Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri -CR) Al segle XII els monjos promostratencs van aixecar el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, que va ser el panteó dels comtes d’Urgell. Abandonat després de les desamortizacions de 1836, ara fa 100 anys que els germans maristes es fan càrrec del monestir per tornar a donar-li vida. Això és el que van celebrar divendres a la casa de Les Avellanes, considerada la casa pairal del maristes catalans.

El dia 10 es van fer els actes centrals de la celebració amb un missa presidida per Joan Enric Vives, arquebisbe d’Urgell, la diòcesi a la que pertany aquest monestir de la part alta de La Noguera. També es va fer un acte institucional per presentar el llibre “La força de la fraternitat”, realitzat pel germà Lluís Serra (podeu veure aquí la presentació). El llibre recull per dècades els 100 anys de la presència marista, des dels inicis com a novicitat obert el 10 de setembre de 1910, al tràgic parèntesi de la Guerra Civil amb nombrosos germans maristes assassinats, fins a la refundació com a hostatgeria monàstica i centre de cultura i espiritualitat de referència en les comarques de Lleida.

Ara, la casa acull activitats com la Pasqua de les Avellanes, nombroses trobades de joves, ofereix experiències de retir espiritual, és una residència dels germans maristes ancians, i acull l’arxiu marista o la nova seu de l’Arxiu Gavín, entre altres,

La celebració va comptar amb la presència Maurice Berquet, provincial de l’Hermitage al qual pertanyen els maristes catalans, i el pare Thomas Handgrätinger, abat general dels Premonstratesos, els monjos fundadors de Les Avellanes. També hi van assistir el president del Consell Comarcal de La Noguera, Vicent Font; l’alcalde d’Os de Balaguer, Ignasi Cortés; i la directora general d’Afers Religiosos, Montserrat Coll.

Podeu veure un recull dels actes en aquest vídeo.

El mateix dia 10 per la tarda es van obrir els actes a totes les persones vinculades amb els maristes que han passat per la casa els darrers anys. Mig miler de persones van assistir i participar en la festa convocada amb el lema “Les Avellanes, 100 anys de Vida”.

Els actes centrals dels centenaris van iniciar-se el dimecres amb una trobada dels germans maristes vinculats a les avellanes. Els maristes són un institut religiós laïcal –els seus membres no són capellans- fundat el 1817 per Marcel·lí Champagnat a França. Actualment són uns 5.500 germans, presents en més de 75 països.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.