Mor Rovira Belloso, el teòleg de referència

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri -CR) Avui som una mica més pobres. Aquest disssabte ha mort Josep Maria Rovira Belloso, el teòleg de referència a Catalunya. Tenia 92 anys i fins gairebé els 90 va mantenir l’activitat. Ha estat el teòleg del diàleg amb la fe i la cultura. Una reflexió cristiana sobre la societat actual, una reflexió sobre la fe des les necessitats de les persones abans que de les normes, i una reflexió sobre l’Església guiada per la renovació del Concili Vaticà II.

El funeral serà dilluns a les 11,30h a la parròquia de sant Ramon de Penyafort de Barcelona. Diumenge a la tarda es farà la vetlla a la mateixa parròquia.

El llegat de Rovira Belloso no s'entén només des dels llibres. És molt important la seva empremta com a docent a la Facultat de Teologia de Catalunya i també a través de centenars de conferències i xerrades acumulades en parròquies, grups i moviments. Això, al costat de la seva sol·licitud pastoral, exercida en diverses parròquies i sobretot amb l'equip sacerdotal del barri del Gornal, amb mossèn Casimir Martí.

Tot i que és menys públic, mossèn Rovira ha estat sobre tot un acompanyant personal de persones. Hi ha una llista de persones que seria infinita. Alguns són els qui van participar en els dos homenatges que se li van fer recentment. El 2017 amb un monogràfic de Qüestions de Vida Cristiana. I el 2016 amb el recull de testimonis a Catalunya Religió amb motiu dels seus 90 anys.  

Mossèn Rovira que ja sabia que era la misericòrdia molt abans que fos el lema del papa Francesc. El mossèn de parlar pausat i d'ajudar-te a sortir de la teva ignorància a través de preguntes que t'il·luminin. El mossèn que quan has dit una obvietat és contesta "Molt bé!", i sense adonar-te'n t'ajuda a fer una passa més endavant. Només per això ja mereix la Creu de Sant Jordi que li van concedir el 1999.

El teòleg

Josep Maria Rovira Belloso va néixer el 10 de març de 1926 a Barcelona. Després de llicenciar-se en Dret, amb 22 anys va entrar al seminari de Barcelona. Va anar a estudiar a la Universitat Gregoriana de Roma, ciutat on va ser ordenat sacerdot el 1953. El 1956 es va doctorar en teologia. L'etapa romana de formació, uns anys abans de la celebració del Concili Vaticà II, el va fer entrar en contacte amb la teologia europea més avançada del moment, especialment amb els corrents vinculats a la nouvelle théologie.

De tornada a Catalunya, a partir del 1964 va ser professor del Seminari de Barcelona. Durant aquells anys ver ser un dels docents que va liderar la creació de la nova Facultat de Teologia de Catalunya, nascuda de la unió entre el centre teològic dels jesuïtes a Sant Cugat i el de Barcelona. En aquesta facultat va tenir diversos càrrecs de responsabilitat fins la seva jubilació com a docent el 1996.

Un dels temes fonamentals en l'àmbit acadèmic és el de la teologia fonamental, d'on surten dos dels seus primers llibres de referència: Revelación de Dios, salvación del hombre (1975) i Trento, una interpretación teológica (1979). Més endavant, aprofundeix en els temes vinculats a la revelació amb títols com Tratado de Dios. Uno y Trino (1993) i Misteri de Déu (1994).

A la parròquia

El seu retorn a Barcelona el 1964 també coincideix amb l'inici de l'activitat pastoral com a rector de la parròquia de Sant Francesc de Sales, al barri de l'Eixample. Però després s'implica com a membre de l'equip pastoral de la parròquia de Santa Maria del Gornal en un dels barris populars de l'Hospitalet de Llobregat. Una dedicació a peu de carrer que manté durant vint anys i que compagina amb la tasca docent i teològica. La seva darrera etapa activa en una responsabilitat pastoral va ser com a rector de la parròquia de la Mare Déu dels Àngels i, fins fa ben poc, col·laborant a la parròquia de Sant Ramon de Penyafort al centre de Barcelona.

Aquesta doble dedicació acadèmica i pastoral li facilita la reflexió sobre un dels temes pels quals serà més conegut: el seu diagnòstic sobre la fe en el món contemporani. D'una banda, entén que el Concili Vaticà II marca una fita que fa impossible que l'Església faci marxa enrere. D'altra banda, creu que el cristianisme ha de ser una proposta amable però sense complexos i que no pot renunciar a la seva identitat. Aquest pensament es concreta en títols com La impossible restauració (1975), publicat conjuntament amb Jordi PiquerSalvador Pié i Pere Tena, i sobretot amb dos volums que són els títols que tenen més incidència en el món cultural: Fe i cultura al nostre temps (1987) i Societat i Regne de Déu (1991).

Apropar Déu

Rovira té com a preocupació que la teologia pugui ser compressible en el món contemporani. És un dels primers patrons de la Fundació Joan Maragall i com a teòleg té una presència habitual en els mitjans de comunicació. Durant els anys 90 també s'implica en el projecte de renovació pastoral i d'una Església al servei a la societat que significa el Concili Provincial Tarraconense, una mostra de la recepció del Vaticà II a Catalunya. A més de ser un participants destacats en les sessions, després en fa una lectura teològica en el llibre Del Vaticà II al Concili Provincial Tarraconense (1998).

Els darrers anys són una síntesi de la seva vida que es podrien resumir amb la principal preocupació de la seva producció: com acostar Déu als homes. El 2005 ja havia publicat Qui és Jesús de Natzaret, que volia anar més enllà de la visió històrica del personatge i oferir un camí cap al Misteri. I els dos darrers llibres són també una proposta per fer més proper Déu al món contemporani: Déu fa créixer les persones (2012) i Déu és feliç donant-se (2015).

Amb la mateixa preocupació, el 2009 va ser un dels principals entusiastes de l'inici de Catalunya Religió, i va acceptar col·laborar-hi només amb una condició: que volia parlar de la fe i de l'Evangeli.

Gràcies a aquesta proposta aquest portal ha tingut l'honor de comptar amb els articles de mossèn Rovira al blog Contemplació de l'Evangeli, i el 2014, amb motiu del cinquè aniversari de Catalunya Religió va publicar L'Evangeli il·lumina el Credo.

 

"Gaudete et Exsultate" en 65 citas

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Recogemos un extracto de la Exhortación Apostólica Gaudete et Exsultate del papa Francisco para una lectura rápida en 65 citas. Pueden leer también un resumen del texto del papa sobre la santidad y el texto íntegro del nuevo documento que se ha hecho público este lunes.

 

Gaudete te Exsultate

Exhortación Apostólica sobre la vocación a la santidad en el mundo contemporáneo.

1. «Alegraos y regocijaos» (Mt 5,12), dice Jesús a los que son perseguidos o humillados por su causa. (...) El Señor nos quiere santos y no espera que nos conformemos con una existencia mediocre, aguada, licuada.

CAPÍTULO PRIMERO. EL LLAMADO A LA SANTIDAD

6. No pensemos solo en los ya beatificados o canonizados. El Espíritu Santo derrama santidad por todas partes (...) No existe identidad plena sin pertenencia a un pueblo. Por eso nadie se salva solo, como individuo aislado (...) Dios quiso entrar en una dinámica popular, en la dinámica de un pueblo.

7. Me gusta ver la santidad en el pueblo de Dios paciente: a los padres que crían con tanto amor a sus hijos, en esos hombres y mujeres que trabajan para llevar el pan a su casa, en los enfermos, en las religiosas ancianas que siguen sonriendo. En esta constancia para seguir adelante día a día, veo la santidad de la Iglesia militante. Esa es muchas veces la santidad «de la puerta de al lado», [o], «la classe media de la santidad».

