Aquest diumenge a Catalunya s’ha produït una vulneració massiva de drets fonamentals, que ens omple de tristesa i indignació. Ja no crèiem que podríem veure mai res semblant en el nostre país.

A hores d’ara es compten en més de vuit cents ferits o atesos pels serveis mèdics a tot el territori, alguns greus, persones de tota edat i condició, a conseqüència de l’actuació policial adreçada a tancar centres de votació i requisar el material del referèndum. A això cal sumar la por i inquietud generada en milers de persones i els danys materials en múltiples edificis públics i privats.

Després dels recents atemptats terroristes, sembla evident que un dels grans reptes que tenim en aquests moments com a país és la prevenció del que hem anomenat “radicalització” (expressió potser no prou encertada) de joves musulmans cap a la violència jihadista. Més quan s’ha comprovat que els responsables d’aquest fets, aparentment, estaven relativament integrats a la societat catalana o almenys no patien circumstàncies greus d’exclusió social.

En els darrers anys ha anat guanyant força a casa nostra un perillós laïcisme que pretén la marginació social de la religió i especialment del fet cristià, cercant la minimització de la influència de l’Església i del catolicisme, considerat un adversari a combatre.

¿Está todavía vigente jurídicamente la Constitución de 1978 en Cataluña? Y si todavía está vigente, en qué medida?

És encara vigent jurídicament la Constitució de 1978 a Catalunya? I si encara és vigent, en quina mesura?

Fa uns dies s’ha publicat el tradicional missatge del Papa Francesc per la 50ena Jornada Mundial de la Pau, que celebrarem el proper dia 1 de gener. La Jornada Mundial de la Pau va ser instituïda l’any 1967 pel Papa Pau VI, a fi de ser una ocasió per pregar i reflexionar a fi de construir la pau.

El papa Francesc segueix promovent amb decisió i velocitat la reforma de la Cúria. La vol més dinàmica, transparent simplificada, coordinada i exemplar, sense clericalisme ni vicis curials.

Després de reformar a fons els organismes dedicats a l’economia i les finances, a fi de dotar-los de major control i transparència, i després de reorganitzar els mitjans de comunicació de la Santa Seu, ara ha començat a reordenar els consells pontificis. Aquest mes d’agost s’han anunciat dues reformes importants.

El proper dia 1 de setembre tindrà lloc la Jornada Mundial de pregària per la Cura de la Creació, instituïda pel Papa Francesc, sota l’impuls de la seva gran carta encíclica Laudato si’.

El passat 20 de juny, va morir la nostra companya i amiga Pepa Ballada Serra (1921-2016), membre destacada de Justícia i Pau de fa més de trenta anys.

El passat mes de gener ens va deixar, als 87 anys, la Teresa Raich Agea, membre de Justícia i Pau de Terrassa.

La seva fortalesa davant les adversitats de la vida i, sobretot, la seva vocació exemplar per la cura de les persones, especialment les més vulnerables, ens deixen un record inesborrable.