Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galería de imágenes

(Ramon Bassas - CR) Benet XVI ha insistit aquest diumenge a la tarda el seu missatge del radical compromís de l'Església amb la dignitat de les persones, com ho havia fet a l'homilia a la missa de la Sagrada Família.

Més enllà de les paraules, una dimensió destacada de la visita ha estat la imatge de proximitat i recolzament amb les famílies i l'afecte a les persones amb discapacitats. Significatiu ha estat veure el papa escoltant als nois del centre cantant amb guitarrres una peça que li han preparant per la visita a més de diversos obsequis que han realitzat les darreres setmanes. Ha estat un ambient i una imatge poc habitual i coneguda del pontífex.

En aquest context, el Sant Pare ha demanat a les autoritats que vetllin “perquè els serveis socials arribin sempre als més desvalguts” i que “recolzin les entitats assistencials” com el Nen Déu, en un moment en el qual “moltes persones passen serioses dificultats econòmiques” en la referència més clara a la crisi que el pontífex ha fet durant el seu viatge.

Benet XVI s'adreçava així a les 600 persones, entre familiars i alumnes dels diferents centres de l'Obra a la seu que des de fa tres anys té la nova seu al Guinardó, acompanyat pel cardenal-arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach (que presideix la institució) i del Secretari d'Estat del Vaticà, el cardenal Tarsicio Bertone, acompanyat per altres cardenals i bisbes. Milers de persones omplien els carrers adjacents, on també s'hi havia instal·lat una pantalla gegant.

La tecnologia, a favor de la dignitat humana

El papa ha aprofitat el discurs per destacar els “avenços de la sanitat en els últims decennis”, sobretot en el “tracte acurat” i ha demanat que els “nous desenvolupaments tecnològics en el camp mèdic mai vagin en detriment de la vida i la dignitat humana”. També ha demanat que “les persones amb discapacitat puguin ocupar el seu just lloc en la societat”, en referència a l'activitat de la institució que l'acollia.

L'acte ha servit, a més, perquè Benet XVI beneís la primera pedra del nou edifici que l'Obra del “nen Déu” ha de construir a Tiana (Maresme), d'on, curiosament, provenia la trona on s'ha assegut el papa, i que ja havia estat utilitzada per Joan Pau II a la Missa del Camp del Barça a la seva visita de 1982, així com també els monarques Isabel II i Joan Carles I. Benet XVI ha agraït que el nou centre porti el nom del papa, tot reiterant que “tot home és un santuari de Déu, que ha de ser tractat amb molt de respecte i afecte”.

L'acte ha estat tota l'estona amenitzat per cants i ofrenes, iniciats amb un respectuós silenci quan ell mateix, el cardenal Sistach i la mare M. Rosario Hidalgo, superiora de l'orde, han pregat a la capella del centre.

L'Obra del “Nen Déu” és una institució educativa de l'Arquebisbat de Barcelona adreçada a persones discapacitades, especialment infants i adults amb síndrome de Down, que el papa ha inclòs a la seva estada a Barcelona. Fundada el 1892 per la beata mare Carmen del Niño Jesús i a cura de les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors, orde que ella mateixa fundà.