Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Unes tres-centes persones van respondre a la convocatòria de l’Assemblea Diocesana de l’Església de Lleida que va tenir lloc al reformat teatre de l’Acadèmia Mariana de la ciutat aquest cap de setmana. Aquest és l’alt grau de resposta que ha donat la diòcesi a la Carta Pastoral “Entre tots i per al bé de tothom" que va presentar el bisbe Joan Piris a principis d’aquest curs i que centrat el treball diocesà d’aquest any.

En les conclusions, el bisbe de Lleida resumia així la tasca que queda per fer: “Si vivim en un ‘estat de missió’, hem d’aplicar els criteris de la missió: presència, en tots els ambients; diàleg, amb els interlocutors; col·laboració, en tota causa justa i noble; testimoni, cristià de vida; i anunci explícit de Jesucrist. Així el nostre testimoni passarà a ser una proposta: acollir, escoltar i dialogar amb sinceritat porta necessariament a proposar, que no vol dir imposar ni pressionar sinó invitar a compartir. És presentar i oferir la pròpia fe sotmetent-la a una possible adhesió o rebuig. El testimoni proposa la fe no com un sistema obligatori sinó com una invitació a viure”.

La trobada va recollir les contribucions d’uns 150 grups de parròquies, moviments i comunitats religioses. L’acte es va desenvolupar en un clima positiu, reconeixent –entre altres- la bona tasca de la xarxa d'entitats cristianes d'acció social i caritativa. El bisbe Piris es va encarregar de presentar de forma operativa les conclusions de l’assemblea i es va comprometre a realitzar una visita pastoral en profunditat a totes les comunitats i delegacions de la diòcesi lleidatana.

El resum del treball realitzat durant tot el curs fixa dues prioritats per la diòcesis. La primera és “atendre i cuidar de manera especial la iniciació cristiana”, que inclou tot el que fa referència a la preparació, la celebració i el seguiment i un Pla de formació per als capellans i laics. I la segona prioritat, “esforçar-se per assegurar una bona presència d’Església en la societat lleidatana”, que inclou el compromís temporal dels cristians en àmbit com Fe i Cultura a través d’institucions com l’IREL, o la Fundació Verge Blanca; Fe i Justícia amb instruments com la xarxa d’entitats d’acció caritativa i social; i Fe i persona, construint una Església “capilar”.

D’aquests principis, el document presentat pel bisbe Piris concreta gairebé una vintena de compromisos i propostes a la diverses institucions de la diòcesi. Entre elles, es demana que les parròquies treballin l’acostament dels “indiferents” i que siguin un exemple de comunitats fraternals i apostòliques: “és vital que els membres de l’Església siguin persones que es respecten, que parlen i que, si cal, es demanin perdó i es perdonin, manifestant així la caritat de Crist que és la raó de la seva existència”. A les delegacions diocesanes es demana “que les iniciatives se subordinin al bé comú de la diòcesi” i a les comunitat de vida religiosa se’ls reconeix “la seva manera específica de participar en els treballs de l’evangelització, com és l’Escola Cristiana i els marginats”.

Les propostes conclouen amb un compromís d’avaluació. Aquest setembre cada comunitat o entitat de la diòcesi s’haurà de fixar un pla de treball operatiu que es revisarà en l’assemblea diocesana del curs vinent.