Pasar al contenido principal

L’assassinat el 2 de març de Shahbaz Bati, de 35 anys, ministre pakistanès (cristià) per a les minories, ha tornat a situar en els mitjans de comunicació la difícil situació en que es troben els cristians en alguns països islàmics. Als medis només surten les víctimes rellevants d’aquesta persecució o el d’aquelles persones que alguna campanya internacional es mou per salvar-li la vida com és el cas de Said Musa. Però hi ha molts cristians anònims que viuen desprotegits enfront el fanatisme islàmic. Es bo que des del nostre país es defensi la seva causa i, a partir dels sòlids ponts de diàleg que teixits amb la comunitats islàmica local, es pugui intercedir per salvar-los del fanatisme i donar-los la seguretat que ara no tenen. Atacar als cristians en països islàmics és atacar la llibertat religiosa i la dignitat humana.

El periodista Rossend Domènech, publicava fa uns dies, una impressionat relació de la violència exercida contra la comunitat cristiana en alguns països islàmics. A continuació reprodueixo aquesta llista.

Anys 80.- Diversos enfrontaments entre joves coptes i musulmans a Asyut (Egipte), acabades amb una vaga de les celebracions pasquals, decidida pel Papa Xenuda III contra la restriccions del règim egipci.

2000 - Nit de Cap d’Any. Al poblat egipci del Kosheh, a prop de Luxor, són assassinats 21 cristians coptes.

2008 - 24 episodis de violència religiosa a Egipte

2009 - 53 episodis de violència religiosa a Egipte

2010, juny - Assassinat a Iskasderun del vicari apostòlic i president de la conferència episcopal de Turquia, Luigi Padovan.

2010, juny - Un tribunal egipci sentencia que un home copte divorciat es pot tornar a casar. Protestes dels coptes.

2010, octubre - Atemptat contra la catedral de Bagdad, 44 morts. En dates anteriors del mateix any, 14 atemptats contra cases de cristians.

2010, novembre - Assalts i atemptats a l’Iraq contra cases de cristians, sis morts i 33 ferits.

2010, desembre - 86 morts a la ciutat de Jos (Nigèria), quan grups de musulmans van atacar els cristians. Tres dies després els cristians van atacar els musulmans. En 10 anys, hi ha hagut 2.000 morts.

2010, desembre - Dos joves cristians assassinats en Omrania Gharbia (Egipte), durant les protestes per la prohibició de construir una església. Més de 100 detinguts.

2010, desembre - Dos coptes assassinats en Giza (Egipte) durant assalts de musulmans contra cases i esglésies cristianes, tras el descobriment d’una història d’amor entre un jove copte i una noia musulmana.

2011, març - Assassinat de Shahbaz Bati, de 35 anys, ministre pakistanès

A aquesta llista cal afegir-hi l’incendi el diumenge passat d’una església cristiana a Helwan, barri perifèrica de El Caire, i els 13 coptes morts avui per islamistes radicals en un altre indret de El Caire.

Certament, les esglésies cristianes d’alguns països islàmics són esglésies de màrtirs, molts d’ells màrtirs anònims. Hem de fer nostre la seva causa i defensar, com ha demanat reiteradament Benet XVI es respecti la llibertat religiosa perquè tota aquesta violència “ofèn Déu i a la humanitat sencera”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.