Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) El Festival de Cinema Jueu de Barcelona ha celebrat aquest cap de setmana passat la seva edició número 13 amb un lema ben suggerent: "Cinema obert de ment". En total, s'hi projecten 15 pel·lícules de cinema i ficció, de les quals dues seran sessions gratuïtes a l'aire lliure, a la plaça Sant Felip Neri.

El festival va començar amb una sessió de 'cinema a la fresca', amb la pel·lícula 'Anita', ambientada el 18 de juliol de 1994, quan un cotxe bomba va matar 85 persones davant de la seu d'una entitat de dones israelites. La protagonista d'aquesta pel·lícula és una noia amb síndrome de Down.

A la Plaça Sant Felip Neri i de forma gratuïta es projectarà aquest el dissabte 18 de juny la pel·lícula 'Life is Too long', protagonitzada per un cineasta jueu, hipocondríac i pare de família.

A l'Institut Francès de Barcelona, als vespres, s’hi han projectat diàriament des pel·lícules de ficció i documentals. Entre elles, destaca 'Protektor', una pel·lícula txeca sobre la història entre un locutor radiofònic i la seva esposa, una actriu molt popular i d'ascendència jueva, que veu com la seva carrera comença a declinar a causa dels seus origens. D'altra banda, 'Ha-buah' és una pel·lícula de ficció israeliana sobre la relació entre dos nois, un d'origen jueu i un altre palestí. També es va incloure 'Mahler on the couch', un treball de Percy Aldon, aclamat director de 'Bagdad Café' i el seu feill Felix, que aborda la tempestuosa relació que mantenien el compositor Gustav Malher amb la seva esposa Alma.

La comèdia 'The Infidel' aborda la crisi d'identitat que pateix un musulmà creient però no gaire observant al descobrir que el van adoptar al poc temps de néixer i que, en realitat, és jueu. A la cartellera, tambié sobresurt la preestrena de 'El viatge del director de recursos humans', en la qual aquest pesonatge haurà d'emprendre un viatge ple d'entrevancs per retornar el cos d'una empleada de la companyia on treballa que ha mort en un atemptat suïcida.

El festival es fa fundar l'any 1999 i des de llavors ha projectat 300 pel·lícules, la gran majoria estrenes, vistes per uns 100.000 espectadors.

Aquest any, simbòlicament, al complir el seu tretzè aniversari, el festival va organitzar el 'Bar Mitzà' particular, celebració que fan els nens als 13 anys i que marca el pas de la infantesa a la vida adulta.

Coincidint amb el festival de Barcelona, a Madrid es projectaren sis pel·lícules del fetival i un parell a Girona, que es projectaran al juliol al Centre Bonastruc ça Porta.