Pasar al contenido principal
Quan em pregunten sobre la situació religiosa d’aquest país sempre dono la mateixa resposta: la democràcia encara té una assignatura pendent que és la Normalització Religiosa. En el seu moment es va fer la normalització sindical, municipal, política i tantes i tantes altres, però es va obviar la Normalització Religiosa.
Què vol dir Normalització Religiosa? Vol dir que en aquest país l’esperit de la democràcia, que es fonamenta en la llibertat, la igualtat i la justícia social i econòmica, també s’apliqui a l’àmbit de la religió.
.- Normalització Religiosa vol dir Neutralitat de les administracions davant les diferents i diverses Confessions.
.- Normalització Religiosa vol dir Igualtat de tracte entre totes les Confessions i entre les Confessions i els privilegis que actualment gaudeix la societat civil organitzada. Una Igualtat que entenem ha de ser ponderada segons la realitat social de cada confessió, però ponderació no significa exclusió.
.- Normalització Religiosa vol dir defensa dels Drets Col·lectius. La Llibertat Religiosa ha de garantir els drets col·lectius de les Confessions d’entre els quals el dret a la celebració del Culte és el més fonamental però no per ser el més visible és l’únic que s’ha de protegir.
.- Normalització Religiosa vol dir Acceptació de la Pluralitat Religiosa. Ja no hi ha espai per a la política de l’ “empassa-te-la”, en la què ha primat “això és el que hi ha i si no t’agrada ens trobem l’any que bé o l’altre”. Tampoc no hi ha espai perquè, en lloc d’acceptar la realitat de “tal i com som”, es vol transformar la nostra realitat per adaptar-la a un pretès “ideal” que no existeix excepte en el cap d’algú que es considera a si mateix més savi o més sàvia que la realitat.
.- Normalització Religiosa vol dir Cooperació entre les administracions públiques i les diferents Confessions. I cooperació no vol dir que sigui l’administració qui determini què s’ha de fer, sinó que l’administració accepti les propostes i les iniciatives de projecció social de les diferents Confessions.
.- Normalització Religiosa vol dir Finançament per a les minories religioses perquè no hi ha igualtat si no existeix justícia econòmica.
.- Normalització Religiosa vol dir Equitat perquè la realitat de les diferents Confessions no és la mateixa com tampoc no és la mateixa situació per als que venim sent discriminats des de fa segles que per als que ho són des de fa unes molt poques dècades o quinquennis.

En definitiva: Normalització Religiosa vol dir que arribi el dia en el què no tinguem necessitat de tornar a escriure o a parlar sobre Normalització Religiosa.

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.