Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Marta Nin – CR) Dimecres passat, mentre Espanya i Alemanya estaven a punt de disputar la semifinal del mundial de futbol, el papa arribava a Castel Gandolfo per transcórrer-hi les vacances. Segons fonts vaticanes, Benet XVI no va veure el partit de la selecció del seu país, ni va expressar la seva preferència perquè aquesta guanyés, tot i que va demanar que li informessin del resultat.

Les vacances duraran tres setmanes i, a diferència de les últimes dècades (amb una tradició inaugurada per Joan Pau II a finals dels anys 80), el papa no ha marxat més enllà dels turons romans. Aquesta decisió pot ser un senyal en temps de crisi, però més aviat indica el desig de Benet XVI de descansar de debò. Perquè passar les vacances en una localitat de muntanya al nord d’Itàlia implica també haver de mantenir una mínima agenda de visites de cortesia.

En canvi, a la residència estiuenca de Castel Gandolfo, a uns 30 km del Vaticà, està previst que el papa faci unes vacances del seu gust, ben monacals: llegir i escriure, pregar, tocar el piano. Asseguren que en aquestes setmanes Benet XVI voldria dedicar-se a redactar un nou llibre. Mentre encara és a la impremta la segona part de la seva obra sobre Jesús de Natzaret, el papa pot començar a escriure un nou text vinculat al Mestre, aquest cop sobre els Evangelis de la infància. Una altra possibilitat, que no exclou la primera, és l’esbòs d’una nova encíclica que podria abordar la virtut teologal de la fe.

Tot i el descans estiuenc, Joseph Ratzinger no deixarà de matinar. En lloc de dir missa a les 7, la dirà a 2/4 de 8. Passejarà pels jardins de la residència i gaudirà de la companyia del seu germà Georg, que arribarà des d’Alemanya per passar les vacances amb el papa, com sempre. A Castel Gandolfo també hi haurà els dos secretaris papals, l’alemany Georg Gaenswein i el maltès Alfred Xuereb. Pel que fa a la intendència, se n’ocuperan quatre laiques consagrades de l’associació Memores Domini.

El primer pontífex que va passar les vacances a Castel Gandolfo va ser Urbà VIII l’any 1626.