La frase no es mía. Es de uno de los chiquillos de casa. El interrogante cayó a media cena. Son frecuentes las preguntas sobre tecnología, el clásico ¿qué cuesta ese trasto electrónico nuevo? O de actualidad infantil: con el coronavirus, ¿vendrán los Reyes Magos? O de temporada: ¿puedo ir con pantalones cortos ahora que hace frío? Después de todo, preguntas que piden un criterio, para terminar conformando el suyo.

Me van a perdonar porque este artículo caducará en 24 horas. Pero estoy asombrado de cómo algunos han convertido la elección del nuevo presidente de la Conferencia Episcopal Española en una campaña política, mediática y digital. No descubriremos ahora que en los procesos de elección de estos cargos siempre hay intereses y poder. Pero en esta ocasión quizás ha llegado a extremos casi cómicos.

La revista online per a preveres EL BON PASTOR va ser fruit directe de l’Any Sacerdotal 2009 i, més concretament, d’una conferència que va donar el Cardenal Clàudio Hummes en la Facultat de Teologia de Catalunya uns quants mesos abans del gener de 2010, data del primer número de la revista. Les paraules del Cardenal Hummes, aleshores Prefecte de la Congregació per al Clergat, amarades d’espiritualitat i saviesa, van estimular-nos a proposar un instrument que contribuís a la unió dels preveres, tant diocesans com religiosos.

Els bisbes de Catalunya han tret un petit comunicat on parlen amb autoritat sobre la realitat del país. Els bisbes han donat un pas important per sortir d’un llarg silenci mantingut en els darrers temps sobre el moment polític de Catalunya. És evident que davant dels dilemes de la societat catalana l’Església catòlica no pot estar en  silenci o amagar-se en la indiferència de la neutralitat.

Hi ha moltes maneres de classificar esglésies.

De acuerdo, el título a modo de retablo tripartito se parece más a lo que recurrir la Seca, La Meca y los valles de Andorra que otra cosa pero, a veces, hay pensamientos desordenados que dibujan trazados en busca de un "tesoro intelectual" que, de momento, sólo se deja entrever. Lo que aquí tenéis son eso: apuntes "a chorro" de un posible dibujo interesante entorno la arquitectura sacra escolar, que es el objeto de estudio de la tesis doctoral que apenas he comenzado hace un par de semanas (ergo, lo siento por vosotros, oiréis de ello en este blog).

Montessori

Des que va entrar en vigor el nou decret regulador del procés de preinscripció i matrícula, els diversos representants de l’administració educativa no han cessat de recordar-nos que totes les escoles estan obligades a l’escolarització equilibrada de l’alumnat i actuen en conseqüència assignant alumnat a les escoles. Com si no fóssim conscients que estem complint amb aquesta obligació en un context de precarietat i desproporció pel que fa a les obligacions que l’administració hi contrau.

En una cala del Maresme, entre Calella i Sant Pol, hi ha una pintada que diu: “Estimem la terra, odiem les fronteres”. Un bon lema. Utopia per utopia, m’agrada molt més, i em sembla molt més factible i molt més fructuosa la d’una Espanya que funcioni i en la qual Catalunya hi càpiga bé, que no pas la d’una Catalunya independent, que, veient com va tot, crec que seria un país d’ànima molt esquifida i en què, a més, el procés d’independència provocaria una gran destrossa en molts àmbits.

"I am a Catalan". Amb aquestes paraules, Pau Casals va iniciar el seu discurs a les nacions Unides el 24 d'octubre de 1971, avui fa 50 anys, en l'estrena de l'himne de l'ONU que el violoncel·lista del Vendrell havia compost i que ell mateix va dirigir a la seu de l'Assemblea General de les Nacions Unides, a Nova York.

Fotografia: Wikimedia Commons

Cada dia al matí, en despertar-me, tinc la sensació d’arribar d’un llarg viatge: he passat tota la nit d’un lloc a l’altre, d’una emoció a l’altra, he viscut situacions de tota mena, a voltes intenses. Però de sobte, em desperto i me n'adono que tot ha estat un somni, que no era real. Però de quina realitat estem parlant? Si només llevar-me continuo deixant-me arrossegar per qualsevol pensament que sorgeixi a la ment i reaccionant fidel a les meves tendències emocionals, seguiré immersa en un altre somni.