Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Ramon Prat –IREL) Les institucions humanes necessiten una revisió permanent per tal de no caure en la rutina, en la pèrdua de qualitat i, de vegades, fins i tot, en la pèrdua de la seva identitat. Al bisbat de Lleida vàrem dedicar tot el curs passat a fer una revisió en profunditat de la situació i, també, dels reptes i esperances que vivim els cristians en el nostre món contemporani.

Aquest dinamisme es va endegar a partir d'una carta pastoral del bisbe Joan, publicada amb el títol Entre tots i per al bé de tothom. Com el mateix títol indica, la carta pastoral tenia un doble objectiu: millorar la comunió interna de l'Església diocesana (entre tots) i posat totes les seves forces al servei de tothom, sense cap distinció per raons d'edat, de gènere, de raça, d'ideologia, de cultura o de religió (per al bé de tothom).

Van participar moltes parròquies, comunitats i moviments en aquest procés. El resultat d'aquest temps de discerniment va ésser compartir i analitzat en una Assemblea Diocesana que es va celebrar el passat 29 de maig i que va tenir com eslògan "Final d'un treball i inici d'un camí".

A partir d'aquesta assemblea diocesana i del missatge final del bisbe Joan, a l'Església de Lleida hem endegat un nou dinamisme comunitari de vivència de la fe i de servei a la societat de les Terres de Ponent.

No es tracta ara d'explicar amb detall els objectius específics, les línies d'acció i les prioritats d'aquest nou camí. Tothom que tingui interès en conèixer i participar en aquest procés, trobarà una bona explicació, mitjançant la lectura de la nova carta pastoral del nostre bisbe de Lleida, que ha estat publicada amb el títol La Iniciació cristiana. Creure. Viure. Anunciar l'evangeli.

En aquest article, solament vull fer algunes remarques que, crec que són la música de fons d'aquesta nova etapa que hem iniciat a la nostra diòcesi al servei de la societat.

La comunitat cristiana de Lleida estimem la nostra societat i volem cooperar amb tothom que treballa pel bé comú. Ens sentim solidaris i participem de les alegries i les penes, de les esperances i les frustracions de la gent de la nostra generació en aquests inicis del segle XXI.

La comunitat cristiana de Lleida som conscients de les dificultats i dels reptes del nostre temps, però també, de tots els signes de vida i d'esperança que vivim en el món contemporani. Per això, som conscients que cal treballar plegats i posar el millor de nosaltres mateixos al servei de tothom, sense cap distinció. Per això, el nostre camí vol ésser un camí d'acolliment, de diàleg i de cooperació.

La comunitat cristiana de Lleida som conscients que som dipositaris d'un "tresor", que hem rebut mitjançant una cadena de testimonis que s'han anat passant una bona notícia els uns als altres fins avui. La bona notícia és aquesta: la vida té sentit, perquè la darrera paraula no la té la mort, sinó l'amor. A més a més, aquesta bona notícia no és una teoria abstracta, racionalista o moralista, sinó una persona: Jesús de Natzaret que va passar pel món fent el bé, que va morir i ressuscitar i que és patrimoni de la humanitat per sempre.

La comunitat cristiana de Lleida hem experimentat la joia de viure aquest "tresor" en l'actualitat i, al mateix temps que respectem tothom i assumim el pluralisme de la nostra societat secular, demanem el mateix respecte per creure, viure i anunciar l'evangeli i, per això, oferim aquest missatge d'esperança a tothom que ho desitgi.

La comunitat cristiana de Lleida pensem que aquesta esperança està en el cor de tothom. Per això, creiem que el millor que podem fer pels altres és renovar amb profunditat la nostra pròpia vida, la vida de les nostres comunitats i, també, renovar les estructures diocesanes. Solament així, creiem que podrem ajudar gent molt diversa a refer la seva experiència de Déu en la vida diària.

Som ben conscients que aquest procés que hem endegat "entre tots i per al bé de tothom" no és gens fàcil, però l'hem iniciat amb pau i entusiasme. La pau brolla de veure que és una tasca que val la pena i que, assenyaladament, és el servei específic que ha d'oferir l'Església a la societat del nostre temps.

L'entusiasme -tal i com indica el significat del terme original grec (viure en Déu) del quan procedeix aquesta paraula catalana- emergeix de saber que les persones tenim una llum i una força que ve de la raó, que també tenim una llum i una força que ve de l'amor, però que aquestes llums i aquestes forces es troben i tenen les seves arrels en la llum i lo força que ve de Déu.

Aquest arrelament en Déu, fa que la intel·ligència racional i la intel·ligència emocional s'integrin en la intel·ligència espiritual i, aleshores, tocant de peus a terra, multipliquen la seva capacitat d'incidència per tal d'anar transformant la societat en comunitat solidària. En definitiva, es tracta que es pugui dir de la comunitat cristiana de Lleida, el que es deia dels primers cristians: “Mireu com s’estimen de veritat en els fets de la vida de cada dia”.   


 
 
 
Ramon Prat i Pons
Vicari general del bisbat de Lleida. Director de l'IREL
(Article publicat a El Segre. Carta pastoral del bisbe Piris, de diumenge 19 de setembre.)