Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

 

No són poques les dones nascudes després de la segona meitat del segle passat que hem sentit algun cop Maria massa llunyana. Hem heretat una imatge d’ella tan sublim, tan excelsa, tan divina, que ens la fa inabastable. I és difícil fer caure certes barreres i penetrar en l’ànim d’aquella dona jueva anomenada Míriam, mare de Jesús de Natzaret. Per superar vells estereotips pot ajudar la lectura de Truly Our Sister d’Elizabeth Johnson, publicat en castellà per l’editorial Herder.
 
Si a algú li espanta el gruix del llibre o l’aproximació massa teològica, hi ha un altre llibre molt bonic, aquest cop de narrativa. Es tracta d’una petita obra mestra, In nome della madre, publicada en castellà per Siruela. L’autor n’és l’escriptor italià Erri De Luca. Es tracta d'un volum humà i poètic per enamorar-se no només de Maria (Míriam), sinó també de Josep (Iosef). Tradueixo directament de l’italià les paraules que adreça Iosef a la seva dona: “Míriam, tu saps què és la gràcia? No és un caminar atractiu, no és el gest elevat i ostentós d’algunes dones nostres. És la força sobrehumana d’afrontar tots sols el món sense esforç, de desafiar-lo sencer en un duel sense ni tan sols despentinar-se. És un do i tu l’has rebut. Qui el posseeix queda alliberat de tot temor. Tu ets plena de gràcia, Míriam. Tu l’escampes: també sobre mi”. De Luca, estudiós autodidacta de la Bíblia, és agnòstic. Però no escriu un llibre heterodox, al contrari, s’endinsa delicadament en el misteri en tots els seus revolts.
 
La teologia avança en el camí de retornar-nos Maria. I el Magisteri també. Celebro que Benet XVI, quan parla de la Mare de Déu, ens l’apropi, sense allunyar-la de la humanitat que li és característica essencial. La Maria de Benet XVI és una dona que acull la Paraula i la dóna al món. M’agrada especialment una pregària que aquest Papa va recitar a Loreto l’any 2007 en ocasió de l’Agorà dels joves italians. Sovint es parla de Maria com a dona silenciosa. Benet XVI afirma en aquesta oració que ella és “silenci que escolta”, però sobretot remarca que és una dona que ens parla. Ens parla de Jesús.
I continua fent-ho en el dia d'avui, festa de la Mare de Déu de Lourdes.

Maria, Mare del sí, tu vas escoltar Jesús
i coneixes el timbre de la seva veu i el batec del seu cor...
Parla’ns d’Ell
i explica’ns el teu camí per seguir-lo en els viaranys de la fe.

Maria, que a Natzaret vas viure amb Jesús,
imprimeix en la nostra vida els teus sentiments,
la teva docilitat, el teu silenci que escolta
i fa florir la Paraula en opcions de veritable llibertat.
 
Maria, parla’ns de Jesús, perquè la frescor de la nostra fe
brilli en els nostres ulls i escalfi el cor de qui ens troba...
...Prega perquè Jesús, mort i ressuscitat, reneixi en nosaltres
i ens transformi en una nit plena de llum, plena d’Ell.
 
Maria, Mare de Déu de Loreto, porta del cel,
ajuda’ns a elevar amunt la mirada.
Volem veure Jesús. Parlar amb Ell.
Anunciar a tothom el seu amor.
 
[Benet XVI. Loreto, setembre de 2007]