Pasar al contenido principal

L'almoina, l'oració i el dejuni, les tres obres fonamentals de pietat previstes per la llei mosaica citades per Jesús en l'Evangeli del Dimecres de Cendra, representen el “camí de la pedagogia divina”. Així ho va afirmar el Papa Benet XVI ahir durant la missa amb imposició de les Cendres. En el passatge evangèlic (Mt 6,1-6, 16-18), Jesús recorda que l'almoina, l'oració i el dejuni caracteritzen al jueu observant de la llei. “Amb el pas del temps, aquestes prescripcions havien estat tacades pel formalisme exterior, o fins i tot s'havien transformat en un signe de superioritat.”, va dir el Papa.

Quan es realitza alguna cosa bé, gairebé instintivament neix el desig de ser benvolguts i admirats per la bona acció, de tenir una satisfacció”. Això, va indicar, “d'una banda ens tanca en nosaltres mateixos, i per l'altra ens treu de nosaltres mateixos, perquè vivim projectats cap al que els altres pensen de nosaltres i admiren en nosaltres”. En tornar a proposar aquestes prescripcions, Jesús “convida a redescobrir aquestes tres obres de pietat vivint-les de manera més profunda, no per amor propi sinó per amor de Déu, com a mitjans en el camí de conversió a Ell”.

Almoina, oració i dejuni: és el traçat de la pedagogia divina que ens acompanya, no solament en Quaresma, cap a la trobada amb el Senyor Ressuscitat; un traçat que recórrer sense ostentació, en la certesa que el Pare celeste sap llegir i veure també en el secret del nostre cor”. El temps litúrgic de la Quaresma, va dir Benet XVI, exhorta al compromís de “convertir el nostre cor cap als horitzons de la Gràcia”. La Quaresma “és un do preciós de Déu, és un temps fort i dens de significats en el camí de l'Església, és l'itinerari cap a la Pasqua del Senyor”. Aquest temps convida no a una “conversió superficial i transitòria”, sinó a “un itinerari espiritual que té a veure profundament amb les actituds de la consciència i que suposa un sincer propòsit de penediment”. Aquesta conversió autèntica, va indicar el Papa, “és possible perquè Déu és ric en misericòrdia i gran en l'amor. La seva és una misericòrdia regeneradora, que crea en nosaltres un cor pur, renova a l'interior un esperit ferm, restituint-nos l'alegria de la salvació”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.