Pasar al contenido principal
En el decurs de la primera entrevista amb la, aleshores, nova Directora General d’Afers Religiosos el Consell Evangèlic de Catalunya li va presentar la necessitat de constituir un Consell Assessor integrat per les Confessions Religioses més representatives del país.
Aquella proposta no va prosperar però per a nosaltres segueix sent igualment vàlida i, per aquesta raó, serà la primera proposta que el nou Director o Directora General d’Afers Religiosos trobarà sobre la seva taula per part del Consell Evangèlic de Catalunya.
Per a nosaltres, la Direcció General d’Afers Religiosos ha de ser plural com plural és la realitat religiosa del país i, per aquesta raó, ens cal un Consell Assessor que representi aquesta pluralitat, tot deixant constància que el Consell Assessor, com el seu nom indica, és assessor i no forma part de l’Executiu, que és a qui correspon, en darrera instància, decidir sobre el què calgui decidir.
A més a més, el Consell Assessor permet establir un espai de diàleg permanent entre l’Administració i els administrats. Però perquè un diàleg sigui profitós és necessari construir confiança entre les parts. I la confiança requereix temps. Aquesta és la segona de les virtuts d’un Consell Assessor d’aquestes característiques.
La tercera aportació que comportarà disposar d’un Consell Assessor és poder establir un espai de cooperació. Les Confessions Religioses entenem, si més no un bon nombre d’aquestes, que ha arribat el moment en el què, en lloc de viure d’esquena els uns amb als altres, puguem establir un espai de cooperació entre cadascuna de les parts, l’Administració i les Confessions. I que ambdues parts puguem determinar, plegats, en quins àmbits podem i volem col·laborar.
Aquesta proposta de Consell Assessor és tota una manera d’entendre la gestió del fet religiós que presentem, un cop més, com a model possible. Un model fonamentat en la pluralitat, com a espai de diàleg, per construir confiança, i com a eina per establir punts de cooperació.
Però la virtut d’aquest model és que no només es pot aplicar a la Direcció General d’Afers Religiosos, sinó que també es pot aplicar, per exemple, a l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona (OAR).
D’aquí a quatre dies hi haurà eleccions al cap i casal de Catalunya i, sigui quin sigui el resultat, s’haurà de posar a revisió el model de l’actual Oficina d’Afers Religiosos, de l’OAR.
Amb aquesta doble iniciativa el Consell Evangèlic de Catalunya vol posar la seva proposta sobre la taula perquè pugui ser tinguda en compte i perquè pugui ser motiu de reflexió, de debat i, si s’escau, d’acceptació.
Ho fem perquè creiem que és una manera oberta, nova, engrescadora i integradora de gestionar el fenomen religiós.
En parlem?
Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.