Pasar al contenido principal
Del 4 de desembre del 2010 al 28 de març del 2011 el Museu de Montserrat presenta l’exposició “Ricard Giralt Miracle. Imaginar amb la lletra, parlar amb la imatge”. En paraules d’Àlex Mitrani, comissari de l’exposició, en ‘Ricard Giralt Miracle és el gran creador gràfic del nostre país de la segona meitat del segle XX. Va donar un impuls definitiu a la professió del disseny gràfic i a la tipografia en el camí d’una modernitat cosmopolita i elegant, lliure i respectuosa de l’ofici alhora’.
Les paraules del comissari de l’exposició ens ajuden a presentar, a qui no el coneix, qui era i què va significar, i segueix significant, en Ricard Giralt Miracle i ens permeten no oblidar-ho als qui l’hem conegut.
El Museu de Montserrat ret, amb aquesta exposició, un merescut homenatge a una de les grans personalitats del disseny gràfic del nostre país. Però ho fa des del coneixement de qui era i quina era la fe d’aquest gran home. L’Àlex Mitrani el descriu tot recordant ‘la seva passió pel llibre, els treballs per a l’església evangèlica o per als arquitectes del Grup R, la creació de tipografies i alfabets innovadors’.
Ser home d’Església, home de fe i de fe evangèlica, en un temps on només hi havia una manera de viure el cristianisme, requeria valor i compromís personal però també requeria valor i compromís personal ser-ho en un entorn intel·lectual i artístic on es pressuposa que no hi ha massa espai per a aquest tipus d’experiències.
Per això avui, quan recordem la seva capacitat emprenedora -tot rememorant que l’any 1947, funda Filograf, Institut d’Art Gràfic o quan l’any 1961, funda, amb J. Pla-Narbona, el FAD- o la seva capacitat creadora -quan, l’any 1956, comença el disseny de les seves famoses plaquettes- o la seva capacitat imaginativa -quan, l’any 1960, dissenya l’alfabet Maryland, com a preludi dels sis que vindran després-, cal no oblidar la seva espiritualitat cristiana.
Aquesta espiritualitat cristiana que porta a Josep M. Soler, Abat de Montserrat, a dir d’ell que: ‘Tots el recordem com un senyor de gran fe, com a cristià evangèlic que era’. Segurament molts de nosaltres voldríem ser recordats com un senyor o una senyora de gran fe. ‘Senyor o senyora’ perquè explica que s’ha passat per la vida amb l’elegància de qui sap estar en el seu lloc, tot fent que l’altre se senti millor amb la nostra presència. ‘De gran fe’ perquè els cristians trobem el veritable sentit de la nostra vida quan la vivim en i des de Jesús. ‘Com a cristià evangèlic’ perquè explica, a propis i a estranys, l’arrelament a la terra d’una fe que, malgrat ser perseguida per segles, ha experimentat el miracle de sobreviure contra tot pronòstic.
Avui, quan estem a punt de celebrar el centenari del naixement d’en Ricard Giralt Miracle (1911-1994), cal donar honor als qui fan possible que puguem honorar la seva memòria, la seva vida, la seva obra i la seva fe.
Amb aquesta iniciativa s’ha aconseguit que el seu llegat sigui una mica més de tots nosaltres i, tant de bo, la seva fe no sigui només seva, sinó que sigui una fe que també molts d’altres vulguem compartir.
Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.