10. Lo que quisiera recordar con esta Exhortación es sobre todo el llamado a la santidad que el Señor hace a cada uno de nosotros, ese llamado que te dirige también a ti: «Sed santos, porque yo soy santo»

12. Quiero destacar que el «genio femenino» también se manifiesta en estilos femeninos de santidad, indispensables para reflejar la santidad de Dios en este mundo. Precisamente, aun en épocas en que las mujeres fueron más relegadas, el Espíritu Santo suscitó santas cuya fascinación provocó nuevos dinamismos espirituales e importantes reformas en la Iglesia.

14. Para ser santos no es necesario ser obispos, sacerdotes, religiosas o religiosos. Muchas veces tenemos la tentación de pensar que la santidad está reservada solo a quienes tienen la posibilidad de tomar distancia de las ocupaciones ordinarias, para dedicar mucho tiempo a la oración. No es así. Todos estamos llamados a ser Santos viviendo con amor y ofreciendo el propio testimonio en las ocupaciones de cada día, allí donde cada uno se encuentra. ¿Eres consagrada o consagrado? Sé santo viviendo con alegría tu entrega. ¿Estás casado? Sé santo amando y ocupándote de tu marido o de tu esposa, como Cristo lo hizo con la Iglesia. ¿Eres un trabajador? Sé santo cumpliendo con honradez y competencia tu trabajo al servicio de los hermanos. ¿Eres padre, abuela o abuelo? Sé santo enseñando con paciencia a los niños a seguir a Jesús. ¿Tienes autoridad? Sé santo luchando por el bien común y renunciando a tus intereses personales.

22. No conviene entretenerse en los detalles, porque allí también puede haber errores y caídas. No todo lo que dice un santo es plenamente fiel al Evangelio, no todo lo que hace es auténtico o perfecto. Lo que hay que contemplar es el conjunto de su vida, su camino entero de santificación, esa figura que refleja algo de Jesucristo y que resulta cuando uno logra componer el sentido de la totalidad de su persona.

23. Tú también necesitas concebir la totalidad de tu vida como una misión. Inténtalo escuchando a Dios en la oración y reconociendo los signos que él te da. Pregúntale siempre al Espíritu qué espera Jesús de ti en cada momento de tu existencia y en cada opción que debas tomar, para discernir el lugar que eso ocupa en tu propia misión. Y permítele que forje en ti ese misterio personal que refleje a Jesucristo en el mundo de hoy.

25. Como no puedes entender a Cristo sin el reino que él vino a traer, tu propia misión es inseparable de la construcción de ese reino: «Buscad sobre todo el reino de Dios y su justicia» (Mt 6,33).

26. No es sano amar el silencio y rehuir el encuentro con el otro, desear el descanso y rechazar la actividad, buscar la oración y menospreciar el servicio. (...) Somos llamados a vivir la contemplación también en medio de la acción, y nos santificamos en el ejercicio responsable y generoso de la propia misión.

29. Las constantes novedades de los recursos tecnológicos, el atractivo de los viajes, las innumerables ofertas para el consumo, a veces no dejan espacios vacíos donde resuene la voz de Dios. Todo se llena de palabras, de disfrutes epidérmicos y de ruidos con una velocidad siempre mayor. Allí no reina la alegría sinó la insatisfacción de quien no sabe para qué vive.

34. No tengas miedo de apuntar más alto, de dejarte amar y liberar por Dios. No tengas miedo de dejarte guiar por el Espíritu Santo. La santidad no te hace menos humano, porque es el encuentro de tu debilidad con la fuerza de la gracia. En el fondo, como decía León Bloy, en la vida «existe una sola tristeza, la de no ser santos».

CAPÍTULO SEGUNDO. DOS SUTILES ENEMIGOS DE LA SANTIDAD

37. Gracias a Dios, a lo largo de la historia de la Iglesia quedó muy claro que lo que mide la perfección de las personas es su grado de caridad, no la cantidad de datos y conocimientos que acumulen. Los «gnósticos» tienen una confusión en este punto, y juzgan a los demás según la capacidad que tengan de comprender la profundidad de determinadas doctrinas.

49. Los que responden a la mentalidad pelagiana o semipelagiana, aunque hablen de la gracia de Dios con discursos edulcorados «en el fondo solo confían en sus propias fuerzas y se sienten superiores a otros por cumplir determinadas normas o por ser inquebrantablemente fieles a cierto estilo católico».

50. La gracia, precisamente porque supone nuestra naturaleza, no nos hace superhombres de golpe. Pretenderlo sería confiar demasiado en nosotros mismos.

58. Muchas veces, en contra del impulso del Espíritu, la vida de la Iglesia se convierte en una pieza de museo o en una posesión de pocos. Esto ocurre cuando algunos grupos cristianos dan excesiva importancia al cumplimiento de determinadas normas propias, costumbres o estilos. (...) Es quizás una forma sutil de pelagianismo [i] afecta a grupos, movimientos y comunidades, y es lo que explica por qué tantas veces comienzan con una intensa vida en el Espíritu, pero luego terminan fosilizados... o corruptos.

60. Es sano recordar frecuentemente que existe una jerarquía de virtudes, que nos invita a buscar lo esencial. El primado lo tienen las virtude teologales, que tienen a Dios como objeto y motivo. Y en el centro está la caridad.

61. En medio de la tupida selva de preceptos y prescripciones, Jesús abre una brecha que permite distinguir dos rostros, el del Padre y el del hermano. No nos entrega dos fórmulas o dos preceptos más. Nos entrega dos rostros, o mejor, uno solo, el de Dios que se refleja en muchos. Porque en cada hermano, especialmente en el más pequeño, frágil, indefenso y necesitado, está presente la imagen misma de Dios.

CAPÍTULO TERCERO. A LA LUZ DEL MAESTRO

63. Jesús explicó con toda sencillez qué es ser santos, y lo hizo cuando nos dejó las bienaventuranzas (cf. Mt 5,3-12; Lc 6,20-23). Son como el carnet de identidad del cristiano. Así, si alguno de nosotros se plantea la pregunta: «¿Cómo se hace para llegar a ser un buen cristiano?», la respuesta es sencilla: es necesario hacer, cada uno a su modo, lo que dice Jesús en el sermón de las bienaventuranzas.

64. La palabra «feliz» o «bienaventurado», pasa a ser sinónimo de «santo», porque expresa que la persona que es fiel a Dios y vive su Palabra alcanza, en la entrega de sí, la verdadera dicha.

Felices los pobres de espíritu, porque de ellos es el reino de los cielos»

68. Las riquezas no te aseguran nada. (...) por eso Jesús llama felices a los pobres de espíritu, que tienen el corazón pobre, donde puede entrar el Señor con su constante novedad.

70. Lucas no habla de una pobreza «de espíritu» sino de ser «pobres» a secas (cf. Lc 6,20), y así nos invita también a una existencia austera y despojada. De ese modo, nos convoca a compartir la vida de los más necesitados, la vida que llevaron los Apóstoles, y en definitiva a configurarnos con Jesús, que «siendo rico se hizo pobre» (2 Co 8,9). Ser pobre en el corazón, esto es santidad.

«Felices los mansos, porque heredarán la tierra»

74. La mansedumbre es otra expresión de la pobreza interior, de quien deposita su confianza solo en Dios. (....)  Reaccionar con humilde mansedumbre, esto es santidad.

«Felices los que lloran, porque ellos serán consolados»

76. La persona que ve las cosas como son realmente, se deja traspasar por el dolor y llora en su corazón, es capaz de tocar las profundidades de la vida y de ser auténticamente feliz.  (....) Saber llorar con los demás, esto es santidad.

«Felices los que tienen hambre y sed de justicia, porque ellos quedarán saciados»

79. Es cierto que la palabra «justicia» puede ser sinónimo de fidelidad a la voluntad de Dios con toda nuestra vida, pero si le damos un sentido muy general olvidamos que se manifiesta especialmente en la justicia con los desamparados (...). Buscar la justicia con hambre y sed, esto es santidad.

