Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri / CR) En els materials que ha començat a difondre l’arquebisbat de Barcelona per preparar la visita del papa, es dóna una especial rellevància a la figura d’Antoni Gaudí, però també a la seva dedicació a la Sagrada Família. Les catequesis sobre la Sagrada Família remarquen el sentit d’un temple dedicat a la família de Natzaret -Jesús Maria i Josep- i com queda reflectit això en el projecte de Gaudí.

Un Temple Expiatori

El 1881 l’Associació de Devots de Sant Josep compra per 171.000 pessetes l’actual solar on s’aixeca la Sagrada Família. El projecte s’inicia sota l’impuls del pare Manyanet, considerat com l’apòstol de la Sagrada Família i després proclamat sant.

La catequesi destaca la centralitat de la Família de Natzaret com a eix del Temple, una família que és “com una llar i una escola per aprendre l’amor esponsoral, la maternitat i la paternitat, i el sentit profund de ser fills i ser germans. La casa de Natzaret se’ns mostra com el primer temple i la primera Església".

Dins del sentiment religiós de Gaudí, també es destaca l’assimilació dels sentit expiatori del Temple i que “quan es fa necessari aturar les obres amb motiu de la crisi econòmica originada per la primera guerra mundial, ell mateix surt a pidolar. No es tracta només d’aixecar un temple, sinó d’assumir una dinàmica personal, comunitària i social de sacrifici d’amor”.

El projecte catequètic de Gaudí

En els capítols dedicats al Temple es descriuen alguns simbolismes de la Sagrada Família amb vocació catequètica. “Antoni Gaudí deia: ‘Jo he anat a prendre l’arquitectura allà on la va deixar l’estil bizantí.’ Així el temple de la Sagrada Família es presenta com una gran muntanya de pedra per a l’apropament a Déu en una verticalitat marcada per les dotze torres que representen els apòstols, i els sis cimboris que representen Crist, el de més altura, Maria, i els quatre evangelistes

També descriu alguns detalls com el de les torres on “hi figuren helicoïdalment col·locats de tres en tres, els Sanctus, Sanctus, Sanctus. Gaudí assenyala que el primer estarà dedicat al Pare i el seu color serà el groc de la llum; el segon, en taronja, estarà dedicat a l’Esperit Sant; i el tercer, en vermell, estarà dedicat al Fill. L’artista creient precisa que el segon és l’Esperit com a comunicació de l’amor del Pare i el Fill, i el seu color és la barreja dels que representen les altres dues persones trinitàries”.

I, com a detall, l’altura màxima de la torre principal, la de Jesucrist serà uns metres més baixa que la muntanya de Montjuïc “i així l’obra de l’home no depassarà la del seu Creador”.

En la descripció de la nau central, s’explica que “estarà constituïda com un bosc plantat davant del tron de Déu. Les columnes, representant les diòcesis del món, recordaran l’arbreda de l’Apocalipsi i la visió del profeta Ezequiel: ‘A banda i banda del riu creixeran tota mena d’arbres fruiters. No perdran mai la fulla, i sempre tindran fruit”.

Per la visita

El text que ha preparat l’arquebisbat també posa de relleu les “greus dificultats” que viuen avui moltes famílies: “El treball es fa un bé escàs, la possibilitat de l’habitatge es complica, fins i tot molts han d’emigrar de la seva terra i dels seus llaços familiars. Aquí també, la Sagrada Família va per davant quan va haver d’afrontar l’exigència del cens en l’hora del naixement del seu fill, va viure la falta de casa amb la inseguretat que implica, i va suportar l’emigració obligada, i fins i tot probablement va patir la inseguretat laboral. Això no obstant, les dificultats no esgoten l’amor”.

També defensa la família com “l’antídot més poderós contra l’individualisme, l’àmbit més estable per abordar els reptes de la vida i l’experiència de gratuïtat on es reconeix de forma més eloqüent l’amor absolut que ens fonamenta”.

D’altra banda, les tres catequesis de Benet XVI que inicien el llibret per preparar la visita del papa recullen tres intervencions en les audiències dels dimecres durant l’any 2006. Són bàsicament un comentari als fragments dels Evangelis que parlen de l’apòstol Pere i de com Jesús el distingeix entre els dotze. Una lectura sobre Pere que remarca que com ell “sempre hem de convertir-nos novament. Hem de seguir Jesús i no precedir-lo: Ell ens mostra el camí”.

Benet XVI actualitza el sentit del ministeri del successor de Pere i l’exercici de la primacia del papa dins de l’Església: “Pere ha de ser el custodi de la comunió amb Crist; ha de guiar en la comunió amb Crist de manera que la xarxa no es trenqui, sinó que sostingui la gran comunió universal. Només junts podem estar amb Crist, que és el Senyor de tots”. Benet XVI també demana que “aquest paper confiat a pobres persones humanes, sigui sempre exercit amb aquest sentit original desitjat pel Senyor i pugui així ser reconegut cada cop més en el seu significat veritable pels germans que encara no estan en plena comunió amb nosaltres”.

En la mateixa orientació que les paraules de Benet XVI, el material de l’arquebisbat de Barcelona recull una de les frases de Gaudí, immers en la seva dedicació a la Sagrada Família: “L’Església no para de construir i per això el seu cap és el Pontífex –que vol dir que fa ponts–; els temples són ponts per arribar a la Glòria”.

Veure també: Gaudí, un model suggeridor per al creient actual (I)

La Sagrada Família que veurà el papa

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.