L’inici del judici davant del Tribunal Suprem contra membres del Govern, càrrecs electes catalans i dirigents socials catalans fa especialment oportú compartir aquí novament algunes reflexions entorn aquest lamentable procés penal, que taca profundament la història de la democràcia espanyola.

L'1 de gener celebrem un any més la Jornada Mundial de la Pau, instituïda per Pau VI el 1967. Amb motiu d’aquesta Jornada, el Papa Francesc ha publicat el seu missatge anual adreçat a contribuir a la pau al món.

Les acusacions presentades per rebel·lió i sedició en els processos seguits contra líders socials, càrrecs electes i comandaments policials catalans han tornat a mostrar, aquest cop amb una especial claredat, la naturalesa profunda de l'Estat espanyol.

Las acusaciones presentadas por rebelión y sedición en los procesos seguidos contra líderes sociales, cargos electos y mandos policiales catalanes han mostrado una vez más, esta vez con una especial claridad, la naturaleza profunda del Estado español.

El passat 10 d’agost es van complir els 800 anys de la fundació, a la ciutat de Barcelona, de l’Orde de la Mercè (1218-2018). Aquest diumenge dia 23 de setembre, a les 12h, tindrà lloc a la Catedral de Barcelona una eucaristia en acció de gràcies per la gran obra desenvolupada pels mercedaris i per les diferents congregacions mercedàries en aquests vuit segles.

Celebrem un any més la nostra Diada Nacional. Per a una part enorme de la població, aquesta festa torna a ser ocasió de reivindicar massivament el dret de Catalunya a determinar lliurement el seu estatus polític i de denunciar l’empresonament autoritari i abusiu de líders polítics i socials, completament inacceptable en una democràcia. Una altra part de la població rebutja aquella reivindicació (i també està en el seu dret de fer-ho), mentre que altres s’ho miren amb certa indiferència.

El Papa Francesc, amb la seva agudesa comunicativa, ha afirmat reiteradament que “el diner ha de servir i no governar!”. Amb aquesta sentència, el Papa ha volgut deixar pedagògicament ben clar que l’economia i les finances són al servei de les persones i no a l’inrevés. Que l’activitat econòmica i financera té com a finalitat la promoció del bé comú, en comptes de l’enriquiment d’uns pocs, sovint a costa de l’empobriment i exclusió de molts.

El pasado fin de semana tuvo lugar en Palencia el encuentro anual de Justicia y Paz de España, que me honro presidir, este año con el lema "El medio rural, apuesta de vida". A la vez, en este encuentro hemos celebrado los 50 años de la entidad (desde 1968 hasta 2018).

El passat cap de setmana va tenir lloc a Palencia la trobada anual de Justícia i Pau d’Espanya, que m’honoro de presidir, enguany amb el lema “El medi rural, aposta de vida”. A la vegada, en aquesta trobada hem celebrat els 50 anys de l'entitat (1968-2018).

El proper dia 1 de gener celebrem una nova Jornada Mundial de la Pau. El Missatge d’enguany per aquesta Jornada se centra en el gran repte dels migrants i refugiats, un dels principals esdeveniments actuals de la humanitat. Avui, com ens recorda el Missatge, són ja més de dos-cent cinquanta milions de persones immigrades en tot el món, de les quals, vint-i-dos milions de refugiats.