Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) Si diumenge passat se celebrava la Pentecosta cristiana, fa quinze dies era la comunitat jueva catalana va celebrar la seva festivitat de Pentecosta. En hebreu 'Sahuvot', en la que es conmemora l'entrega per part de Déu de la Torah --els cinc primers llibres de la Bíblia, els de la Llei-- a Moisès durant l'Èxode. Segons la tradició, aquests fets van tenir lloc ara fa 3.300 anys al Sinaí.

La tradició diu que aquesta és una nit dedicada a l'estudi, i per això, comunitats jueves catalanes dediquen una nit de vetlla dedicada a la reflexió sobre la Torah. Aquest any ho van celebrar entre el 8 i el 9 de juny.

Una altra tradició passa per consumir productes làctics, especialment formatges, per recordar la promesa que va fer Déu al poble d'Israel durant l'Èxode de 40 anys pel desert, de que acabarien arribant a un "país on regalima llet i mel", com diu el verset 8 del capítol 3 de l'Èxode.

En declaracions a CatalunyaReligió.cat Jai Anguita, de la comunitat jueva Bet Shalom, explica que aquesta festa se celebra al cap de 50 dies de la Pasqua jueva. I d'aquí ve el seu nom: 'Shauvot' significa setmanes, i Pentecosta prové del grec '50 dies'.

També és costum llegir els deu manaments i enguany, a Bet Shalom han volgut que en la seva celebració ho fessin deu dones, recordant així les dificultats en què es troba el col·lectiu femení per poder resar davant del Mur de les Lamentacions a Jerusalem. "Aquest any deu dones han llegit deu manaments, cada una un d'ells", explica Anguita.

La Pasqua era antigament una de les tres festes on els jueus pelegrinaven al desert per anar al Temple, juntament amb Pesaj (Pasqua) i Sucot (festa dels tabernables), i questa festa també marcava l'inici de la recollida dels primers fruits, coincidint amb l'inici de la primavera.