Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) L’agenda de divendres de Benet XVI al matí ha estat marcada per la trobada amb el món universitari a San Lorenzo del Escorial, una proposta inèdita dins de les Jornades Mundials de la Joventut. El papa, procedent del món acadèmic, ha parlat d’un cristianisme que “descobreix una racionalitat en tot allò creat i contempla l’home com una criatura que participa i pot arribar a reconèixer aquesta racionalitat. La Universitat encarna, doncs, un ideal que no ha de desvirtuar-se ni per ideologies tancades al diàleg racional, ni per servilismes a una lògica utilitarista de simple mercat, que veu l’home como un simple consumidor”.

Benet XVI ha demanat als professors universitaris que siguin “autèntics mestres” per formar als joves com a “persones obertes a la veritat total en las diverses branques del saber” i convençudes de “la capacitat humana d’avançar en el camí capa a la veritat”. Per papa, aquests és “l’alta aspiració més valuosa que podeu transmetre personal i vitalment als vostres estudiants, i no simplement unes tècniques instrumentals i anònimes, o unes dades fredes, utilitzades només funcionalment”.

El papa ha animat a “no perdre mai la sensibilitat i la il·lusió per la veritat; a no oblidar que l’ensenyament no es una migrada comunicació de continguts, sinó una formació de joves als qui heu de comprendre i estimar”. Benet XVI a descrit un “camí cap a la veritat com “un camí de la intel·ligència i de l’amor, de la raó i de la fe. No podem avançar en el coneixement d’alguna cosa si no mou l’amor; ni tampoc estimar una cosa en la que no veiem racionalitat”.

En les condicions que ha descrit el papa per aquest procés de recerca, ha alertat que “la veritat sempre estarà més enllà del nostre abast. Podem buscar-la i apropar-nos-hi, però no podem posseir-la; més aviat és ella que ens posseeix a nosaltres i la que ens motiva. En l’exercici intel·lectual i docent, la humilitat és així mateix una virtut indispensable, que protegeix de la vanitat que priva de l’accés a la veritat. No hem d’atreure els estudiants a nosaltres mateixos, sinó encaminar-los cap a aquesta veritat que tots busquem. A això ens ajudarà el Senyor que us proposa se senzills i eficaços com la sal, o com la llàntia, que dóna llum sense fer soroll (cf. Mt 5,13-15).

Podeu llegir aquí el discurs de Benet XVI als professors universitaris.

Tot l'acte en directe:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.