«Felices los misericordiosos, porque ellos alcanzarán misericordia»

80. La misericordia tiene dos aspectos: es dar, ayudar, servir a los otros, y también perdonar, comprender. Mateo lo resume en una regla de oro: «Todo lo que queráis que haga la gente con vosotros, hacedlo vosotros con ella» (7,12).

82. Todos nosotros somos un ejército de perdonados. Todos nosotros hemos sido mirados con compasión divina. Si nos acercamos sinceramente al Señor y afinamos el oído, posiblemente escucharemos algunas veces este reproche: «¿No debías tú también tenir compasión de tu compañero, como yo tuve compasión de ti?» (Mt 18,33). Mirar y actuar con misericordia, esto es santidad.

«Felices los de corazón limpio, porque ellos verán a Dios»

85. Es cierto que no hay amor sin obras de amor, pero esta bienaventuranza nos recuerda que el Señor espera una entrega al hermano que brote del corazón, ya que «si repartiera todos mis bienes entre los necesitados; si entregara mi cuerpo a las llamas, pero no tengo amor, de nada me serviría» (1 Co 13,3).

86. Mantener el corazón limpio de todo lo que mancha el amor, esto es santidad.

«Felices los que trabajan por la paz, porque ellos serán llamados hijos de Dios»

87.  El mundo de las habladurías, hecho por gente que se dedica a criticar y a destruir, no construye la paz. Esa gente más bien es enemiga de la paz y de ningún modo bienaventurada.

88. Los pacíficos son fuente de paz, construyen paz y amistad social. A esos que se ocupan de sembrar paz en todas partes, Jesús les hace una promesa hermosa: «Ellos serán llamados hijos de Dios» (Mt 5,9).

89. [La paz evangèlica] tampoco pretende ignorar o disimular los conflictos, sino «aceptar sufrir el conflicto, resolverlo y transformarlo en el eslabón de un nuevo proceso». Se trata de ser artesanos de la paz, porque construir la paz es un arte que requiere serenidad, creatividad, sensibilidad y destreza. Sembrar paz a nuestro alrededor, esto es santidad.

«Felices los perseguidos por causa de la justicia, porque de ellos es el reino de los cielos»

91. No se puede esperar, para vivir el Evangelio, que todo a nuestro alrededor sea favorable, porque muchas veces las ambiciones del poder y los intereses mundanos juegan en contra nuestra.

93. Pero hablamos de las persecuciones inevitables, no de las que podamos ocasionarnos nosotros mismos con un modo equivocado de tratar a los demás. Un santo no es alguien raro, lejano, que se vuelve insoportable por su vanidad, su negatividad y sus resentimientos.

94. Las persecuciones no son una realidad del pasado, porque hoy también las sufrimos, sea de manera cruenta, como tantos mártires contemporáneos, o de un modo más sutil, a través de calumnias y falsedades. Jesús dice que habrá felicidad cuando «os calumnien de cualquier modo por mi causa» (Mt 5,11). Otras veces se trata de burlas que intentan desfigurar nuestra fe y hacernos pasar como seres ridículos. Aceptar cada día el camino del Evangelio aunque nos traiga problemas, esto es santidad.

El gran protocolo

95. En el capítulo 25 del evangelio de Mateo (vv. 31-46), Jesús vuelve a detenerse en una de estas bienaventuranzas, la que declara felices a los misericordiosos. Si buscamos esa santidad que agrada a los ojos de Dios, en este texto hallamos precisamente un protocolo sobre el cual seremos juzgados: «Porque tuve hambre y me disteis de comer, tuve sed y me disteis de beber, fui forastero y me hospedasteis, estuve desnudo y me vestisteis, enfermo y me visitasteis, en la cárcel y vinisteis a verme» (25,35-36).

97. Ante la contundencia de estos pedidos de Jesús es mi deber, como Vicario suyo, rogar a los cristianos que los acepten y reciban con sincera apertura, «sine glossa», es decir, sin comentario, sin elucubraciones y excusas que les quiten fuerza. El Señor nos dejó bien claro que la santidad no puede entenderse ni vivirse al margen de estas exigencias suyas, porque la misericordia es «el corazón palpitante del Evangelio».

98. Cuando encuentro a una persona durmiendo a la intemperie, en una noche fría, puedo sentir que ese bulto es un imprevisto que me interrumpe, un delincuente ocioso, un estorbo en mi camino, un aguijón molesto para mi conciencia, un problema que deben resolver los políticos, y quizá hasta una basura que ensucia el espacio público. O puedo reaccionar desde la fe y la caridad, y reconocer en él a un ser humano con mi misma dignidad, a una creatura infinitamente amada por el Padre, a una imagen de Dios, a un hermano redimido por Jesucristo. ¡Eso es ser cristianos! ¿O acaso puede entenderse la santidad al margen de este reconocimiento vivo de la dignidad de todo ser humano?

100. Lamento que a veces las ideologías nos lleven a dos errores nocivos. Por una parte, el de los cristianos que separan estas exigencias del Evangelio de su relación personal con el Señor, de la unión interior con él, de la gracia. Así se convierte al cristianismo en una especie de ONG, quitándole esa mística luminosa que tan bien vivieron y manifestaron san Francisco de Asís, san Vicente de Paúl, santa Teresa de Calcuta y otros muchos.

101. También es nocivo e ideológico el error de quienes viven sospechando del compromiso social de los demás, considerándolo algo superficial, mundano, secularista, inmanentista, comunista, populista. O lo relativizan como si hubiera otras cosas más importantes o como si solo interesara una determinada ética o una razón que ellos defienden. La defensa del inocente que no ha nacido, por ejemplo, debe ser clara, firme y apasionada, porque allí está en juego la dignidad de la vida humana, siempre sagrada, y lo exige el amor a cada persona más allá de su desarrollo. Pero igualmente sagrada es la vida de los pobres que ya han nacido, que se debaten en la miseria, el abandono, la postergación, la trata de personas, la eutanasia encubierta en los enfermos y ancianos privados de atención, las nuevas formas de esclavitud, y en toda forma de descarte. No podemos plantearnos un ideal de santidad que ignore la injusticia de este mundo, donde unos festejan, gastan alegremente y reducen su vida a las novedades del consumo, al mismo tiempo que otros solo miran desde afuera mientras su vida pasa y se acaba miserablemente.

102. Suele escucharse que, frente al relativismo y a los límites del mundo actual, sería un asunto menor la situación de los migrantes, por ejemplo. Algunos católicos afirman que es un tema secundario al lado de los temas «serios» de la bioética. Que diga algo así un político preocupado por sus éxitos se puede comprender; pero no un cristiano, a quien solo le cabe la actitud de ponerse en los zapatos de ese hermano que arriesga su vida para dar un futuro a sus hijos.

107. Quien de verdad quiera dar gloria a Dios con su vida, quien realmente anhele santificarse para que su existencia glorifique al Santo, está llamado a obsesionarse, desgastarse y cansarse intentando vivir las obras de misericordia.

108. El consumismo hedonista puede jugarnos una mala pasada (...) Será difícil que nos ocupemos y dediquemos energías a dar una mano a los que están mal si no cultivamos una cierta austeridad, si no luchamos contra esa fiebre que nos impone la sociedad de consumo para vendernos cosas, y que termina convirtiéndonos en pobres insatisfechos que quieren tenerlo todo y probarlo todo. También el consumo de información superficial y las formas de comunicación rápida y virtual pueden ser un factor de atontamiento que se lleva todo nuestro tiempo y nos aleja de la carne sufriente de los hermanos. En medio de esta vorágine actual, el Evangelio vuelve a resonar para ofrecernos una vida diferente, más sana y más feliz.

