Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Molt bona Pasqua. Hem començat fa pocs dies la primavera i fa pocs dies també que hem començat el mes d’abril, però, avui, el més important és que, fa molt poques hores que hem començat a celebrar la Pasqua i que comencem també un temps nou, una nova primavera. De fet, desitjar-nos bona Pasqua no és altra cosa que desitjar-nos un bon futur i voler que aquest futur sigui bo i que estigui ple d’alegria. La Pasqua, gairebé com el seu mateix nom indica, és un pas. Per tant, és convidar-nos a donar el pas. Per al poble hebreu, per als jueus, era el record del pas del Mar Roig, tot fugint d’Egipte i de l’esclavatge, camí de la Terra Promesa i de la tan desitjada i anhelada llibertat. Per a nosaltres  la Pasqua representa el gran pas que fa Jesús, des de la seva mort a la creu, fins a la seva Resurrecció, passant pel dies de sepulcre. Però, la seva Pasqua ha estat també la nostra Pasqua. Som tots nosaltres els qui passem la Pasqua i, gràcies a l’acció de Jesús, vencent la nostra mort, nosaltres també podem caminar cap a la vida de Déu, la vida per sempre. Això, no cal dir, és motiu de molta alegria. Ho va ser per als primers deixebles de Jesús, pel fet de poder tornar a veure’l novament en vida. Però també ho és per a nosaltres, si, com Jesús, podem deixar al darrera totes les nostres dificultats i dolors, patiments i angoixes, i podem esperar amb certeasa una futur millor i ben ple d’alegria. Certament entre nosaltres s’ha perdut el fet de desitjar-nos una molt bona Pasqua. Molt poca gent ho diu i pràcticament ha quedat reduït només al nucli exclusiu de persones creients i, més concretament, només en l’àmbit de les celebracions litúrgiques. Dir bona Pasqua representa desitjar bones coses per a l’altra persona.

Si és un malalt, i li diem Bona Pasqua, és que li desitgem que segueixi en la seva lluita contra la malaltia i que pugui aconseguir ben aviat la salut. Si és una persona atribolada per algun problema, li desitgem que ben aviat aconsegueixi la seva llibertat, plenament, i que trobi el més prompte possible la pau. Si és una persona sense feina o amb un treball precari, li desitgem que ben aviat pugui accedir al dret de guanyar-se la seva vida amb les seves pròpies mans i el seu propi esforç. Si li diem a un avi o a una àvia és perquè volem que els seus dies tinguin la pau d’una merescuda vellesa, sense xacres ni patiments innecessaris. Si li diem a un nen o una nena, o a uns joves, és perquè volem que creixin sans i forts, que tinguin vida i que experimentin la plenitud de l’existència humana sense patiments. Per a aquells que són feliços i que tot els hi va bé, dir-los-hi Bona Pasqua no és altra cosa que desitjar-los-hi que això que ells viuen no s’acabi mai i que duri per sempre. Per als creients, de qualsevol religió o de la qualsevol espiritualitat, fins i tot de les espiritualitats laiques, si els hi diem Bona Pasqua és perquè se sentin i es trobin recolzats en la seva fe i que la seva creença –la seva confiança en Déu- i que sigui la que guiï sempre les seves vides i les de les seves comunitats.

Des del món de periodisme i de l’actualitat religiosa, que aquí hem compartit cada diumenge, desitjar-nos Bona Pasqua no és altra cosa que voler que les bones notícies s’imposin sobre les dolentes. Que s’acabi d’una vegada el terrorisme en el món, que no hi hagi més víctimes injustes; que ni les guerres ni les fams en el món facin que milions de persones s’hagin de desplaçar dels seus territoris a la recerca de la deguda pau i de la vida. Que ho hi hagi més accidents naturals, ni terratrèmols ni esllavissades que s’emportin per endavant tantes i tantes vides humanes. Que l’accidentalitat humana no sigui la que trenqui la vida de tantes famílies, de pares que han perdut els seus fills o de nens que han perdut els seus pares i de parelles que han quedat truncades. Que s’acabi d’una vegada la violència de gènere i el maltractament dels infants. Que l’església d’Irlanda, tacada en el seu prestigi, pugui recuperar de nou la seva credibilitat. Que ningú més abusi de ningú i que tampoc s’hagi de recórrer al silenci, per amagar les coses, ni tampoc a la calumnia per fer mal als altres. Que la Pasqua ens porti l’equilibri en tot. En el fons és desitjar que tot sigui nou, que tot sigui bo per a tothom. Per tant, molt bona Pasqua