Pasar al contenido principal

Josep Maria Fisa, delegat episcopal de Justícia i Pau Barcelona

Resulta que en temps de crisi la solidaritat des de baix no afluixa. Ho diuen les estadístiques. I neixen noves iniciatives d'una gran incidència. Dimecres passat, a la seu d'ACCAPS, Jil van Eyle ens explicava a un grup de deu persones que treballem en associacions sense ànim de lucre, la idea innovadora del TEAMING. Aquest holandès, afincat a Catalunya, té una història corprenedora que l'ha portat a convertir-se en un apòstol d'un projecte obert, utòpic, democràtic i eficaç. No aporta solucions màgiques sinó el seu testimoni personal i la seva idea rabiosament pràctica.
Què proposa? Deixar-se de mirar per un moment a un mateix i pensar en els altres, en tantes causes que demanen un cop de mà, un ajut solidari des de baix, persona a persona: FER TEAMING, de "team", equip, fer equip. I aportar cada mes un euro de la nòmina a un projecte que s'ha triat entre tots els membres d'aquell TEAMING. És a dir, fer una campanya de TEAMING a l'empresa, però també es pot fer en una entitat, en un col.legi professional, amb un grup d'amics. Quan al cap d'uns mesos s'han pogut aplegar un grapat d'euros, aleshores es tria el projecte al que aniran dedicats aquells diners. I tornar a començar.
És un esforç relativament petit que pot tenir una gran incidència econòmica per a molts projectes i exten la xarxa solidària àmpliament. Sensibilitza, informa, compromet, implica, concreta les bones intencions. I no desequilibra el pressupost de la nòmina mensual o de la quota de soci. I no té gaires intermediaris perquè el grup que fa TEAMING decideix com i a què.
Val a dir que si la proposta la llegeixes al diari, com jo vaig fer el 2006 a la contra de La Vanguardia, ho trobes interessant i curiós però no passa d'aquí. Ara he conegut personalment i he sentit els arguments de qui ha posat en solfa aquesta idea i a mi em sembla una proposta genial.
Ara que es faran arreu de Catalunya tants sopars de la fam per a recaptar fons per a Mans Unides, potser valdria la pena llençar aquesta idea com una concreció, a mig i a llarg termini, per a mantenir la solidaritat durant tot l'any. Qui vulgui conèixer més bé la idea pot consultar al google pel nom del fundador o per "TEAMING". També a Facebook. A xarxanet.org hi ha un resum molt ben fet. Són temps de petites-grans solidaritats!

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.