109. La fuerza del testimonio de los santos está en vivir las bienaventuranzas y el protocolo del juicio final. Son pocas palabras, sencillas, pero prácticas y válidas para todos, porque el cristianismo es principalmente para ser practicado, y si es también objeto de reflexión, eso solo es válido cuando nos ayuda a vivir el Evangelio en la vida cotidiana. Recomiendo vivamente releer con frecuencia estos grandes textos bíblicos, recordarlos, orar con ellos, intentar hacerlos carne. Nos harán bien, nos harán genuinamente felices.

CAPÍTULO CUARTO. ALGUNAS NOTAS DE LA SANTIDAD EN EL MUNDO ACTUAL

Aguante, paciencia y mansedumbre

112. Estar centrado, firme en torno a Dios que ama y que sostiene. Desde esa firmeza interior es posible aguantar, soportar las contrariedades, los vaivenes de la vida, y también las agresiones de los demás, sus infidelidades y defectos.

115. También los cristianos pueden formar parte de redes de violencia verbal a través de internet y de los diversos foros o espacios de intercambio digital. Aun en medios católicos se pueden perder los límites, se suelen naturalizar la difamación y la calumnia, y parece quedar fuera toda ética y respeto por la fama ajena. (...) Es llamativo que a veces, pretendiendo defender otros mandamientos, se pasa por alto completamente el octavo: «No levantar falso testimonio ni mentir», y se destroza la imagen ajena sin piedad.

117. No nos hace bien mirar desde arriba, colocarnos en el lugar de jueces sin piedad, considerar a los otros como indignos y pretender dar lecciones permanentemente. Esa es una sutil forma de violencia.

118. La humildad solamente puede arraigarse en el corazón a través de las humillaciones. Sin ellas no hay humildad ni santidad. Si tú no eres capaz de soportar y ofrecer algunas humillaciones no eres humilde y no estás en el camino de la santidad. La santidad que Dios regala a su Iglesia viene a través de la humillación de su Hijo, ése es el camino.

120. No digo que la humillación sea algo agradable, porque eso sería masoquismo, sinó que se trata de un camino para imitar a Jesús y crecer en la unión con él. Esto no se entiende naturalmente y el mundo se burla de semejante propuesta.

Alegría y sentido del humor

122. Lo dicho hasta ahora no implica un espíritu apocado, tristón, agriado, melancólico, o un bajo perfil sin energía. El santo es capaz de vivir con alegría y sentido del humor. Sin perder el realismo, ilumina a los demás con un espíritu positivo y esperanzado.

Audacia y fervor

129. Al mismo tiempo, la santidad es parresía: es audacia, es empuje evangelizador que deja una marca en este mundo. Para que sea posible, el mismo Jesús viene a nuestro encuentro y nos repite con serenidad y firmeza: «No tengáis miedo»

135. Dios siempre es novedad, que nos empuja a partir una y otra vez y a desplazarnos para ir más allá de lo conocido, hacia las periferias y las fronteras. Nos lleva allí donde está la humanidad más herida y donde los seres humanos, por debajo de la apariencia de la superficialidad y el conformismo, siguen buscando la respuesta a la pregunta por el sentido de la vida. ¡Dios no tiene miedo! ¡No tiene miedo! Él va siempre más allá de nuestros esquemas y no le teme a las periferias. Él mismo se hizo perifèria

138. La Iglesia no necesita tantos burócratas y funcionarios, sino misioneros apasionados, devorados por el entusiasmo de comunicar la verdadera vida. Los santos sorprenden, desinstalan, porque sus vidas nos invitan a salir de la mediocridad tranquila y anestesiante.

En comunidad

140. Es muy difícil luchar contra la propia concupiscencia y contra las asechanzas y tentaciones del demonio y del mundo egoísta si estamos aislados. Es tal el bombardeo que nos seduce que, si estamos demasiado solos, fácilmente perdemos el sentido de la realidad, la claridad interior, y sucumbimos.

141. La santificación es un camino comunitario, de dos en dos.

145. La comunidad que preserva los pequeños detalles del amor, donde los miembros se cuidan unos a otros y constituyen un espacio abierto y evangelizador, es lugar de la presencia del Resucitado que la va santificando según el proyecto del Padre.

En oración constante

147. El santo es una persona con espíritu orante, que necesita comunicarse con Dios. Es alguien que no soporta asfixiarse en la inmanencia cerrada de este mundo, y en medio de sus esfuerzos y entregas suspira por Dios, sale de sí en la alabanza y amplía sus límites en la contemplación del Señor. No creo en la santidad sin oración, aunque no se trate necesariamente de largos momentos o de sentimientos intensos.

153. Tampoco la historia desaparece. (...) Si Dios ha querido entrar en la historia, la oración está tejida de recuerdos. No solo del recuerdo de la Palabra revelada, sino también de la propia vida, de la vida de los demás, de lo que el Señor ha hecho en su Iglesia.

154.  No quitemos valor a la oración de petición (...) Algunos, por prejuicios espiritualistas, creen que la oración debería ser una pura contemplación de Dios, sin distracciones, como si los nombres y los rostros de los hermanos fueran una perturbación a evitar. Al contrario, (...) la intercesión expresa el compromiso fraterno con los otros cuando en ella somos capaces de incorporar la vida de los demás, sus angustias más perturbadoras y sus mejores sueños.

CAPÍTULO QUINTO. COMBATE, VIGILANCIA Y DISCERNIMIENTO

158. La vida cristiana es un combate permanente. Se requieren fuerza y valentía para resistir las tentaciones del diablo y anunciar el Evangelio. Esta lucha es muy bella, porque nos permite celebrar cada vez que el Señor vence en nuestra vida.

160. No aceptaremos la existencia del diablo si nos empeñamos en mirar la vida solo con criterios empíricos y sin sentido sobrenatural. Precisamente, la convicción de que este poder maligno está entre nosotros, es lo que nos permite entender por qué a veces el mal tiene tanta fuerza destructiva.

166. ¿Cómo saber si algo viene del Espíritu Santo o si su origen está en el espíritu del mundo o en el espíritu del diablo? La única forma es el discernimiento, que no supone solamente una buena capacidad de razonar o un sentido común, es también un don que hay que pedir.

167. La vida actual ofrece enormes posibilidades de acción y de distracción, y el mundo las presenta como si fueran todas válidas y buenas. Todos, pero especialmente los jóvenes, están expuestos a un zapping constante. Es posible navegar en dos o tres pantallas simultáneamente e interactuar al mismo tiempo en diferentes escenarios virtuales. Sin la sabiduría del discernimiento podemos convertirnos fácilmente en marionetas a merced de las tendencias del momento.

170. Es verdad que el discernimiento espiritual no excluye los aportes de sabidurías humanas, existenciales, psicológicas, sociológicas o morales. Pero las trasciende. Ni siquiera le bastan las sabias normas de la Iglesia.

173. La actitud de escucha implica, por cierto, obediencia al Evangelio como último criterio, pero también al Magisterio que lo custodia (...) No se trata de aplicar recetas o de repetir el pasado, ya que las mismas soluciones no son válidas en toda circunstancia y lo que era útil en un contexto puede no serlo en otro. El discernimiento de espíritus nos libera de la rigidez, que no tiene lugar ante el perenne hoy del Resucitado. Únicamente el Espíritu sabe penetrar en los pliegues más oscuros de la realidad y tener en cuenta todos sus matices, para que emerja con otra luz la novedad del Evangelio.

El arzobispo Pujol dice que los encarcelamientos "hacen más difícil la convivencia"

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

El cardenal Omella pide "seny" i "diálogo"

(CR) El arzobispo de Tarragona, Jaume Pujol, se ha pronunciado este viernes por la noche sobre el encarcelamiento de los líderes políticos catalanes. Pujol afirma en un mensaje en Twitter que "nos duele mucho la situación de los encarcelamientos, que hace más difícil un futuro en convivencia". Por ello, pide que "oremos por la paz y la reconciliación.

