Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Marta Nin – CR) El portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, va il.lustrar aquest divendres a Roma el proper viatge de Benet XVI a Santiago de Compostel.la i Barcelona, i va remarcar com es tracta d’una visita a “dos centres ben diferents l’un de l’altre” però alhora semblants en el fet que “tots dos tenen un significat molt universal que va més enllà de les fronteres”.

Es tracta del primer cop que el papa viatja tant a una ciutat com a l’altra, ja que tampoc abans de pujar al soli pontifici Joseph Ratzinger no havia visitat mai ni Santiago ni Barcelona.

Lombardi va voler insistir molt sobre la necessitat de conèixer la simbologia del Temple i per això va aconsellar les catequesis preparades sobre el tema per l’arquebisbat de Barcelona. El tema principal de la visita del papa a la Sagrada Família és,  segons el portaveu vaticà, la “síntesi entre fe, art i vida cristiana” que representa Gaudí i la seva obra. Pel que fa a la visita a l’Obra Benèfico Social Nen Déu, el portaveu del papa va remarcar com no es tracta d’un fet “marginal”, sinó que correspon a “l’atenció i al servei a la caritat que formen part del misteri de l’Església i del ministeri del Sant Pare”.

Als habituals membres del seguici papal, se sumaran en aquest viatge tots els cardenals espanyols de cúria - Cañizares, Herranz, Martínez Somalo –, a excepció del cardenal Navarrete. Un cop a Santiago, formaran part del seguici el cardenal Martínez Sistach, l’arquebisbe de Santiago Julián Barrio i el cardenal Rouco en qualitat de cap de la Conferència Episcopal Espanyola.

Tractant-se d’un viatge molt curt no hi ha haurà els habituals moments de protocol com en altres visites a l’estranger, per això les trobades amb les autoritats seran breus. També la salutació amb els membres de la casa reial espanyola tindrà, segons Lombardi, un caràcter “senzill i informal”. El portaveu vaticà va confirmar alhora la salutació de Rajoy a Santiago i la de Zapatero a l’aeroport d’El Prat.

En relació a les crítiques locals del cost del viatge, va opinar que no eren diferents de les que se senten en altres desplaçaments papals, va remarcar que en qualsevol cas es tracta d’un viatge “auster”, però tot i així va mostrar la seva “comprensió” donada l’actual crisi econòmica.

Lombardi va voler treure importància al fet que les eleccions autonòmiques catalanes se celebressin tres setmanes després de l’estada del papa a Barcelona, i va subratllar que es tracta d’una visita eminentment pastoral, sense cap contingut polític.