Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Mónica García/Catalunya Cristiana) La Sala Petit Palau del Palau de la Música Catalana de Barcelona va acollir la presentació del llibre Ara mateix. Vint-i-cinc anys a «Catalunya Cristiana (1983-2008). Es tracta del recull de la columna setmanal que el bisbe Joan Carrera va publicar durant un quart de segle al nostre setmanari. El títol de la secció ―Ara mateix― reflecteix la seva voluntat d’observar atentament la realitat i de participar de manera activa en el debat públic. El pròleg i el recull ha anat a càrrec de Mn. Joan E. Jarque, cofundador i primer director de Catalunya Cristiana.

El volum, de 1.664 pàgines i publicat per La Magrana, pretén homenatjar el bisbe Joan Carrera en el segon aniversari de la seva mort i, alhora, vol ser una eina d’accés al seu discurs i una font d’inspiració. El cardenal Lluís Martínez Sistach, Mn. Joan E. Jarque i Joan Rigol van presidir l’acte de presentació, que va comptar amb l’assistència de 300 persones. Hi havia personalitats del món de l’Església, la cultura i la política, com ara Mn. Jaume Aymar, Mn. Josep M. Turull, Mn. Armand Puig, Jordi Bonet, Xavier Trias o Jaume Castro.
 
El 2 d’octubre del 1983, Mons. Joan Carrera publicava a Catalunya Cristiana el seu primer Ara mateix. Mn. Joan E. Jarque va descriure l’aleshores rector de Sant Francesc d’Assís al barri de Bufalà de Badalona com una «persona coneguda i apreciada en el món editorial, de la ràdio, la premsa i la televisió i, en el món de la política era una veu escoltada i respectada». En aquell temps, Catalunya Cristiana tot just feia cinc anys que havia iniciat la seva singladura i la incorporació de Mn. Joan Carrera a la redacció i a l’equip directiu «va representar òbviament un salt qualitatiu importantíssim», va afegir el Dr. Jarque.
Durant 25 anys, Joan Carrera va publicar puntualment a Catalunya Cristiana aquesta columna i va arribar a escriure’n més de 1.300. Esdeveniments culturals, polítics i religiosos, institucions, pobles i parròquies, llibres i publicacions, persones finament esbossades… el ventall de temes enfocats i analitzats «és impressionant», va reconèixer el cofundador del setmanari.
 
Magistral tasca periodística
 
Pocs dies després del traspàs del bisbe, esdevingut el 3 d’octubre del 2008, va començar la feina per editar els Ara mateix i posar-los fàcilment a l’abast de tothom. La magistral tasca periodística i el pensament diàfan de Joan Carrera no podien restar en l’oblit. El Dr. Jarque va assenyalar alguns del problemes que ben aviat es van presentar en la tasca que amb tant d’entusiasme havien engegat. Tots aquests dilemes, però, van ser resolts mirant de ser coherents amb la manera de ser del bisbe Carrera. Així, va explicar Mn. Joan E. Jarque, es van plantejar editar els articles en un sol llibre voluminós o bé dividir-lo en dos volums.
 
La temptació d’un primer volum amb els textos de Mn. Carrera i d’un segon volum amb els del bisbe Carrera va ser forta. Això no obstant, una evidència va prevaldre aviat. «Mossèn Carrera escrivia com un bisbe i el bisbe Carrera escrivia com un mossèn», va afirmar l’exdirector de Catalunya Cristiana. Per tant, «fer aquesta divisió “sacramental” seria una traïció a la unitat profunda del pensament de Joan Carrera», va reflexionar.
Un altre dels atractius dels articles és el seu caràcter multidisciplinari i multifocal. Són rars els articles que es poden encabir dins d’una sola categoria. És per aquest motiu que també es va descartar dividir els articles segons criteris pastorals, polítics, cívics, doctrinals, etc.
 
N’ha resultat un llibre «editorialment incorrecte», va indicar el Dr. Jarque, que presenta 1.304 articles en ordre cronològic, «però, per a nosaltres, a l’altura i mena del pensament del bisbe Carrera». Mn. Jarque va precisar que, per tal d’alleugerir el llibre, no s’hi han inclòs els articles que Carrera ja havia publicat prèviament en els llibres La canya esquerdada o Aquest Nadal en farà dos mil.
 
Home de fe
 
Tot seguit, va prendre la paraula Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya, que va destacar alguns trets de la personalitat del seu amic. Va definir el bisbe Carrera, en primer lloc, com a «home de fe», i només així se’l podia entendre, atès que «tan sols trobava el sentit dels esdeveniments en la seva relació amb Jesucrist». L’Església, la seva pàtria espiritual, la considerava com «una eina per evangelitzar i servir en la caritat, i així mateix ho va practicar».
 
«Joan Carrera va proposar l’Evangeli com a revulsiu i, conscient del tresor de la fe, va demanar una vegada i una altra autoestima als creients. Va ser un bisbe senzill, dialogant amb tots i amb una vivència integradora de la litúrgia, la caritat i la missió», va precisar Joan Rigol. Com a home de fe, Joan Carrera es va comprometre també amb el món obrer des de la seva personalitat propera. «No hi havia estètica en la seva actitud ni rastres de messianisme ideològic», va recordar el ponent.
 
De la mateixa manera, el bisbe auxiliar de Barcelona es va preocupar per humanitzar al màxim les relacions entre els catalans i es va vincular com a militant d’Unió Democràtica de Catalunya, fins que va ser nomenat bisbe. Sense complexos, va proclamar que els cristians han de servir també la política. Pel que fa al món de la cultura, es va centrar en la importància de la llengua i es va interessar en els mitjans de comunicació ―Catalunya Cristiana i Ràdio Estel, entre altres―, conscient de la necessitat que l’Església es comuniqués de manera intel·ligible.
 
El cardenal Lluís Martínez Sistach va cloure l’acte. Després de congratular-se per la recent visita del Sant Pare ―que va obligar a retardar la presentació del llibre―, va agrair afectuosament a Mn. Jarque la tasca portada a terme per editar el llibre. Va recordar el seu estret col·laborador com a «pastor i intel·lectual del carrer» i en va destacar «l’art de dir moltes coses amb poques paraules».
 
A la sortida del Petit Palau, es va poder adquirir el voluminós Ara mateix, que ja és a la venda a les llibreries. Com ha dit Mons. Joan Enric Vives, arquebisbe d’Urgell, el bisbe Carrera va escriure els articles de Catalunya Cristiana amb «bona ploma, profunditat i fina ironia, i aportant-hi el seu tarannà de pastor bo».

Mónica García. Text publicat a Catalunya Cristiana.