El presidente de la Conferencia Episcopal Tarraconense también fue el primero en manifestar en noviembre su preocupación tras el encarcelamiento de los miembros del Gobierno elegidos por el Parlamento de Cataluña o en condenar la violencia policial del 1 de octubre el mismo día del referéndum.

Por otra parte, este sábado por la tarde el cardenal Juan José Omella también ha publicado un mensaje en Twitter que habla de manera general de "un momento de pertubación" en la sociedad catalana. Sin referirse directamente a los encarcelamientos, el arzobispo de Barcelona dice que reza "por la paz y la serenidad" y pide "que el 'seny' de todos permita el diálogo, la convivencia y la hermandad de nuestro pueblo".

En un documento conjunto, el pasado mes de febrero los obispos catalanes expresaron que los "preocupaba" la situación de "prisión preventiva de algunos antiguos miembros del gobierno y de algunos dirigentes de organizaciones sociales". También pedían "una solución justa" a "un problema político de primer orden".

Otros obispos ya habían manifestado su malestar por los encarcelamientos de líderes políticos catalanes y la semana pasada el abad de Montserrat, Josep Maria Soler, visitó a Jordi Cuixart y Jordi Sánchez en la cárcel de Soto del Real.

Otros mitrados catalanes han pedido visitar a los presos pero no se les ha concedido el permiso. Este viernes si que ha estado con Oriol Junqueras el monje de Montserrat, Sergi Gelpí. Es el mismo monje que antes del 1 de octubre denunció que "han amenazado y en algunos casos hasta vulnerado derechos fundamentales".

Proponen una homilía conjunta para el 1-O

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) El grupo promotor de la carta de 400 sacerdotes que la semana pasada apoyaron el referéndum del 1 de octubre proponen para este domingo una homilía conjunta. Este viernes han difundido un texto que proponen que sea leído durante las misas del domingo o como sugerencia para orientar la homilía de la celebración dominical.

Por otra parte, los 22 sacerdotes promotores de la Declaración sobre el Referéndum de Autodeterminación han convocado este sábado 30 de septiembre una matinal de reflexión y oración sobre el momento político en la Basílica de Santa María del Pi de Barcelona de las 11.30 a las 13:00h.

Este jueves 28 de septiembre Cristianos por la Independencia, sectorial de la Asamblea Nacional Catalana, celebró una oración "por Cataluña y su libertad".

Homilia conjunta dels 400 capellans signants de la Declaració sobre l'autodeterminació de Catalunya

Subsidi per a l’homilia del diumenge 1 d'octubre 2017

"Aquest diumenge és molt diferent dels altres. Tots sabeu que hem estat convocats a un referèndum d'autodeterminació, i que la seva realització ha trobat molts obstacles. Més de quatre-cents preveres i quaranta diaques de tot Catalunya, de tots els bisbats i congregacions religioses, hem signat una declaració sobre aquest tema fonamentats en les paraules que el maig passat els nostres bisbes digueren ben clares: "Convé que siguin escoltades les legítimes aspiracions del poble català". Més recentment, i precisament de cara al dia d'avui, ens van convidar a pregar per aquesta intenció i així mateix ho va fer la comissió permanent de la Conferència Episcopal Espanyola dimecres passat.

Nosaltres "considerem legítima i necessària  la realització d'aquest referèndum", i per això invitàvem "els catòlics i tots els ciutadans de Catalunya a reflexionar sobre la importància dels actuals esdeveniments i a votar en consciència". La nostra presa de posició, la fem pensant que, com sempre, l'Església del nostre país ha volgut estar "al servei del nostre poble", i molt especialment quan ha estat ultratjat en els seus drets fonamentals, tal com hem vist dissortadament en aquests dies.

Els cristians, i els preveres al capdavant, perquè creiem, com hem dit en l'oració introductòria, que Déu "mai no manifesta tant la seva omnipotència com quan perdona i es compadeix", volem tenir els mateixos sentiments que hem vist en Jesucrist. Sant Pau ens hi ha exhortat, i desitgem per a tothom, pacíficament, tot allò que "trobem en Crist de fortalesa d'ànima, d'amor que consola, de dons de l'Esperit, d'afecte entranyable i de compassió".

Només així podrem respondre amb promptitud a allò que Déu ens demani a cada moment, com el fill gran de la paràbola que acabem d'escoltar. Que sapiguem sempre fer la voluntat de Déu i respondre amb generositat a la nostra missió com a cristians i als nostres deures com a ciutadans del nostre país i del món. Catalunya, que té històricament unes arrels cristianes, també es mereix el dia d'avui l'aportació dels qui fem de la nostra fe l'estímul per a ser millors persones".

Condenado a un curso de derechos humanos para hacer pintadas antisemitas

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(David Casals-CR) Pena innovadora por parte de la Justicia ante un caso de antisemitismo. El juzgado de instrucción número 29 de Barcelona ha condenado a un joven por hacer pintadas antisemitas en la puerta de una de las sinagogas de la capital catalana a hacer un curso de derechos humanos, que incluirá visitas al lugar de culto que él mismo dañar.

El condenado, un joven mayor de edad nacido en 1995, no irá a la cárcel durante cuatro meses si además de hacer el curso se compromete a no cometer ningún delito durante dos años, según una sentencia, que se dictó este lunes.

La formación tendrá como objetivo fomentar "el pleno respeto a la igualdad y la no discriminación de las personas, en particular por motivos antisemitas", y también incluirá "visitas" a la sinagoga que él mismo pintó "con el objetivo de conocer la realidad de pueblo judío y romper prejuicios y estereotipos antisemitas ".

Se trata de una pena innovadora, ante un delito de antisemitismo, que prevé el Código Penal, y que incluye también que deberá pagar las costas procesales y una multa de cuatro euros diarios durante cuatro meses.

El mismo juez indica que ha habido un acuerdo para que, en lugar de ingresar en prisión durante cuatro meses, el condenado hiciera un cursillo para evitar que se puedan repetir estos hechos. La formación correrá a cargo de la Dirección General de Ejecución Penal en la Comunidad y de Justicia Juvenil de la Generalitat.

Animadversión y voluntad de humillación

El acusado no tenía antecedentes penales. La sentencia prueba que vigilaba los accesos a la sinagoga donde se hicieron las pintadas la madrugada del pasado 28 de diciembre. Una acompañante de identidad desconocida pintó con una esvástica la puerta del templo ii también la 'mezuzá', una pequeña caja que se coloca en las casas de familias de tradición judía, y que contiene dos versículos de la Torá.

La sentencia indica que actuaron movidos "por su animadversión y voluntad de humillación del pueblo judío".

Dia:  Domingo, 2 de Abril
Hora:  de 9:00 a 16:00
Lloc:  Escola Pia Sarrià. Barcelona
Organitza:  Confederació Cristiana d'Associacions de Pares i Mares d'alumnes de Catalunya
Intervindran a l'acte:  Francesc Torralba, Mag Lari, Joan Josep Omella, Meritxell Ruiz
Telèfon:  933 023 443
Escola Pia Sarrià
Immaculada, 25, 08017, Barcelona

Per saber-ne més

Festa

Trobada Familiar Escola Cristiana: FestAMPA

Festa de les AMPA de l'Escola Cristiana de Catalunya

Aspirem que la FestAMPA a la qual us convidem esdevingui aquest gran espai que aglutina i integra la comunitat educativa de l’Escola Cristiana de Catalunya. Res ens faria més il·lusió que trobar-hi mestres, pares i mares juntament amb els vostres fills i filles, d’una manera festiva i amb ganes de compartir. Volem que la FestAMPA reforci la nostra identitat i el nostre sentiment de pertinença a l’Escola Cristiana de Catalunya.

Volem que la FestAMPA sigui: alenada d’esperança i font d’autenticitat, somriure de complicitat i foc que encén els nostres cors, perquè creiem en l’educació impregnada de la passió que surt del cor, creiem en el compromís autèntic per fer créixer les nostres escoles, que només pot ser ferm des de la il·lusió de cadascú de nosaltres.

