Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona). La Congregació per a l’Educació Catòlica (Ministeri d’Educació de la Santa Seu, al Vaticà) ha refundat l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) i n’ha aprovat els nous Estatuts –per als propers cinc anys-. Aquesta aprovació s’aplica tant en la modalitat presencial com en la virtual i en els dos cicles d’estudis. L’ISCREB es converteix, doncs, en un dels 13 centres de l’Estat espanyol que ha complert les exigències –com era assegurar un nivell acadèmic universitari, que obliga a tenir un mínim de 75 alumnes ordinaris i almenys cinc professors estables que siguin doctors-, que marcava la nova Instrucció de la Congregació per a l’Educació Catòlica, necessària segons l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior –Pla Bolonya-.

D’aquesta manera, el proper curs 2010-2011, l’ISCREB iniciarà el procés d’adaptació a Bolonya dels estudis de Diplomatura en Ciències Religioses, en consonància amb la resta d’Instituts Superiors de Ciències Religioses vinculats a la Facultat de Teologia de Catalunya. Així, s’iniciarà l’aplicació a les assignatures de primer curs del primer cicle, tant de la modalitat presencial com de la virtual. El segon cicle ja està adaptat a Bolonya des de fa dos anys.

La Conferència Episcopal Espanyola ha estat la responsable d’inspeccionar, planificar i proposar a la Congregació els instituts que podien seguir exercint –només 13 dels 30 existents podran podran oferir els dos cicles d’estudis, 10 únicament podran cursar el primer cicle i 7 deixaran d’existir-. D’aquesta manera, l’ISCREB podrà continuar oferint les titulacions com fins ara i li seran reconegudes pels 46 estats de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior.

D’altra banda, l’ISCREB s’ha consolidat com la primera institució docent en el camp teològic de tot el món que imparteix graus acadèmics –Diplomatura i Màster- de Teologia per via telemàtica, en llengua catalana i castellana. El Vaticà l’ha tingut com a centre pilot per desenvolupar aquesta modalitat d’estudis, que finalment han estat aprovats de forma estable.

Antoni Matabosch, director del centre, ha manifestat la seva satisfacció per la refundació de l’ISCREB: “En 14 anys s’ha anat consolidant com a espai universitari de formació”; a la vegada que s’ha felicitat “pel procés que els Instituts catalans, amb l’ajut de la Facultat de Teologia de Catalunya, han anat fent els darrers anys per tal de millorar la seva qualitat i poder ser re-creats de nou per la Santa Seu”.

El constant increment de l’alumnat, el millor avalador de l’ISCREB

Sens dubte, l’augment continuat i constant d’alumnes és el millor aval de l’ISCREB. Només en un any s’ha passat de 845 –del curs 2008-2009- a 937 alumnes –que són els que han acabat aquest 2009-2010-, prop d’un 10% més. Cal afegir també que, des del curs 2003-2004 –primer que es va poder cursar la modalitat virtual (Teologia x Internet)-, el nombre d’alumnes matriculats en aquesta modalitat ha anat creixent fins a superar els que prefereixen seguir les classes presencialment. L’increment d’alumnes virtuals al centre ha estat entre un 15 i un 20% en els darrers anys.

D'altra banda,

Francesc Torralba

impartirà, els propers 6, 7, 9 i 10 de setembre –de sis a nou del vespre-, el curs “Ètica de les virtuts”, l’objectiu del qual és aprofundir en l’ètica de les virtuts a partir d’alguns autors contemporanis. Durant les quatre jornades de què consta, Torralba partirà de l’obra d’Alaistar MacIntyre After virtue (1981) i la compararà amb altres propostes ètiques. Després d’una presentació de la noció de virtut seguint la tradició aristotèlica, estudiarà la contraposició entre l’ètica deontològica i l’ètica de les virtuts i les propostes de felicitat que se’n deriven. Igualment, explorarà les relacions entre les anomenades virtuts naturals i sobrenaturals, i, finalment, explorarà l’ètica de les virtuts en dos camps professionals: el món sanitari i el món empresarial.

 
L’ISCREB
 
L’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) és una institució docent de caràcter públic de l’Arquebisbat de Barcelona, patrocinada per la Facultat de Teologia de Catalunya. L’Institut brinda una formació filosòfico-teològica, així com d’altres ciències humanes, amb la finalitat de proporcionar als seus alumnes una sòlida formació acadèmica i pastoral.
 
A l’ISCREB es poden obtenir els títols de Diplomat en Ciències Religioses (3 cursos), 2n Cicle en Ciències Religioses (2 cursos): Màster en Diàleg Interreligiós, Ecumènic i Cultural (presencial), Màster en teologia bíblica (presencial) i Màster en Identitat Cristiana i Diàleg (virtual), i Postgrau en Religions i Diàleg Intercultural –conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra- (1 semestre, 20 ECTS).