Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) Aquest divendres quan es pon el sol comença la jornada més solemne del calendari hebreu: Yom Kippur, el dia de l'expiació, del perdó.

Fa deu dies va començar el nou any, 'Rosh Hashaná', i després dels deu 'Yamim Noraim' (Dies Terribles) arriba el dia del perdó, que s'acabarà el dissabte al capvespre, "quan es puguin comptar 13 estels al firmament", tal i com explica a Catalunya Religió.cat Jai Anguita, de Bet Shalom, una de les quatre comunitats jueves que hi ha a Catalunya.

Yom Kippur comença amb una oració abans de la posta de sol, i després ja no es pot menjar res més fins l'endemà dissabte al capvespre. "També està prohibit beure", explica Anguita.

Així doncs, una jornada de dejuni dedicada integrament a fer examen d'un mateix i a la oració, on segons la tradició, tampoc es poden tenir plaers físics, practicar sexe o treballar.

El final de Yom Kippur el marca el so del 'shofar', un instrument de vent fabricat amb la banya d'un animal 'kosher', com una cabra o una gasela.

A les sinagogues reformades la jornada acostuma a finalitzar de manera comunitària, amb un berenar-sopar, com fan a Bet Shalom, tot i que a diferència d'altres festivitats jueves, en aquesta ocasió no hi ha un aliment típic.