I això és el que volem encomanar: il·lusió, compromís i passió. No us la podeu perdre. Només us direm que el filòsof Francesc Torralba impartirà la ponència central i que el final de festa anirà a càrrec de… El Mag Lari!

Eucaristia presidida per l'arquebisbe Joan Josep Omella. Lliurament del premi al Compromís Educatiu al Xavier Melgarejo a tìtol postum, amb la consellera Meritxell Ruiz.

16 al 22 de maig de 2015

22/05/2015
actualitat
 
Ds, 23/05/2015
(Glòria Barrete –CR) Aquest divendres, 22 de maig, l'Institut Vedruna està de festa. Celebren el dia de la seva fundadora, Santa Joaquima de Vedruna, iniciadora de la primera congregació femenina a l'estat espanyol dedicada a l'ensenyament, i enguany ho fan amb un nou Projecte Marc de Pastoral sota el braç: Acompanyar la vida en les escoles Vedruna.
Ds, 23/05/2015
(Signes dels Temps) El bisbe emèrit de Girona Carles Soler Perdigó, creu que demanar una Conferència Episcopal Catalana “ara no és viable” i afegeix que “tal com estan les coses avui dia més val no meneallo. En aquest moment no ho veig convenient perquè penso que faríem un pas enrere”.
Ds, 23/05/2015
(Abadia de Montserrat) El pare Bernabé Dalmau, monjo de Montserrat i director de la revista Documents d’Església, ha escrit l’única biografia existent en català sobre l’arquebisbe Óscar Romero, que serà beatificat el pro
Ds, 23/05/2015
(Casa Amèrica) El proper dilluns s’inaugura a Casa Amèrica Catalunya l’exposició 'Pere Casaldàliga.
Ds, 23/05/2015
(Salesians) El salesià Joan Lluís Playà, delegat de l’Inspector a la zona nord de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora, que engloba els territoris de Catalunya, Andorra, Ciutadella i la provínc
Ds, 23/05/2015
(CR) En una entrevista a Ràdio Estel el president Artur Mas ha assegurat que creu "que l’església hauria d’estar, i crec que hi està, a favor del dret a decidir del poble de Catalunya".
Ds, 23/05/2015
(Jordi Llisterri / Laura Mor-CR) El cardenal Lluís Martínez Sistach transmet una visió positiva de la immigració. Però no amaga els problemes i denuncia que "Europa estem d'esquena a l'Àfrica" i que "s'han de buscar solucions atacant les causes: moltes d'aquestes persones no vindrien si tinguessin feina allà".
Ds, 23/05/2015
(Arquebisbat de Tarragona) "Sempre m’ha preocupat la recuperació de la memòria, i després de l’arribada de les despulles del cardenal a Tarragona hi mancaven els papers.
Ds, 23/05/2015
(CR) Segons publica aquest dimarts La Vanguardia, l’activisme de la benedictina Teresa Forcades i de la dominica Lucía Caram els està comportant viure un moment delicat de la seva vida eclesiàstica.
Ds, 23/05/2015
(Claretians) Aquest dissabte serà beatificat Òscar Romero, el bisbe que va ser assassinat a l’altar.
Ds, 23/05/2015
(Jordi Llisterri -CR) Més d'un miler de fidels del bisbat de Sant Feliu de Llobregat van tancar aquest diumenge a la tarda a Montserrat la celebració dels deu anys de la diòcesis.
Ds, 23/05/2015
(Glòria Barrete –CR) Al llarg de l'any 2015 Taizé celebra el centenari del naixement del germà Roger i el 75è aniversari de la seva arribada al poblet francès l'agost de 1940.
Ds, 23/05/2015
(Radio Vaticana/CR) Música i catequesi, teologia i art, junts, per posar el focus de la bellesa de l'amor entre l'home i la dona, la família i els valors que evoquen aquesta realitat. Aquest és el projecte que s'iniciarà el 28 de maig a Barcelona, ​​titulat "El Gran Misteri.
més notícies
recull de notícies
 
Dv, 22/05/2015 | El Periódico
Dv, 22/05/2015 | El País
Dv, 22/05/2015 | El PuntAvui
Dv, 22/05/2015 | La Mañana
Dv, 22/05/2015 | Diari de Girona
Dv, 22/05/2015 | Regió7
Dij, 21/05/2015 | El Singular
Dij, 21/05/2015 | Ara
Dij, 21/05/2015 | Regió7
Dc, 20/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 20/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 20/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 20/05/2015 | El Periódico
 
Dm, 19/05/2015 | La Vanguardia
Dm, 19/05/2015 | Catalunya Ràdio
Dm, 19/05/2015 | Ara
Dm, 19/05/2015 | Ara
Dll, 18/05/2015 | El País
Dg, 17/05/2015 | Diari d'Andorra
Dg, 17/05/2015 | Vilaweb
Ds, 16/05/2015 | Vatican Insider

més notícies

opinió
 
 
Roba estesa

Jo crec que els adversaris de Convergència no han de patir gaire per l'ús electoral de sor Lucía Caram que la coalició ha fet a última hora (una mica com Pujol feia amb els Chunguitos), coincidint amb l'anunci de la germana Teresa Forcades (activa aquests dies a favor de la candidata de Barcelona e...

 
Les homilies a Sant Felip Neri

Diumenge de Pentecosta. Cicle BBarcelona, 24 de maig de 2015 Parlar de l’Esperit Sant és parlar del que podem experimentar de Déu en nosaltres. L’Esperit és Déu actuant en la nostra vida: –la força –la llum –l’alè –la pau –el consol –el foc que podem experimentar en nosaltres i quin origen últim est...

 
Gerasa

Es respiren aires de confrontació (Mc 7,1-13). Fariseus i alguns mestres de la Llei observen que alguns deixebles de Jesús no observen certestradicions (rentar-se les mans ritualment abans de menjar, fer les ablucions en tornar del mercat, rentar vasos i gerros...). Fan una pregunta acusatòria a Jes...

 
Mirant el text

Els corintis sentien una especial fascinació per les experiències d'èxtasi, els estats de trànsit i fenòmens de possessió que es donaven en els temples pagans. Segurament. sovint se'n valien per endevinar el futur. Pau es sent preocupat per la possible confusió entre aquests tipus de fenòmens i les ...

 
Les homilies del papa Francesc

Audiència general del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Dimecres 20 de maig de 2015 La Família - 15. Educació. Avui, estimats germans i germanes, vull donar-vos la benvinguda perquè he vist entre vosaltres moltes famílies, bon dia a totes les famílies! Seguim reflexionant sobre la famíl...

 
Ventijol suau

    El cicle electoral ha començat. Les primeres votacions ens obliguen a una acció responsable: A qui votaré? És la pregunta obligada. Però el que jo els proposo és una pregunta més compromesa encara: A qui votaré des de la perspectiva de la meva fe? La fe és una experiència transformadora de la vi...

 
Betel. Arquitectura, Art i Religió

Que una obra religiosa sigui seleccionada a l'edició d'enguany dels premis FAD (Foment de les Arts Decoratives), tot i que no sigui finalista, d'entre 111 de les presentades en la categoria d'interiorisme, és un reconeixement civil destacat a la tasca i la reflexió professional que s'ha dut a terme ...

