Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Joan Boronat/CatalunyaCristiana) De singular i transcendent es pot catalogar el llibre que es va presentar el capvespre del dimarts dia 6 de juliol a Tarragona. Es tracta del volum Pau, Fructuós i el cristianisme primitiu (segles I-VIII). Actes del Congrés de Tarragona (19-21 de juny de 2008), que es va celebrar al Palau de Congressos de la ciutat, en el marc de l’Any Jubilar de Sant Fructuós. Ha estat publicat per la Fundació Privada Liber i l’edició ha anat a càrrec de Mn. Josep M. Gavaldà, Mn. Armand Puig i Andreu Muñoz.

El contingut del llibre no és altre que el recull literal de totes les ponències dictades per experts, a nivell internacional, i les comunicacions presentades al congrés; el volum va acompanyat d’un DVD en què trobem la traducció d’aquells textos escrits en llengües estrangeres. Un llibre que, com es va dir durant la presentació feta al saló del tron del palau arquebisbal, «és de consulta per als investigadors».
 
En el torn de paraules, Andreu Muñoz, secretari científic del Congrés, va explicar que «quan la història serveix per a la reflexió i l’estudi, aquesta adquireix una gran magnitud», en referència al volum que es presentava.
 
Per la seva part, el Dr. Josep M. Gavaldà, director de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós (Insaf), va qualificar el llibre com «d’obra de referència obligada, per als estudiosos del cristianisme primitiu», amb el valor afegit d’incloure els darrers estudis sobre el més que probable viatge de sant Pau a Hispània.
 
Mn. Gavaldà va posar en relleu la importància del Congrés que dóna peu, segons va anunciar, a celebrar-ne un altre l’any 2011 sobre santa Tecla i un tercer, l’any 2013, sobre els darrers anys de sant Pau, abans de morir, tot afegint que «és per això que l’Insaf vol liderar a Tarragona els estudis sobre el cristianisme primitiu».
 
El Dr. Armand Puig, president de l’esmentat congrés internacional, va subratllar-ne la transcendència, recollida en aquest llibre «sorgit d’una ciutat com Tarragona, no registrada en els circuits universitaris del món, però que ara té una magnífica carta de presentació per poder situar-s’hi, en un temps no gaire llunyà». Va esmentar que el Congrés ha obert un ventall enorme de possibilitats, de molta utilitat «per als que, provinents d’arreu del món, cerquen coneixements seriosos».
 
El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Sergio de los Ríos, va destacar els efectes positius de la celebració de l’Any Jubilar i del Congrés, com és el descobriment del turisme religiós, sector en el qual Tarragona ja hi és representada. Finalment, l’arquebisbe Jaume Pujol va tenir paraules d’agraïment envers totes aquelles persones que han fet possible la celebració de l’Any Jubilar, el Congrés Internacional i la seva compilació en aquest valuós document.

Joan Boronat. Text publicat a Catalunya Cristiana.