a Catalunya. Tot i que hi ha quatre edicions diferents, en total distribueixen gairebé 100.000 exemplars cada setmana, una xifra que pocs setmanaris assoleixen.

És una de les dades de l’Informe sobre els mitjans escrits i audiovisuals de les diòcesis catalanes que s’ha presentat aquesta setmana coincidint amb la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials d’aquest diumenge. L’informe recull bàsicament les dades dels mitjans propietat dels bisbats catalans. El detall d’altres iniciatives promogudes per ordes religioses, moviments, grups i institucions catòliques és gairebé impossible de quantificar.

Actualment s’editen a Catalunya quatre fulls parroquials diocesans. Dos de conjunts: el de Barcelona, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Urgell, Lleida i Tortosa; i el Solsona i Vic; i dos diocesans: el de Tarragona i el de Girona. Les edicions conjuntes comparteixen bona part dels continguts, com les lectures del diumenge i textos de reflexió i d’actualitat, i tots inclouen una carta del seu bisbe i una agenda d’actes de la diòcesi. Els fulls de Barcelona (1890), Vic (1907) i Girona (1919) són els més antics de l’Estat.

Alhora, l’informe remarca que la majoria de parròquies editen periòdicament un suplement del full parroquial diocesà, generalment setmanals i que el tiratge d’aquests suplements, en alguns casos, sol ser major que el del full parroquial diocesà.

D’altra banda, quatre bisbats (TarragonaUrgellSolsona i Girona) editen una revista diocesana sobre temes d’actualitat eclesial i social. Totes estan escrites en català i sumen en total un tiratge únic de 4.060 exemplars. Alhora, Barcelona és la única diòcesi que té un setmanari, Catalunya Cristiana, que cobreix l’actualitat de totes les diòcesis catalanes i de l’Església universal. En aquest cas, amb una doble edició en català i en castellà.

Nombrosos mitjans audiovisuals

Tot i que és menys visible per la seva distribució a nivell local o en hores de menor audiència, l’informe també recull una àmplia producció a nivell audiovisual.

El més visible és Ràdio Estel de Barcelona i Ràdio Principat d’Urgell que tenen gran part de la programació conjunta.  L’audiència de Ràdio Estel és de 18.000 oients, segons el darrer EGM, dada confirmada en el darrer Baròmetre de la Comunicació.

Tant en aquestes emissores, com en la COPE, també s’emeten programes que es fan des de les diòcesis. Quatre bisbats de Catalunya a més de Barcelona i Urgell disposen d’estudis de gravació propis on s’editen diferents programes que són emesos per una seixantena d’emissores locals i privades de Catalunya. Són els bisbats de Girona, Sant Feliu, Tarragona i Tortosa.

En l’àmbit televisiu, les diocesis catalanes no disposen de cap canal propi però Girona i Tarragona tenen estudis on s’enregistren programes de televisió. Girona, que emet el programa a través de set televisions locals, delega l’edició a una productora, mentre que l’Arquebisbat de Tarragona, que emet per tres televisions locals, ho fa la pròpia delegació de mitjans de comunicació.

D’altra banda, hi ha el programa “Signes dels Temps” de TV3, que respon a un acord de la televisió pública amb la Conferència Episcopal Tarraconense, amb una audiència de 35.000 persones, més 4.000 que el segueixen a través d’Internet. A més, hi ha la misses que es emet La 2 cada setmana i la que emet TV3 un cop al mes des de Montserrat.

L'era digital

En el resum d’aquest informe hi ha una breu referència a la presència a internet on explica que tots els bisbats de Catalunya tenen web que, en general, reben un alt nombre de visites. Les més antigues, Barcelona i Girona, daten de 1996. També se citen iniciatibes promogudes per altres entitat com l’agència informativa Flama.info, els blocs personals o d’entitats catòliques, la blocsfera cristiana impulsada per la revista Foc Nou, i CatalunyaReligió.cat.

Alhora, la majoria de publicacions en paper i alguns continguts audiovisuals produïts pels bisbats catalans estan disponibles a Internet.

L’informe sobre els mitjans escrits i audiovisuals de les diòcesis catalanes el va encarregar el Secretariat Interdiocesà de Mitjans de Comunicació de la Conferència Episcopal Tarraconense al periodista Àngel Rodríguez. Podeu consultar aquí el resum d’aquest document o veure en darrer numero de Catalunya Cristiana els comentaris del responsable d’aquest informe. 

Esmorzar del Bisbe de LLeida, Joan Piris, amb els periodistes. 31-5-2011 from MCS.Bisbat de Lleida on Vimeo.