 
Laeto animo

Ja em perdonaran perquè ja sé que la comparativa és odiosa.  Però en aquests dies electorals hi ha anat pensant. Imaginem que en les properes eleccions CiU treu el 52% dels vots, ERC el 7%, el PSC o C's el 4,5%, i el PP o ICV l'1%, amb una participació del 67%. L'aprofundit anàlisis que ens ofe...

 
veure la fe
 
imatge
Dv, 22/05/2015
El programa "Signes dels Temps" de TV3 entrevista a Bàrbara Virgil, professora d'hebreu a la Facultat de Teologia de Catalunya. Clica aquest enllaç per veure el video.
imatge
Dij, 21/05/2015
 
més vídeos

9 al 15 de maig de 2015

15/05/2015
actualitat
 
Ds, 16/05/2015
(Laura Mor –CR/L'Hospitalet de Llobregat) Som a l'Escola Sant Jaume, de la Fundació d’Escoles Parroquials. El coordinador de pastoral, el professor Jordi Mas, ha demanat a Justícia i Pau que parli sobre la pena de mort i la tortura a un grup de 2n de Batxillerat.
Ds, 16/05/2015
(Glòria Barrete –CR) "Joan Baptista va escoltar la teva veu, va escollir tornar-se pobre com els nens. Va deixar la seva casa, va deixar la seva gent. Va somriure i amb ell va somriure el cel".
Ds, 16/05/2015
(CR) El biblista català Agustí Borrell ha estat escollit Vicari General de l'Orde del Carmel Descalç. L’elecció l’han fet els membres del 91 Capítol General del Carmel Teresià que s'està celebrant a Àvila i que defineix les prioritats i els òrgans de governs d’aquest orde carmelita per als propers sis anys.
Ds, 16/05/2015
(CR) La Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna ha decidit atorgar el primer Premi Blanquerna Educació al pedagog Xavier Melgarejo. El premi es lliurarà el proper 28 de maig a la seu de la facultat.
Ds, 16/05/2015
(Laura Mor –CR) Pluja d'elogis i d'agraïments a l'il·lustrador, a l'editorial, als predecessors que van establir “el text”, a les associacions implicades en la divulgació bíblica, i fins i tot als lectors que donen sentit a la Bíblia de la Comunitat.
Ds, 16/05/2015
(Laura Mor –CR) Enguany la primavera dóna fe de l'esclat d'una nova moda: les curses i les caminades solidàries. Càritas, La Salle, Sant Joan de Déu, Salesians i Oxfam Intermón són algunes de les entitats socials que promouen l'esport amb valors per finançar els seus projectes. Però l'èxit de convocatòria no garanteix assolir objectius de mirada llarga.
Ds, 16/05/2015
(Glòria Barrete –CR) "Com són els arbres i com ho fan per aguantar-se drets?", ha preguntat Tomàs Molina, meteoròleg de TV3 i presentador del programa Espai Terra, a la vintena d'infants que l'escoltaven aquest dissabte a la Sagrada Família.
Ds, 16/05/2015
(Viqui Molins) Aquest diumenge els religiosos i religioses que vivim al Raval i al Poble Sec de Barcelona hem renovat conjuntament els nostre vots a la parròquia del Carme. Ha estat una iniciativa secundada per tots els religiosos i religioses del barri, com era d’esperar. I dic que era d’esperar perquè les coses no surten sinó és en un clima preparat.
Ds, 16/05/2015
(CR) Són moltes les organitzacions humanitàries que treballen al Nepal amb les persones afectades pel terratrèmol del passat 25 d'abril. I moltes també les institucions religioses que recullen fons per donar suport a aquesta tasca.
Ds, 16/05/2015
(Jordi Llisterri -CR) Alegria, esperança, missió, fraternitat, pregària, perifèria i profetisme. Són set aspectes a celebrar de la vida consagrada i que van posar com a testimoni personal set religiosos i religioses en l'acte central de celebració de l'Any de la Vida Consagrada a Catalunya.
més notícies
recull de notícies
 
Dv, 15/05/2015 | El Periòdic d'Andorra
Dij, 14/05/2015 | Vatican Insider
Dij, 14/05/2015 | Art Neutre
Dij, 14/05/2015 | El PuntAvui
Dij, 14/05/2015 | La Vanguardia
Dij, 14/05/2015 | El PuntAvui
Dij, 14/05/2015 | Diari de Tarragona
Dij, 14/05/2015 | Regió7
Dij, 14/05/2015 | El Periòdic d'Andorra
Dc, 13/05/2015 | Vatican Insider
Dc, 13/05/2015 | El Periódico
Dc, 13/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 13/05/2015 | EuropaPress
Dc, 13/05/2015 | El PuntAvui
Dc, 13/05/2015 | La Vanguardia
Dm, 12/05/2015 | FoixBlog
Dm, 12/05/2015 | La Vanguardia
Dll, 11/05/2015 | El PuntAvui
Dll, 11/05/2015 | Arquebisbat de Tarragona
Dg, 10/05/2015 | La Vanguardia

més notícies

opinió
 
 
Vita Moleskine

Proposo explicar el que és el fenomen d’Estat Islàmic en vàries notes a fi d’ordenar els judicis i valoracions d’aquesta complexa realitat que genera enorme preocupació en les democràcies d’Occident. La majoria de ciutadans occidentals comparteixen la idea de que Estat Islàmic és un grup terrorista ...

 
Les homilies del papa Francesc

Audiència general del papa Francesc a la Plaça Sant Pere del Vaticà. Dimecres 13 de maig de 2015 La Família - 14. Les tres paraules. Estimats germans i germanes, bon dia!   La catequesi d’avui és com la porta d’entrada d’una sèrie de reflexions sobre la vida de la família, la seva vida real, amb el...

 
Gerasa

Els guardes davant de les dones (Mt 28,1-15). La terra trepida i la pedra sepulcral rodola. Els guardes tremolen de por i es queden com morts. Les dones, en canvi, escolten el missatge de l’àngel, del missatger. Els treu la por (no tingueu por) i les posa en moviment (aneu-hi de seguida). Tot al con...

 
Mirant el text

El relat de l'Ascensió de Jesús, que es troba en el llibre dels Fets del Apòstols es llegeix tradicionalment, com és lògic, en la festivitat de l'Ascensió del Senyor (Ac 1,1-11). Quan les primeres comunitats cristianes varen encunyar un llenguatge per expressar la seva convicció que el Jesús, que ha...

 
El Bon Pastor

Tenia gana i em donareu de menjar, tenia set i em donàreu de beure, anava despullat i em vau vestir, foraster i em vàreu acollir... (Mt 25, 35-36)   Amb aquest fragment de l’Evangeli, fer-ne una consigna de vida des de l’experiència cristiana, en els dies d’avui, és tota una aventura. Pels nostre...

 
Ventijol suau

Aquests dies a Barcelona s’ha posat música i lletra a l’Esperança. O millor dit: El Festival de l’Esperança ha omplert Barcelona amb la seva música i amb la seva lletra. Amb la seva música, perquè, els dos dies que es va omplir de gom a gom, el Palau Sant Jordi, de la ciutat de Barcelona, va vibrar ...

 
Betel. Arquitectura, Art i Religió

Vet aquí una vegada una congregació religiosa que va fer una escola en un barri marginal a les afores de Barcelona. Com que no hi havia parròquia, la capella de l'escola acollia els serveis religiosos del barri. Més endavant, gran part de la gent del barri es va passar al culte protestant, va venir ...

 
L'Escola Cristiana

Ens hauria agradat obrir el fecc informa d’aquesta setmana amb el ressò de la magnifica 3a Jornada ‘Repensar el sentit de l’educació: les paraules’, celebrada el passat dimarts. Us remetem a la crònica de Catalunya Religió, que trobareu clicant sobre aquests paraules. També podríem parlar de la 13a ...

 
Educació en nous paradigmes

Equip de Pedagogia de La Salle Catalunya Ja fa temps que el telèfon mòbil ha canviat la seva funció bàsica, la de comunicar-se amb els altres, per convertir-se en una veritable eina multimèdia. En alguns casos amb una qualitat indiscutible, amb un equipament complet: càmera de fotos, de vídeo,  cent...

 
Pensa-t'ho bé!

Acabem de celebrar tot just la Diada del Primer de Maig, de la Festa del Treball, i hem de recordar que a primers d'aquesta setmana, el dilluns passat, els bisbes d'Espanya van fer públic un document, titulat 'Església, servidora dels pobres', en què manifestaven la seva preocupació per les conseqüè...

 
Visió positiva

Déu, si hi ets, manifesta’t d’alguna manera que pugui entendre. Crec que et necessito. La veritat és que desitjo de tot cor que estiguis a prop meu. Aquestes varen ser les paraules de la pregària de fa només una setmana, després que la Glòria m’expliqués la seva conversió. En pocs dies han passat ta...

 
veure la fe
 
imatge
Dv, 15/05/2015
Sor Lucia Caram ha inaugurat la Quinzena Solidària de Calella impartint una xerrada sobre drets humans.
imatge
Dm, 12/05/2015
Les Escoles Vedruna de Catalunya recorden algunes cites de Joaquima de Vedruna.
més vídeos

2 al 8 de maig de 2015

08/05/2015
actualitat
 
Dll, 11/05/2015
(Arquebisbat de Tarragona) L'arquebisbe Jaume Pujol Balcells ha
Dll, 11/05/2015
(CR) La participació dels fidels; el cant; apropar-se i fer pedagogia entre els joves, i la dignitat de la celebració. Són quatre temes que va destacar l'abat Josep Maria Soler en la sessió que s'ha fet aquest dijous al vespre a Roma sobre el IV Congrés Litúrgic de Montserrat.
Dll, 11/05/2015
(David Casals –CR) Un jutjat del social de Barcelona ha reconegut per primera vegada el dret que té la viuda d'un pastor protestant a cobrar una pensió pública.
Dll, 11/05/2015
(Conferència Episcopal Tarraconense) Aquest dijous Joan-Enric Vives, arquebisbe d'Urgell i president de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia -CIL- de la Conferència Episcopal Tarraconense, ha presentat a la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagrament
Dll, 11/05/2015
(Escola Pia) Pi i Margall i Estanislau Figueras, presidents de la Primera República; Rius i Taulet, alcalde de Barcelona; Milà i Fontanals, Àngel Guimerà, Josep
Dll, 11/05/2015
(CR) Txad, Mèxic, Hongria, Tànger, Madagascar, Togo, Perú, Guatemala, República Dominicana... són alguns dels països on la vida religiosa amb presència a Catalunya té vincles i organitza camps de treball, amb estades de curta o llarga durada.
Dll, 11/05/2015
(CR) Les diverses entitats que agrupen els titulars de les escoles concertades –i entre elles les escoles cristianes– han sortit en defensa del model d’immersió lingüística. Un text que respon a la demanda judicial del Ministeri d’Educació perquè els pares puguin optar per un model lingüístic diferent.
Dll, 11/05/2015
(Laura Mor –CR) Aprendre, memòria, bellesa i esperança són les paraules que pedagogs, filòsofs i educadors han desgranat en la tercera jornada 'Repensar el sentit de l'educació', organitzada per La Salle Campus Barcelona (URL), la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna (URL) i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.
Dll, 11/05/2015
(Jordi Llisterri -CR) Si només votessin els catòlics guanyaria de llarg CiU i si només votessin els agnòstics ho faria ERC. Però el vot catòlic és el majoritari entre els votants d'aquestes opcions i de la majoria de partits. De fet, els catòlics són més actius a l'hora d'anar a votar que les altres creences.
Dll, 11/05/2015
(Laura Mor –CR) Aquest dilluns l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura ha reunit una quarantena de periodistes, responsables de comunicació d'entitats religioses i alguns dels seus líders en un seminari de debat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Dll, 11/05/2015
(David Casals-CR) No són els 'números 1' de la setmana a 'Los 40 Principales' ni tampoc actuaran a cap dels principals programes de televisió. Tot i això, omplen el Palau Sant Jordi -que pot arribar a reunir a més de 16.000 persones-, vora el qual hi ha aparcats gairebé una quarantena d'autobusos procedents de diversos punts de la geografia catalana.
més notícies
recull de notícies
 
Dv, 8/05/2015 | Ara
Dij, 7/05/2015 | El País
Dij, 7/05/2015 | La Vanguardia
Dij, 7/05/2015 | Nació Digital
Dc, 6/05/2015 | El País
Dc, 6/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 6/05/2015 | El PuntAvui
Dm, 5/05/2015 | Catalunya Ràdio
Dm, 5/05/2015 | Ara
Dm, 5/05/2015 | Nació Digital
Dm, 5/05/2015 | Diari de Tarragona
Dll, 4/05/2015 | El Periódico
Dll, 4/05/2015 | Segre
Dll, 4/05/2015 | Regió7
Dll, 4/05/2015 | Regió7
Dg, 3/05/2015 | Newd.va
Ds, 2/05/2015 | El Punt Avui
Ds, 2/05/2015 | El Punt Avui

més notícies

opinió
 
 
A la riba del Tíber

La cita és al centre d'una gran ciutat, però res de carrers impersonals replets dels megastores de Zara o de H&M. Estem parlant d'una metròpolis tan bella que no deixa mai de sorprendre: Roma. Deixem a l'esquena l'espectacle grandiós de les runes del Palatino que semblen fondre's sobre el Circo ...

 
Les homilies a Sant Felip Neri

6è diumenge de Pasqua. Cicle BBarcelona, 10 de maig de 2015 Les primeres generacions cristianes cuidaven molt l’alegria. Els hi semblava impossible viure d’una altra manera. Les cartes de Sant Pau que circulaven per les comunitats repetien una i altra vegada la invitació a “estar alegres en el Senyo...

 
Primum Vivere

(...) Volem que vinguin, perquè volem que vinguin perquè facin les feines que nosaltres ja no volem fer: cuidar persones grans, netejar-les, netejar els carrers, fer feines difícils i dures que són bàsiques per la cohesió de la societat i el seu desenvolupa...

 
Mirant el text

PENTACOSTA DELS PAGANS El capítol desè del llibre dels Fets del Apòstols està dedicat integrament a descriure la trobada de Pere amb el centurió pagà Corneli. La primera lectura d’aquest 6é diumenge de Pasqua en selecciona uns quants versets: arribada de Pere a casa de Corneli (vv.25-26);  primeres ...

 
Les homilies del papa Francesc

Audiència general del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Dimecres 6 de maig de 2015 La Família - 13. Matrimoni (II) Estimats germans i germanes, bon dia! En el nostre camí de catequesi sobre la família avui parlaré directament de la bellesa del matrimoni cristià. Això no és senzillament...

 
Cristianisme i Justícia
per Cristianisme i Justícia a Cristianisme i Justícia

Cristianisme i Justícia. Fa algunes setmanes vam publicar un nou Quadern CJ escrit per Oscar Mateos, responsable de l’àrea social de Cristianisme i Justícia i professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull). El quadern “De la «tragè...

 
Catalunya Franciscana

(Gna. Teresa Pujal) Clara d’Assís es troba i viu en el mateix món de Francesc: la Itàlia del segle XIII. Un món que està canviant en molts sentits, una societat feudal que va entrant en crisi i on es va obrint pas una nova classe social: la burgesia. Els canvis socials van acompanyats de canvis reli...

 
Colloquium Salutis

Davant la proximitat del curs universitari 2015-16 i el consegüent accés de nous estudiants s’han celebrat, per tot Catalunya, diverses fires per tal de presentar la corresponent oferta formativa. Al nostre país, sens dubte, la més reeixida per la seva amplitud temàtica, el nombre d’expositors i de ...

 
veure la fe
 
imatge
Dm, 5/05/2015
Cristianisme i Justícia va organitzar la conferència "Davant les eleccions municipals: drets humans i administració local"
imatge
Dll, 4/05/2015
El programa Ràdio Pati del Col·legi Padre Damián, entrevista a Sebastià Taltavull que va visitar al col·legi en la presentació del llibre "Compañeros de Jesús" de Fernando Cordero.
més vídeos